Ministerul Sănătăţii: 16 cazuri de îmbolnăviri cu West Nile, din mai până în august, din care şase decese. Măsurile de protecţie, recomandate de medici

În sezonul 2017, respectiv din mai până în august, au fost confirmate 16 cazuri de meningite cu virus West Nile, din care şase decese, înregistrate în Bucureşti, Buzău, Brăila şi Olt, anunţă Ministerului Sănătăţii.

2137 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: 16 cazuri de îmbolnăviri cu West Nile, din mai până în august, din care şase decese. Măsurile de protecţie, recomandate de medici

Ministerul Sănătăţii: 16 cazuri de îmbolnăviri cu West Nile, din mai până în august, din care şase decese. Măsurile de protecţie, recomandate de medici

„Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, în sezonul 2017 (09.05.2017 – 30.08.2017) au fost confirmate 16 cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile, dintre care şase decese (Bucuresti – 3, Buzau – 1, Braila – 1, Olt – 1)”, potrivit sursei citate.

Ministerul Sănătăţii subliniază că toate aceste cazuri, depistate şi înregistrate în România, sunt cazuri sporadice şi în momentul de faţă „nu comportă riscul unei epidemii de amploare”.

De asemenea, MS recomandă autorităţilor locale să ia masuri de dezinsecţie în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea.

„Pe judeţe, situaţia infecţiilor cu virusul West Nile este următoarea: Bucureşti – 3 cazuri, Buzău – 1 caz, Brăila – 1 caz, Constanţa – 1 caz, Galaţi – 1 caz, Giurgiu – 2 cazuri, Ialomiţa – 1 caz, Ilfov – 2 cazuri, Olt – 1 caz, Sibiu – 1 caz, Vrancea – 2 cazuri”, conform datelor centralizate la Minister.

Un procent de 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care apare simptome precum febră sau durere de cap intensă, specialiştii Ministerului Sănătăţii recomandă ca oamenii să se prezinte de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical.

„În cazurile severe, apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară”, conform sursei citate.

Ministerul Sănătăţii recomandă următoarele măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc); utilizarea substanţelor chimice repelente de ţânţari; să împiedicaţi pătrunderea ţanţarilor în casă (plase de protecţie etc); să asiguraţi desecarea bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor; să îndepărtaţi recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici