Manager Spital Marie Curie: Avem clinică de chirurgie cardiovasculară de top, dar medici neinteresaţi

Spitalul de Copii "Marie Curie" are clinică de chirurgie cardiovasculară de top, dar nu găseşte medici interesaţi, întrucât specialităţile sunt foarte complicate şi este nevoie de suprasolicitare, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, managerul unităţii sanitare, Gabriel Smarandache.

2219 afișări
Imaginea articolului Manager Spital Marie Curie: Avem clinică de chirurgie cardiovasculară de top, dar medici neinteresaţi

Manager Spital Marie Curie: Avem clinică de chirurgie cardiovasculară de top, dar medici neinteresaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Managerul Spitalului de Copii "Marie Curie" din Capitală a precizat că unitatea sanitară a scos la concurs, de mai multe ori, 22 de posturi de medic chirurgie cardiovasculară pediatrică, anestezie terapie intensivă cardiovasculară copii şi asistent medical, dar un singur doctor şi zece asistenţi au venit la test.

"Avem o clinică de top, dar nu găsim medici interesaţi. Este vorba despre domenii deficitare la nivel naţional. Ministerul Sănătăţii a deblocat în octombrie 22 de posturi pentru această clinică, dar la concurs au venit un medic şi 10 asistenţi. Putem spune că avem o maşină extraordinară, dar fără şofer", a spus Gabriel Smarandache.

El a subliniat că în spital toată lumea îşi face datoria, iar acest lucru poate fi probat prin miile de vieţi salvate şi eforturile făcute pentru rezolvarea fiecărui caz.

"Vorbim despre medici de chirurgie cardiovasculară copii, medici anestezie pentru chirurgie cardiovasculară copii . Sunt specialităţi foarte complicate. Este nevoie de supraspecializare. Este altceva la copii. Medicul Cătălin Cîrstoveanu este neonatolog, nu este nici chirurg şi nici anestezist", a explicat managerul Spitalului "Marie Curie".

Ministerul Sănătăţii a alocat 1,6 milioane de euro pentru achiziţia aparaturii din clinica de chirurgie cardiovasculară pentru copii. În octombrie 2011, Ministerul Sănătăţii a deblocat 22 de posturi de medici şi asistente, însă a fost angajat un chirurg cardiovascular şi zece asistente, care lucrează în diverse secţii. Clinica de chirurgie cardiovasculară rămâne închisă întrucât nu are personal, potrivit oficialilor Ministerului Sănătăţii.

La un sfert de secol după ce Occidentul a aflat despre orfelinatele din România lui Nicolae Ceauşescu, copiii sunt din nou victime, de data aceasta ale corupţiei endemice, întrucât "medicii refuză să lucreze fără mită", comentează The Independent în ediţia electronică.

O unitate de cardiologie dotată cu echipamente ultramoderne de la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti nu a tratat niciun copil de când a fost deschisă, deoarece personalul care ar trebui să lucreze cu aceste dispozitive aşteaptă să primească mită.

Potrivit cotidianului britanic, care prezintă mai multe cazuri în acest sens, doctorul Cătălin Cîrstoveanu a lansat o "cruciadă pentru salvarea copiilor care vin pentru îngrijiri" la această unitate a Spitalului "Marie Curie", transportându-i cu zboruri low cost la spitale similare din Occident pentru a fi trataţi de medici ce nu cer mită. El duce o "luptă epuizantă şi solitară împotriva unei culturi a corupţiei" într-o ţară în care "chirurgii cer mită pentru a salva viaţa bebeluşilor", comentează The Independent, adăugând că acesta este motivul unei rate a mortalităţii duble faţă de media UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici