Marius Voineag, şeful DNA: „Sunt câteva dosare serioase pe pandemie. Sunt cel puţin 4”

  • • „Încercăm să ne ducem într-o zonă de 10-15% de achitări. Ne vin încă din spate destul de multe achitări”
  • • „Când avem fapta nu există, trebuie să vedem în ce măsură este imputabilă sau nu procurorului. 3 referate au fost schimbate în imputabile în DNA”
  • • „Nu poţi avea şefi de secţii în DNA cu 30-40 de dosare în lucru. Ne interesează ca fiecare să-şi asume răspunderea pe poziţia pe care o are în DNA”
  • • „Adresa DNA pe prescripţie n-a trecut nici pe la mine, nici pe la adjuncţii DNA. Nu este în concordanţă cu viziunea pe care o avem”
  • • „Discuţia pe care am avut-o a vizat exercitarea căilor extraordinare de atac”
  • • „Nu stăm foarte bine la cifre dar aşteptăm decizia CJUE. După hotărârea CJUE vom lua o decizie pe deplin înţeleasă”
  • • „Mai sunt dosare pe pandemie şi câteva vor genera ceva impact”
  • • „Trebuie să fim transparenţi, dar să nu ne facem un PR gratuit”
  • • „Trebuie să fim atenţi şi la zona de investigaţii din jurnalism care, de multe ori, pot avea un uşor avans”
561 afișări
Imaginea articolului Marius Voineag, şeful DNA: „Sunt câteva dosare serioase pe pandemie. Sunt cel puţin 4”

Marius Voineag, şeful DNA: „Sunt câteva dosare serioase pe pandemie. Sunt cel puţin 4”

Marius Voineag, şeful DNA: „Sunt câteva dosare serioase pe pandemie. Sunt cel puţin 4”

„Fluierul la finalul meciului este dat de hotărârea judecătorească definitivă. Încercăm să ne ducem într-o zonă de 10-15% de achitări. Ne vin încă din spate destul de multe achitări. O parte din referatele de imputabilitate trebuie să le analizăm cu seriozitate. Când avem fapta nu există, trebuie să vedem în ce măsură este imputabilă sau nu procurorului. 3 referate au fost schimbate în imputabile în DNA. Există procurori cu standard de calitate ridicat în DNA şi sunt procurori care trimit în judecată cu o superficialitate mai mare. La nivelul secţiilor DNA îmi doresc să existe middle management. Nu poţi avea şefi de secţii în dna cu 30-40 de dosare în lucru. Ne interesează ca fiecare să-şi asume răspunderea pe poziţia pe care o are în DNA. Voineag vine şi pleacă, DNA trebuie să funcţioneze şi după schimbarea top managementului”, a declarat Marius Voineag, procurorul şef al DNA, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Şeful DNA a explicat în emisiune şi poziţia DNA vizavi de prescripţie, în aşteptarea deciziei CJUE şi după ce în presă a apărut o circulară emisă de Secţia Judiciar Penală a DNA:

„A fost o circulară emisă la nivelul secţiei judiciar penale de către procurorul şef delegat la propunerea mea. Doamna procuror a considerat că pe parte de organizare este un trend pe care vrea să-l imprime. Nu asta a fost opinia conducerii DNA, a fost o exprimare nefericită a doamnei procuror. Adresa DNA n-a trecut nici pe la mine, nici pe la adjuncţii DNA. Adresa DNA nu este în concordanţă cu viziunea pe care o avem. De la început, în consens cu procurorii DNA, am decis că aşteptăm decizia din vară a CJUE. Discuţia pe care am avut-o a vizat exercitarea căilor extraordinare de atac. În căile extraordinare de atac avem o rată de 100% respingere, ne generează o risipă de resurse. Mi-am asumat să nu risipim resursele cu invocarea unor recursuri în casaţie care nu au suport. Trebuie să stăm focusaţi pe fond şi apeluri. Există o presiune şi din rândul procurorilor din urmărire penală în ce priveşte finalizarea dosarelor. Nu stăm foarte bine la cifre dar aşteptăm decizia CJUE. După hotărârea CJUE vom lua o decizie pe deplin înţeleasă. Greşeala şi-a însuşit-o doamna procuror, mi-a părut rău de situaţie. Uneori se pot face greşeli la nivel de management. Nu mai avem dosare de zeci de ani în DNA. Nu de puţine ori luăm cunoştinţă de fapte la câţiva ani după. Am avut un caz cu pretindere la nivel de 2012 şi cu obţinere a bunurilor în 2019. Mai sunt dosare pe pandemie şi câteva vor genera ceva impact. Avem un grafic al câtorva dosare dar nu m-aş hazarda să vorbesc de prejudicii de miliarde. Cifrele mari generează nişte aşteptări poate mai mari decât este cazul. Trebuie să fim transparenţi, dar să nu ne facem un PR gratuit.
Au fost etape din care toţi am învăţat. Sunt câteva dosare serioase pe pandemie. Sunt cel puţin 4. Trebuie să fim atenţi şi la zona de investigaţii din jurnalism care, de multe ori, pot avea un uşor avans. Investigaţiile jurnalistice ne-au ajutat”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici