Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, despre concursul pentru funcţiile de directori: Nu ne vom opri/ Proba scrisă va fi susţinută de dascăli în aceleaşi condiţii în care elevii susţin Bacalaureatul

Ministrul Educaţiei a anunţat, marţi, că toate etapele concursului pentru ocuparea funcţiilor de directori de unităţi de învăţământ vor continua, secretarul de stat Monica Anisie precizând că proba scrisă va fi susţinută de dascăli în aceleaşi condiţii în care elevii susţin Bacalaureatul.

3189 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, despre concursul pentru funcţiile de directori: Nu ne vom opri/ Proba scrisă va fi susţinută de dascăli în aceleaşi condiţii în care elevii susţin Bacalaureatul

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, despre concursul pentru funcţiile de directori: Nu ne vom opri/ Proba scrisă va fi susţinută de dascăli în aceleaşi condiţii în care elevii susţin Bacalaureatul (Imagine: Andrei Spirache/ Arhiva Mediafax Foto)

"Ministerul Educaţiei s-a angajat să organizeze acest concurs public pentru funcţiile de directori ai şcolilor din România şi vreau să vă anunţăm că nu ne vom opri. Iniţiativa de la Senatul României, de a se introduce ad-hoc un paragraf în lege în aşa fel încât aceast concurs să fie amânat până în vara anului viitor mi se pare, de fapt, o continuare a unei politici de condiţionare a şcolilor din România şi de subordonare a acestor şcoli unor interese de partide", a declara ministrul Educaţiei.

Mircea Dumitru a precizat că a primit în ultima perioadă mesaje de la profesori care s-au înscris la acest concurs, dar care fie sunt împiedicaţi sub diferite forme să îşi definitiveze dosarul de concurs, neavând acces la documente şcolare, fie se încearcă prin presiune psihologică determinarea lor să se retragă.

"Solicit tuturor directorilor aflaţi în funcţie să pună la dispoziţia colegilor lor toate documentele şcolare de care este nevoie, iar dacă vom primi în continuare mesaje prin care ni se aduce la cunoştinţă că cei care vor să se înscrie la concurs sunt împiedicaţi, nu vom ezita să apelăm la autorităţile statului", a precizat Mircea Dumitru.

Ministrul Educaţiei a anunţat că în prezent se lucrează la o reglementare prin care directorii şcolilor, liceelor şi grădiniţelor să aibă un număr limitat de mandate, la fel cum este în cazul rectorilor universitari.

"Să ai manageri de şcoli care ocupă funcţia de 25-30 de ani, fără să existe nicio analiză a performaţei, a capacităţii, mi se pare că e în contra-timp şi răspăr cu ceea ce se întâmplă astăzi în instituţiile publice peste tot în lume. Tocmai de aceea voi face o propunere de modificare a legislaţiei în aşa fel încât să existe un număr limitat de mandate pentru directori şi perioada în timp. La fel şi pentru inspectorii şcolari", a completat Mircea Dumitru.

Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Monica Anisiei, a precizat că aceasta este examenul se va desfăşura exact în aceleaşi condiţii ca Bacalaureatul.

"Proba va fi organizată, în centre de examen, asemănător examenului de Bacalaureat sau examenului de Evaluare Naţională, prin urmare vom avea comisie de concurs şi vom avea şi supraveghere audi-video", a spus Monica Anisiei.

Precizările ministerului au venit în contextul în care Comisia de Învăţământ a Senatului, condusă de Ecaterina Andronescu, a introdus o modificare legislativă pe Legea Educaţiei prin care ar putea fi amânate concursurile pentru posturile de directori din şcoli, până vara viitoare, deşi ministerul a programat competiţia pentru această toamnă. Amendamentul a fost adus unui proiect de lege care nu are nicio legătură cu managementul şcolilor. Este vorba de PLX 127/2016, iniţiat de deputatul PSD Andrei-Valentin Sava, care vizează modificarea art 352 alin.(1) din legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011, unde este reglementată consilierea în carieră a elevilor.

Perioada de înscriere la concursul pentru ocuparea celor 6.545 de funcţii de director şi 2.500 de poziţii de director adjunct a început pe 13 septembrie şi va continua până pe 2 octombrie. Se poate înscrie la acest concurs orice cadru didactic titular care este membru în registrul experţilor în management educaţional. Până la data de 7 octombrie vor fi analizate dosarele celor înscrişi, iar pe 12 octombrie se va desfăşura examenul scris. Candidaţii care vor promova acest examen vor susţine apoi un interviu la nivelul Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi se va face, de asemenea, o analiză a CV-urilor.

Ministerul Educaţiei va pune la dispoziţia profesorilor, în data de 21 septembrie, între orele 08:00 – 16:00 un Tel Verde, 0800.801.100, la care pot suna pentru a cere lămuriri în privinţa organizării acestui concurs.

Până în prezent, aproximativ 1300 de cadru didactice şi-au depus candidatura.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici