Laptele praf gratuit nu va mai fi acordat copiilor cu lapte matern

Criteriile de acordare a laptelui praf gratuit vor fi revizuite, iar categoriile de beneficiari vor fi limitate la copii care nu primesc lapte matern, a căror mamă a decedat sau care sunt adoptaţi, fără ca produsul să mai fie eliberat copiilor care au lapte matern, dar o creştere necorespunzătoare.

656 afișări
Imaginea articolului Laptele praf gratuit nu va mai fi acordat copiilor cu lapte matern

Laptele praf gratuit nu va mai fi acordat copiilor cu lapte matern (Imagine: Mediafax Foto)

Criteriile care vor fi aplicate de către autorităţi la distribuirea laptelui praf au fost prezentate, miercuri, de ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

"Vom reviziui criteriile pe baza cărora laptele praf va fi acordat şi vom limita exact la acele categorii de copii, între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, aşa cum scrie legea. Astăzi, din păcate, din cauza unor norme aflate în vigoare din 2007, există posibilitatea unor prescrieri medicale pentru copii care au lapte matern, dar au o creştere necorespunzătoare", a spus Cseke.

El a arătat astfel că de lapt praf vor mai beneficia doar copiii care nu primesc lapte matern, a căror mamă a decedat sau care sunt adoptaţi într-un centru de plasament. Prevederea actuală conform căreia poate beneficia de lapte praf şi un copil care primeşte lapte matern, dar nu are o dezvoltare corespunzătoare va fi însă considerată ca ieşind din normele legale şi revizuită.

Ministerul de resort a anunţat că Direcţiile de sănătate publică vor primi, în perioada următoare, cinci milioane de lei pentru achiziţia de lapte praf la nivel local, acest produs fiind distribuit în 2011 numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ale căror mame nu pot alăpta sau au decedat.

Produsul va fi distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării, cum ar fi boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi şi eclampsie, infromează, miercuri, într-un comunicat, Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţi ai opoziţiei au atenţionat recent că statul a sistat acordarea gratuită de lapte praf pentru copii invocând lipsa banilor, valoarea acestui ajutor ridicându-se la 15 milioane lei anual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici