Moartea lui Teo Peter, un subiect care umbreşte summitul NATO

Moartea interpretului român Teo Peter în urmă cu patru ani, într-un accident de maşină provocat de şeful serviciului de pază al ambasadei americane la Bucureşti, care consumase alcool, este un subiect care umbreşte summitul NATO, deja marcat de diviziuni, comentează Newsweek.

349 afișări
Imaginea articolului Moartea lui Teo Peter, un subiect care umbreşte summitul NATO

Regretatul Teo Peter

După patru ani, incidentul provocat de puşcaşul marin Christopher VanGoethem este reluat într-un moment cu totul inoportun pentru oficialii americani. Familia a renunţat la intenţia iniţială de a protesta în timpul summitului, dar a subliniat că va continua să atragă atenţia liderilor americani.

Potrivit sursei citate, aceasta este însă cea mai mică dintre problemele cu care se confruntă oficialii SUA la summit, însă preşedintele Traian Băsescu a abordat chestiunea într-o întâlnire bilaterală cu omologul său american miercuri după amiază, exprimându-şi convingerea că Bush va încerca să "găsească o soluţie acceptabilă pentru familia lui Teo Peter cât mai curând posibil".

Disputa ar putea avea implicaţii strategice mai largi, România fiind un aliat strategic în Irak, Afganistan şi în Balcani de la aderarea la NATO în 2004, dar şi în operaţiunile de restructurare a echilibrului de forţe în Europa de Est în perioada post-sovietică.

VanGoethem a fost scos din România a doua zi după accident, apoi a fost declarat nevinovat de omor prin imprudenţă şi adulter într-un proces militar care s-a încheiat la 31 ianuarie 2006, dar vinovat de obstrucţionarea justiţiei şi fals în declaraţii. După încheierea procesului, problema a ajuns la aspectul compensaţiilor financiare, dar oficialii Departamentului de Stat care colaborează cu Guvernul României, îşi exprimă doar compasiunea pentru familia lui Teo Peter, refuzând să facă alte comentarii, procesul fiind în desfăşurare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici