Ministerul Sănătăţii: Miniştrii din UE susţin poziţia României legată de problema exportului paralel de medicamente

Ministerul Sănătăţii anunţă că Florian Bodog a participat, vineri, la Reuniunea Consiliului miniştrilor UE pentru Sănătate, precizând că reprezentanţii din domeniu ai altor state UE susţin poziţia României referitoare la problema exportului paralel de medicamente.

319 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Miniştrii din UE susţin poziţia României legată de problema exportului paralel de medicamente

Ministerul Sănătăţii: Miniştrii din UE susţin poziţia României legată de problema exportului paralel de medicamente

"La solicitarea ministrului român al Sănătăţii, în cadrul Reuniunii a fost discutată problema exportului paralel de medicamente. În intervenţia sa, ministrul Sănătăţii, prof.dr.Florian Bodog, a atras atenţia asupra efectelor deosebit de grave pe care le generează exportul paralel de medicamente. De asemenea, oficialul român a semnalat faptul că unele companii de medicamente nu respectă obligaţia de a asigura stocurile de medicamente după notificarea retragerii de pe piaţă, lucru care creează probleme în asigurarea continuităţii aprovizionării pieţei", transmite Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.

"Această situaţie împarte cetăţenii Europei în două categorii, cei care primesc tratamente adecvate şi la timp şi cetăţeni europeni care sunt în imposibilitatea de a se trata corespunzător. Având în vedere această situaţie, solicităm de urgenţă Comisiei Europene un mecanism de control şi reglementare a exportului paralel la nivel european, de asigurare a serviciului public de către companii şi de reglementare a situaţiilor care decurg ca urmare a retragerii de pe piaţă a medicamentelor", a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătătii, în timpul intervenţiei.

Potrivit sursei citate, ministrul grec al Sănătăţii a semnalat problemele legate de retragerea de pe piaţă a unor medicamente, din motive comerciale, acesta afirmând că "este nepermis ca industria farma să şantajeze autorităţile în ceea ce priveşte punerea şi menţinerea unor medicamente pe piaţă".

"Şi oficialul ungar al Sănătăţii a susţinut problema semnalată de Romania. Mai mult, a precizat necesitatea asigurării unui cadru legal european care să asigure accesul la medicamente în funcţie de capacitatea de finanţare a statelor membre, afirmaţie întărită şi de ministrul Sănătăţii din Danemarca, care a propus elaborarea unei viziuni europene pentru a rezolva această problemă", transmite ministerul.

În comunicat, se precizează că o poziţie similară au avut şi oficialii din Malta, Olanda, Slovenia, Suedia, Italia, Lituania, Cipru, Croaţia

"Oficialul olandez a propus măsuri care să asigure posibilitatea ca pacienţii europeni să poată achiziţiona medicamente din orice ţară membră UE, ţinând cont de faptul că medicamentele nu au acelaşi grad de accesibilitate în toate statele. Acesta a mai adăugat că această măsură ar trebui analizată în perioada imediat următoare. (..) Şi ceilalţi miniştrii ai Sănătăţii prezenţi la reuniune, din Portugalia, Spania, Irlanda si Polonia, au susţinut ferm poziţia ministrului Sănătăţii din România", mai spune ministerul.

Potrivit sursei citate, "la finalul acestei reuniunii, Comisarul european pentru Sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, şi-a exprimat susţinerea pentru statele membre care se confruntă cu probleme în asigurarea accesului populaţiei la medicamente. De asemenea, a subliniat faptul că problema exportului paralel este importantă şi trebuie analizată atent, iar în urma propunerilor exprimate de oficialii din sănătate la reuniunea de azi, vor fi gândite măsuri care să rezolve această problemă."

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici