Morar: Am decis să mă RETRAG din funcţia de prim-adjunct al procurorului general

Prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Daniel Morar, a anunţat, vineri, că a decis să se retragă din această funcţie şi i-a comunicat acest lucru preşedintelui Traian Băsescu.

3512 afișări
Imaginea articolului Morar: Am decis să mă RETRAG din funcţia de prim-adjunct al procurorului general

Daniel Morar (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Am decis, pentru a nu crea probleme, să mă retrag din această funcţie. I-am spus domnului preşedinte Traian Băsescu decizia mea, iar după numirea la Curtea Constituţională trebuia să fi devenit evident pentru oricine că nu mai am o miză personală în ocuparea vreuneia din cele două funcţii mult-discutate", a declarat Daniel Morar.

El a precizat că a renunţat la această "competiţie" pentru că a dorit să îi dea preşedintelui Traian Băsescu "dreptul şi limitele, şi marja de a negocia cu ministrul de Justiţie şi de a obţine pentru vârful DNA-ului, pentru vârful Ministerului Public oameni dintre cei mai buni".

"Singura mea miză a rămas aceea ca în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie să fie cei mai buni oameni, nu cei buni, nu cei medii, oamenii cei buni şi cei medii generează şi realizează performanţe medii şi bune, doar oamenii foarte buni sunt cei care fac diferenţa, doar ei sunt cei care contează la acest nivel. Şi în justiţie e ca în alte domenii",a mai spus Daniel Morar.

El a spus că va solicita Consiliului Superior al Magistraturii să revoce detaşarea lui în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Când preşedintele şi premierul îţi spun că împiedici numirile în MP, trebuie să pleci

Morar a spus că zilele trecute, inclusiv joi, a aflat că este pe cale să genereze o mare problemă constituţională, să declanşeze un conflict între puterile statului.

"Pare un lucru serios şi nu vreau să fac asta. Acesta este motivul pentru care am decis să pun capăt carierei mele în fruntea Ministerului Public, nu înainte de a vă spune că ceea ce au făcut procurorii DNA în această perioadă a fost un lucru extraordinar, că ceea ce au făcut judecătorii care au instrumentat dosarele noastre, de la toate instanţele, a fost, de asemenea, un lucru extraordinar, pentru care eu le sunt profund rcunoscător", a mai spus Daniel Morar.

El a precizat că a venit în fruntea Ministerului Public pentru a rezolva problemele, nu pentru a crea altele, de aceea a decis să plece.

"În momentul în care cei mai importanţi oameni din statul român, atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele Traian Băsescu îţi spun că e o problemă mare de constituţionalitate şi îţi spun ţie, lui Morar, că rămânând acolo împiedici numirile în Ministerul Public sau că eşti o problemă pentru sistem, trebuie să pleci. Eu am venit aici să rezolv probleme, şi nu să creez unele. Prin urmare, o să solicit CSM să revoce, să înceteze detaşarea mea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte în funcţia de prim adjunct al procurorului general", a declarat Daniel Morar.

Acesta a subliniat că nu are nicio îndoială cu privire la legalitatea procedurii de detaşare a sa în fruntea Ministrului Public.

"Există o lege, există un text clar şi precis, există o procedură validată, verificată şi folosită şi până acum", a explicat Morar.

El a mai spus că a acceptat funcţia în Ministerul Public pentru ca în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie să fie cei mai buni oameni, nu cei buni sau cei medii, şi că în această notă trebuie înţeleasă declaraţia lui din această săptămână, în care şi-a manifestat opinia ca în fruntea DNA trebuie să fie un procuror din DNA.

"Sunt oameni validaţi, sunt oameni foarte bine pregătiţi profesional, sunt printre cei mai buni. Nu am intenţionat şi nici nu aveam cum să încalc dreptul primului ministru de a nominaliza şi deptul preşedintelui de a numi pe cine vrea dânsul în aceste poziţii. Era doar o atitudine. Am văzut însă aseară că nu avem dreptul la această atitudine. Ni s-a spus că desemnarea şi numirea procurorului general şi a procurorului şef DNA este o înţelegere exclusiv între actorii politici şi că nu contează ce spun magistraţii, procurorii şi judecătorii", a adăugat Morar.

El a mai spus că le cere acestor magistraţi să-şi păstreze aceeaşi atitudine, în măsura în care pot, iar jurnaliştilor le cere să îi ajute când şi cum pot.

Totodată, Daniel Morar a spus că mai poate cere Comisiei Europene să manifeste aceleaşi standarde de exigenţă, aceleaşi criterii de apreciere a justiţiei române ca şi până acum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici