Legea privind acordarea de măşti gratuite, atacată de Guvern pentru dubla reglementare, este constituţională

Legea privind acordarea de măşti pentru persoanele vulnerabile este constituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională a României (CCR), care a respins obiecţia formulată de Guvern.

464 afișări
Imaginea articolului Legea privind acordarea de măşti gratuite, atacată de Guvern pentru dubla reglementare, este constituţională

Legea privind acordarea de măşti gratuite, atacată de Guvern pentru dubla reglementare, este constituţională

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate.

„CCR a constatat că Legea privind acordarea de măşti pentru protecţia cetăţenilor români de virusul COVID-19 este constituţională în raport cu criticile formulate”, a decis CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.

La începutul lunii iulie, Guvernul a atacat la CCR legea care prevede acordarea a câte 30 de măşti de protecţie persoanelor vulnerabile, lunar, până la încheierea epidemiei de coronavirus. Guvernul a considerat că existând o prevedere similară, aprobată prin OUG, ar fi vorba o dublă reglementare.

Potrivit legii, adoptate pe 10 iunie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, se acordă gratuit un set de 30 de măşti de protecţie, lunar, pentru:

a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
b) persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;
d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

”În vederea asigurării protecţiei cetăţenilor de pe teritoriul României în actualul context epidemiologic determinat de răspândirea noului coronavirus, Ministerul Sănătăţii achiziţionează, prin Compania Naţională Unifarm S.A., măştile de protecţie, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni. Fondurile necesare achiziţionării şi distribuţiei măştilor de protecţie către populaţie se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii”, se mai arată în legea iniţiată de PSD şi ProRomânia.

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat, în şedinţa din 21 mai, o ordonanţă de urgenţă cu prevederi similare. MS anunţa că fiecare persoană eligibilă va primi un număr de 50 măşti de protecţie şi că vor beneficia de acest sprijin aproximativ 2.300.000 de persoane.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
mască,
ccr,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici