Video Iorga, la ieşirea de la audieri, la DNA Ploieşti: Prezenţa mea aici este total nejustificată/ Reacţie după întâlnirea cu ministrul Justiţiei: Un procuror revocat din DNA nu este unul lipsit de drepturi

Mihaiela Iorga Moraru a declarat, miercuri, la ieşirea din DNA Ploieşti, că, din punctul ei de vedere, prezenţa la audiere „este total nejustificată”, deoarece „absolut tot ce am fost întrebată rezultă în mod clar din documente”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

942 afișări

„Nu înţeleg scopul audierii de astăzi (miercuri – n.r.). Nu pot să vă dau detalii cu privire la întrebările care mi-au fost puse. Pot să vă spun că din punctul meu de vedere, raportat la întrebările care mi-au fost puse, prezenţa mea astăzi aici este total nejustificată. Absolut tot ce am fost întrebată rezultă în mod clar din documente”, a declarat, la ieşirea din DNA Ploieşti, Mihaiela Iorga Moraru.

Întrebată în ce dosar a fost audiată, Iorga Moraru a spus că nu poate spune.

Când a fost întrebată, însă, dacă dosarul are legătură cu omul de afaceri Florian Walter, Mihaiela Iorga Moraru răspuns afirmativ.

„Dacă dumneavostră aţi fost aşa de bine informaţi şi ştiaţi chiar mai bine decât mine , da, are legătură cu acest dosar. Până la plecarea mea din biroul domnilor procurori am rămas martor”, a răspuns Moraru.

Întrebată dacă e posibil să nu fi făcut actele procesuale la timp, Iorga a spus că nu ştie de ce e întrebată acest lucru, dar că „sub altă formă a fost întrebată de procurori acelaşi lucru”.

„Înainte de a fi întrebată dacă am făcut actele procesuale de urmărire penală la timp ar trebui să mă întrebaţi dacă trebuie respectat dreptul la un proces echitabil. Iar un proces echitabil înseamnă să administrezi probele atât în acuzare, cât şi în apărare şi să nu faci publice anumite informaţii din dosar până când situaţia nu este lămurită”, răspuns Mihaiela Iorga Moraru.

Procurorul Mihaiela Iorga Moraru a declarat, miercuri, la sediul DNA Ploieşti că a venit „pentru că a fost citată” în calitate de martor într-un dosar privind infracţiuni de favorizare a făptuitorului şi fals intelectual, însă nu cunoaşte care este dosarul în care i se cer declaraţii.

„Am venit pentru că am fost chemată. Conform Constituţiei, toţi suntem egali în faţa legii. Era normal să mă prezint. Constituţia mai apără şi dreptul la viaţă şi dreptul la familiie, dar având în vedere că în spaţiul public au apărut informaţii conform cărora m-aş da bolnavă şi m-aş sustrage de la urmărirea penală sau de la audiere, nu ştim încă ce o fi, am considerat că trebuie să mă prezint. Lăsăm sănătatea în seama medicilor, am actele medicale cu mine, sunt dispusă la orice declaraţii”, a declarat Mihaiela Iorga Moraru.

Întrebată în ce calitate a venit la DNA Ploieşti, Iorga a spus că are calitate de martor „pentru săvârşirea unor infracţiuni. Ştiu că este vorba de infracţiuni de favorizare a făptuitorului şi de fals intelectual”.

Totodată, întrebată dacă este vorba în dosar de omul de afaceri Florian Walter, procurorul a spus că nu ştie, dar va afla.
De asemenea, întrebată de jurnalişti dacă l-a anchetat pe Walter, Mihaiela Iorga a răspuns afirmativ, precizând că acesta nu a fost trimis în jduecată pentru că nu a fost finalizată urmărirea penală. 

„Da, l-am anchetat. Nu l-am trimis în judecată pentru că urmărirea penală nu a fost finalizată. Dacă ar fi fost finalizată bănuiesc că ar fi trimis şi dânşii în judecată. Dosarele pe care le aveam în lucru au rămas la DNA când am fost revocată”, a mai spus Iorga.

Mihaiela Moraru Iorga a fost de dimineaţă şi la o discuţie cu ministrul Justiţiei.

Procurorul Mihaiela Iorga a ajuns, miercuri dimineaţa, la sediul Ministerului Justiţiei unde a avut o întâlnire cu Tudorel Toader. Discuţia, după ce magistratul a declarat că un procuror de la DNA Ploieşti a sunat-o pe fiica ei la şcoală, dar şi pe mama sa pentru a încerca să vorbească cu ea.

Mihaiela Iorga a declarat, miercuri, după discuţia pe care a avut-o cu ministrul Justiţiei, că un procuror revocat din DNA nu este unul lipsit de drepturi.

"Un procuror revocat din DNA nu este un procuror lipsit de drepturi. Are dreptul la viaţă, are dreptul de a profesa , are dreptul de a fi cercetat cu respectarea principiilor legale. Am sesizat ceea ce am avut de sesizat", a declarat Mihaiela Iorga.

Iorga a precizat că în cursul zilei se va prezenta la DNA Ploieşti, fiind citată de procurori.

"Este o audienţă. Cineva îmi spunea ieri că atât cât trăim trebuie să credem în dreptate. Dacă nu credem în dreptate nu avem pentru ce să trăim. Cred că este o filosofie de viaţă. Trăiesc, deci, să lupt", a declarat Mihaiela Iorga la intrarea în sediul ministerului.

Procurorul a declarat, luni, că un procuror de la DNA Ploieşti a sunat-o pe fiica sa la şcoală, dar şi pe mama sa pentru a încerca să vorbească cu ea, Iorga precizând că a cerut audienţă la ministrul Justiţiei şi că va sesiza Inspecţia Judiciară în acest caz.

"Copilul meu are 16 ani, este elevă în clasa a X-a. Practic, s-a prezentat de la DNA Ploieşti şi i-a spus că doreşte să vorbească cu mama, fiica mea i-a comunicat că este la şcoală, este în ora de curs şi a spus «Bine, o să o contactez pe mama». Pe site-ul DNA, pe outlook-ul intern există o listă cu toate telefoanele utilizate de procurorii din cadrul DNA şi ofiţerii de poliţie. În ceea ce mă priveşte pe mine, era menţionat atât numărul de serviciu cât şi numărul meu personal, telefon pe care nu l-am schimbat de când sunt la DNA. Am avut un apel pierdut şi am sunat imediat înapoi. În primă fază mi-a spus că trebuie să mă prezint miercuri la DNA Ploieşti pentru a fi audiată, i-am spus că sunt în concediu medical şi că practic, după o operaţie, îmi e imposibil să merg la DNA, au spus că va reveni cu un telefon. Tot dumneaei m-a întrebat unde mă aflu, dacă sunt la domiciliu, i-am răspuns că da, după care mi-a zis «bine, o să vă mai contactez». Am stat, m-am gândit că există posibilitatea să se intervină cu un mandat de aducere şi să-mi supun copilul unor traume, am luat legătura cu doamna procuror şi i-am spus că voi veni miercuri la ora 11.00, DNA Ploieşti", a declarat Mihaiela Iorga, la Antena 3.

Ulterior, Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în urma declaraţiilor făcute de magistrat şi urmează să fie făcute verificări cu privire la o posibilă abatere disciplinară.

Mihaiela Moraru Iorga poate reveni pe funcţia pe care o avea la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, confirmată şi de Secţia pentru procurori a CSM.

Întrebată dacă ar mai lucra cu actualul procuror şef al DNA după ce Laura Codruţa Kovesi a cerut revocarea ei din DNA, Mihaiela Iorga a precizat : "Dacă mă gândesc la familia mea, nu. Dacă ar fi ceea ce mi-a plăcut întotdeauna să fac, aş opta să lucrez în DNA. În momentul de faţă, având în vedere că am amândoi copiii cu probleme din cauza acestei situaţii, nu ştiu care va fi alegerea. Un copil e speriat, celălalt, pe fondul discuţiilor, are febra şi probabil a făcut un atac de panică".

Procurorul şef al DNA a cerut revocarea Mihaelei Moraru Iorga pentru că „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”. Mai exact, este vorba despre un denunţ pe care procurorul l-ar fi primit prin intermediul aplicaţiei Whatsapp.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici