Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, nevoită să apeleze la jandarmi pentru a recupera o biserică de la un preot caterisit

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a fost nevoită să apeleze la un executor judecătoresc şi jandarmi pentru a putea folosi o biserică din judeţul Botoşani. Preotul de acolo a fost caterisit după ce a refuzat să îl pomenească pe IPS Teofan în timpul slujbelor, dar refuza să plece.

1286 afișări
Imaginea articolului Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, nevoită să apeleze la jandarmi pentru a recupera o biserică de la un preot caterisit

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, nevoită să apeleze la jandarmi pentru a recupera o biserică de la un preot caterisit

Biserica din satul Schit Orăşeni din judeţul Botoşani a fost recuperată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei de la un preot caterisit, după mai bine de doi ani de la începerea unui scandal în comunitatea din acel sat.

Preotul Ioan Ungureanu a fost caterisit la finalul anului 2017 pentru schismă, neascultare şi contrazicerea în mod public a poziţiei oficiale a Bisericii, după ce în 2017 a refuzat să îl pomenească pe IPS Teofan în slujbele sale, din cauza poziţiei pe care a avut-o Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei la Sinodul din Creta, poziţie cu care Ungureanu nu era de acord.

„Precizăm că obligativitatea clericilor de a pomeni la slujbe pe Chiriarhul locului (pe episcopul care conduce o eparhie) nu reprezintă un gest de curtoazie şi nici un favor făcut cuiva, ci este un gest cu semnificaţii teologice profunde. Prin pomenirea ierarhului preotul se arată a fi în ascultare şi în comuniune cu cel al cărui delegat este în parohie şi, implicit, în comuniune cu întreaga Biserică Ortodoxă cu care ierarhul se află în comuniune. Prin urmare, gestul nepomenirii este un act schismatic, de rupere din Trupul Bisericii Domnului Iisus Hristos", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu.

Potrivit unor surse, preotul le-ar fi spus enoriaşilor că a fost legiferată homosexualitatea la Sinodul din Creta, iar cardurile de sănătate ar trebui arse deoarece cuvântul „card" întors este „drac". Despre acelaşi preot oamenii spuneau că a refuzat să le ofere împărtăşanie celor care refuzau să îşi ardă cardurile de sănătate.

Deşi nu mai avea voie să slujească, Ioan Ungureanu a continuat să ţină slujbe în biserica din Schit Orăşeni şi refuza să părăsească casa parohială.

La 1 februarie 2018, a fost un numit un alt preot paroh în acest sat.

„Din păcate, Părintele Bolohan a fost împiedicat în a-şi exercita slujirea de preot şi de paroh, întrucât fostul preot Ungureanu, susţinut de un grup de persoane, ocupa în mod abuziv şi nelegal biserica parohială. Fiind caterisit, toate aşa-zisele slujbe săvârşite de Ioan Ungureanu în acest lăcaş de cult nu sunt recunoscute de Biserica Ortodoxă", a spus Constantin Sturzu.

Situaţia a ajuns în instanţă, iar magistraţii Tribunalului Suceava au decis că Ioan Ungureanu trebuie să părăsească parohia.

Deşi decizia instanţei este din octombrie, fostul preot din satul Schit Orăşeni a refuzat să predea biserica Mitropoliei Molodovei şi Bucovinei şi a slujit în continuare acolo. Lăcaşul de cult era închis cu lacăt şi a fost nevoie de intervenţia jandarmilor.

„Acţiunea a reprezintat o punere în executare a hotărârii definitive pronunţate de Tribunalul Suceava. Biroul executorului judecătoresc s-a adresat Judecătoriei Botoşani, care a încuviinţat executarea silită, apoi a comunicat debitorului o somaţie. La expirarea termenului prevăzut în somaţie s-a impus deplasarea executorului la faţa locului, în vederea executării silite", a afirmat Constantin Sturzu.

Fostul preot a încercat să conteste decizia instanţei, la Judecătoria Botoşani, însă solicitarea a fost respinsă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
biserică,
jandarmi,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici