Ministerul Apelor şi Pădurilor: Vom supraveghea atent, împreună cu Gărzile Forestiere, activitatea Schweighofer

Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) a anunţat, marţi, că, urmare a deciziei organizaţiei Forest Stewardship Council de a retrage certificarea pentru Schweighofer Holzindustrie, va analiza atent, împreună cu Gărzile Forestiere, activitatea companiei.

458 afișări
Imaginea articolului Ministerul Apelor şi Pădurilor: Vom supraveghea atent, împreună cu Gărzile Forestiere, activitatea Schweighofer

Ministerul Apelor şi Pădurilor: Vom supraveghea atent, împreună cu Gărzile Forestiere, activitatea Schweighofer (Imagine: Shutterstock)

"Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) a luat act de decizia organizaţiei internaţionale Forest Stewardship Council (FSC), de a retrage certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, având ca motivaţie principală «o posibilă încălcare a legislaţiei privind standardele de măsurare a materialului lemnos». Dat fiind faptul că vorbim despre cel mai mare procesator de material lemnos din România, retragerea cetificării FSC presupune, din partea autorităţii publice centrale din domeniul silviculturii, o atenţie mai mare. În acest sens, în perioada următoare, MAP împreună cu Gărzile Forestiere vor supraveghea foarte atent activitatea companiei, astfel încât să ne asigurăm că suspiciunile invocate de experţii FSC nu au consecinţe de natură legală, privind aplicarea legislaţiei silvice specifice. Totodată, MAP speră că societatea Schweighofer Holzindustrie va depune toate eforturile pentru a clarifica aspectele invocate care au dus la retragerea certificării FSC", se arată într-un comunicat de presă al ministerului, remis marţi MEDIAFAX.

Boardul Forest Stewardship Council, care promovează un management forestier responsabil în lume, a decis vineri dezafilierea Holzindustrie Schweighofer de la organizaţie, compania austriacă anunţând un plan de măsuri pentru reasociere.

Organizaţia consieră că Holzindustrie Schweighofer nu a respectat standardele de sustenabilitate şi a decis să nu mai prelungească perioada de probă anunţată în luna ianuarie. FSC a precizat că va fi prezentă în România permanent, pentru a găsi soluţii pe termen lung legate de gestionarea responsabilă a sectorului forestier, şi că va dialoga cu Schweighofer şi cu alte părţi interesate.

Compania austriacă anunţă într-un comunicat că îşi va intensifica acţiunile pentru a asigura un lanţ de aprovizionare sustenabil în România şi că va continua dialogul cu FSC pentru a defini planul de reasociere.

„La jumătatea lui ianuarie 2017, compania a prezentat un set de măsuri complete care au scopul de a stabili o nouă arhitectură a siguranţei, fără precedent în industria forestieră din România şi care depăşeşte toate cerinţele legale”, se arată în comunicat. Documentul precizează că grupul Schweighofer va investi aproximativ un milion de euro în 2017 în noul său sistem de control.

Compania notează că FSC a aprobat planul de acţiuni al Holzindustrie Schweighofer care a fost implementat în ultimele trei luni şi admite că actuala decizie este un punct de plecare bun pentru a continua dialogul şi pentru a dezvolta un plan de reasociere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici