Klaus Iohannis, REACŢIE la declaraţiile ministrului Justiţiei: Tudorel Toader confundă poziţia de ministru cu cea de profesor universitar

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, confundă funcţia minsterială cu cea deţinută anterior, de profesor, deoarece face afirmaţii teoretice privind probleme de drept, în loc să vină cu proiecte de corectare a chestiunilor neclare.

1551 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, REACŢIE la declaraţiile ministrului Justiţiei: Tudorel Toader confundă poziţia de ministru cu cea de profesor universitar

Klaus Iohannis: Tudorel Toader confundă poziţia de ministru cu cea de profesor universitar

Şeful statului a criticat afirmaţiile făcute de Toader în ceea ce priveşte competenţele verificării legalităţii unei hotărâri de guvern. ”Domnul ministru Toader a confundat poziţia domniei sale de acum cu poziţia de profesor universitar pe care a avut-o înainte (...) Dacă ar fi să rămânem în zona pur teoretică, sigur că sunt anumite care pentru mulţi sunt interesante şi importante, dar domnul Toader nu este profesor universitar în momentul acesta, ci este ministrul Justiţiei. Or din poziţia de ministru al Justiţiei, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiţia românească, nu trebuia să facă afirmaţii teroretice, ci trebuie să vină cu un act prin care corecta, de exemplu, Codul de procedură civilă. Aşadar abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat cum ar putea fi preîntâmpinate pe viitor situaţii în care să se discute despre competenţele de evaluare a legalităţii modului de adoptare al actelor normative, Iohannis a răspuns: ”Prin două metode. Una punctuală, care revine CSM, că CSM este garantul independenţei justiţiei şi judecă toate plângerile de acest tip, iar a doua prin politica în domeniul justiţiei. De asta am spus că, dacă domnul ministru a constatat că ceva nu-i bine reglementat, trebuia să vină cu un act care corectează această lipsă de reglementare.”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, marţi dimineaţă, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ, în condiţiile în care hotărârile de guvern pot crea suspiciuni.

"Hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că e ordin de ministru, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanţele de contencios administrativ spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ", a declarat, marţi dimineaţă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere Camerei Deputaţilor şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Procurorii cer urmărirea penală pentru Rovana Plumb în legătură cu săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcţiei ministeriale.

Procurorii DNA susţin că în 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. DNA îi acuză pe cei doi miniştri că au contribuit la adoptarea nelegală a hotărârii de guvern prin care a fost transferată insula Belina din patrimoniul statului în cel al Consiliului Judeţean Teleorman.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici