Video Masca de protecţie la examene, o dificultate pentru elevii cu probleme respiratorii sau ochelari

  • Elevii care urmează să susţină Evaluarea naţională şi examenul de Bacalaureat sunt obligaţi să poarte mască de protecţie, pentru a limita răspândirea infecţiei cu SARS-CoV2.
  • Anxietatea şi dificultatea de a respira, printre problemele cu care se confruntă candidaţii în sala de examen.
  • Un psiholog oferă câteva tehnici de respiraţie menite să-i ajute pe elevii cu ochelari sau cu deficienţe respiratorii.
383 afișări

Purtarea măştii de protecţie este obligatorie în sălile de examen. Pentru elevii care poartă ochelari sau au probleme respiratorii, aceasta reprezintă nu doar o metodă de protecţie împotriva răspândirii noului coronavirus, ci şi o problemă: ochelarii se aburesc, ritmul respirator suferă modificări. 

Specialiştii recomandă elevilor ca în timpul examenului să respire profund pentru a se linişti, să nu se gândească la faptul că se vor sufoca şi să îşi amintească motivul pentru care poartă mască: protejarea lor şi a celorlalţi. Elevii care poartă ochelari pot apela la lentile de contact zilnice sau lunare, pentru a scăpa de stresul ştergerii acestora. 
 
„Fac o simulare de examen sa văd cât reuşesc sa scriu înainte să mi se aburească ochelarii.. deja simt un disconfort, iar acum ochelarii mei sunt complet aburiţi. Nici măcar nu mai văd foaia şi au trecut abia 19 secunde”, a relatat reporterul Mediafax, Mădălina Bucur. 
 
„Atunci când începem să resimţim teamă, anxietate, respiraţia noastră începe să devină sacadată, ceea ce face ca întregul nostru organism să intre în stare de alertă. Să suportăm mai uşor stările de anxietate, începem să purtăm masca acasă, începem cu un interval scurt de 30 de secunde şi mărim treptat perioada aceasta până când disconfortul asociat purtării ei dispare”, a explicat psihologul Ana Maria Cazan.
 
Evaluarea Naţională începe pe 15 iunie 2020, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, iar Bacalaureatul, pe 22 iunie, la aceeaşi materie. 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici