Miron Mitrea, la DNA. Procurorii i-au spus că încep din nou urmărirea penală împotriva lui

Senatorul PSD Miron Mitrea a fost citat, joi, la DNA în dosarul în care este cercetat pentru corupţie, retrimis de instanţă la procurori pentru completarea urmăririi penale.

620 afișări
Imaginea articolului Miron Mitrea, la DNA. Procurorii i-au spus că încep din nou urmărirea penală împotriva lui

Miron Mitrea (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Miron Mitrea a declarat, la ieşirea din sediul DNA, că procurorii l-au anunţat că reiau dosarul lui, în care este acuzat de fapte de corupţie.

"Mi-au dat un proces-verbal că reiau dosarul. Eu le-am spus în scris ce cred despre ce fac ei. Le-am spus să fie mai atenţi la procedură. Acum au început din nou, ok, în regulă", a spus Miron Mitrea.

Miron Mitrea a ajuns la sediul DNA în jurul orei 11.00, el declarând că, în legătură cu acuzaţia de obţinere a unor foloase pentru o locuinţă a mamei sale, din localitatea ilfoveană Voluntari, de la Paula Irina Jianu, lucrarea a fost plătită la valoarea ei, dar procurorii au ţinut neapărat să o interpreteze.

Mitrea a precizat că o cunoaşte bine pe Irina Paula Jianu şi că a lucrat cu ea timp de doi ani.

"Mita nu constă în nimic", a mai spus Mitrea, precizând că procurorii anchetează, însă judecătorii decid.

În 31 ianuarie 2011, un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului senatorului PSD Miron Mitrea la Direcţia Naţională Anticorupţie, apreciind că sunt anumite vicii de procedură. Decizia a fost contestată de DNA la completul de cinci judecători al ICCJ, care a stabilit, cu două voturi împotrivă (judecătorii Aida Popa şi Ionuţ Matei) şi trei pentru (judecătorii Mariana Ghena, Georgeta Barbălată şi Traian Gherasim), restituirea dosarului la DNA.

Completul de trei judecători stabilise că organele de urmărire penală i-au încălcat senatorului PSD Miron Mitrea dreptul la apărare, astfel că s-a dispus restituirea dosarului acestuia la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru refacerea actului de sesizare a instanţei.

Fost ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000-2004, în prezent senator, Miron Mitrea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în 5 martie, fiind acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Alături de Miron Mitrea au mai fost trimişi în judecată fostul inspector şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Irina Paula Jianu, precum şi fostul arhitect şef în cadrul Primăriei Voluntari, Nicolae Popescu.

Irina Jianu este acuzat de dare de mită, folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea credinţă a bunurilor societăţilor. Fostul arhitect şef al Primăriei Voluntari va fi judecat pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC.

Potrivit procurorilor anticorupţie această sumă a reprezentat contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de societăţile Conimpuls, Vertcon, Durimpuls şi Regal Glass, toate din Bacău, la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici