Misterul pieţelor: câte pieţe există, de fapt, în România şi câte au fost închise la nivel naţional, odată cu noile restricţii COVID-19

  • La un trafic mediu de 10 mii de oameni pe zi, vânzările ajung la 500 de mii de lei
  • 50% dintre legumele româneşti se vând în pieţe
  • 20% din producţie ajunge în supermarketuri şi restul este vândută la negru
  • Producţia de fructe şi legume româneşti: aproape 5 milioane de tone anual
  • În 2019, România a produs 3,5 milioane de tone de legume şi aproape 1,5 milioane de tone de fructe
402 afișări
Imaginea articolului Misterul pieţelor: câte pieţe există, de fapt, în România şi câte au fost închise la nivel naţional, odată cu noile restricţii COVID-19

Misterul pieţelor: câte pieţe există, de fapt, în România şi câte au fost închise la nivel naţional, odată cu noile restricţii COVID-19

După ce Guvernul a închis pieţele fără să calculeze impactul asupra economiei şi fără să ştie câţi oameni vor fi afectaţi de această măsură, misterul începe să se dizolve. Mai bine mai târziu, decât niciodată, Adrian Oros, ministrul agriculturii a spus într-un final că avem 514 pieţe.
Dintre acestea, 367 au funcţionat dintotdeauna în spaţii deschise sau semi-deschise şi nu s-a modificat nimic. Ba mai mult, pentru alte 120 de pieţe închise, primăriile au găsit soluţii să le deschidă. Astfel că, nefericite, după cum spune Oros, sunt doar 27 de pieţe, adică 5,25% închise.

Jurnaliştii Aleph News au solicitat date despre pieţele din România de mai bine de o săptămână la Institutul Naţional de Statistică.
INS nu avea datele, am fost redirecţionaţi către Ministerul Dezvoltării, după care la Ministerul Agriculturii.

Din cauza faptului că activitatea le-a fost îngrădită şi nu mai pot continua vânzarea în condiţii optime, micii producători vor protesta mâine, la ora 18:00, în faţa Guvernului.

Românii consumă anual:

  • 3,3 milioane de tone de legume proaspete
  • 1,85 milioane de tone de cartofi
  • 2,1 milioane de tone de fructe

De asemenea, la nivel de producţie:

  • 50% din legumele produse în România se vând în pieţele agroalimentare urbane
  • 20% din legumele produse în România se vând prin supermarketuri

Surse: INS, Ministerul Agriculturii, Ziarul Financiar

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici