Video Noapte albă la Colectiv | Rudele victimelor acuză statul că nu acordă atenţie supravieţuitorilor

Zeci de oameni s-au strâns duminică seara în faţa clubului Colectiv, pentru a comemora victimele incendiului. Evenimentul intitulat Noapte albă la Colectiv a fost anunţat pe pagina asociaţiei înfiinţate după incendiu. Rudele victimelor acuză statul că nu acordă atenţie supravieţuitorilor.

1008 afișări

În faţa clubului au venit, duminică seara, rude şi prieteni ale celor care au fost în Colectiv în seara incendiului. Cei care şi-au pierdut copiii, dar şi cunoştinţe ale răniţilor susţin că statul nu acordă atenţie supravieţuitorilor, fiind necesară, în viziunea lor, consiliere psihologică.

"Nu s-a schimbat absolut nimic, nu avem decât promisiuni, iar în timpul ăsta se moare. (..) Am spus că în seara aceasta venim doar să aprindem nişte lumanâri şi, din păcate, a trebuit să aprindem 65 în loc de 64. (..) A mai murit un prieten, a mai plecat la grup un băiat frumos, tânăr, care ar fi trebuit să aibă un viitor aşa cum au avut toţi ceilalţi 64. Răzvan trebuie să se odihneasca acum, să îl lăsăm în pace. Nu am mai vorbit cu el. Era un tânăr cu viaţa lui. Eu am sperat ca moartea acestor 65 de copii să nu fie degeaba. În orice ţară din lumea asta s-ar schimba ceva, numai la noi nu. Sper că politicienii se vor trezi şi nu se vor mai gândi la buzunarele lor, ci şi la vieţile noastre", spune Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru, un tânăr mort în incendiu.

Citeşte şi: Noapte albă la Colectiv

"Am pus 65 de lumânărele pentru sufletele lor şi pentru copilul care s-a dus ieri. Condamn toate autorităţile care nu au avut grijă de aceşti copii care au rămas. Nu se intereseaza nimeni de ei. Lor le trebuie un tratament psihologic şi medicamentos de lungă durată pentru că au mari probleme psihice, sunt deprimaţi, dărâmaţi pentru că nimeni nu se intereseaza de ei, se consideră daţi la o parte din sânul societăţii. Eu ştiam dintr-un sondaj făcut de mine, vorbim cu aproape toţi care au supravieţuit, că în proporţie de 75-80% au gânduri să părăsească această lume. Se simt inutili. Am curajul să spun că sunt trataţi în bătaie de joc. Probemele lor psihice sunt cele mai accentuate. Luaţi orice supravieţuitor şi întrebaţi-l ce autoritate a bătut la uşa voastră şi a întrebat <<ce faci, mai traieşti, esti mort, ai nevoie de ceva?>>" , spune Jean Chelba, tatal unui alt băiat care a murit în incendiu.

Andrei Muşat ar fi urmat să meargă în club în seara tragediei, însă s-a răzgândit pentru că mama lui se întorcea din străinătate. Acum a venit alături de ea să aprindă o lumânare în memoria celor care au murit.

"Toate victimele se chinuie cu sistemul, nu sunt medicamente, nu sunt terapii psihologice pentru ei", susţine Andrei Musat.

"Doar dintr-o întâmplare, fiul meu nu a fost acolo. Cuvintele sunt de prisos. Am ajuns să ne fie frica să iubim muzica. Nu se poate spune în cuvinte ce am simţit când mi-a spus că ar fi vrut să vină aici. Un amestec de bucurie că nu a fost acolo, dar ce bucurie, când au fost alţi? Mi s-a confirmat, din nefericire, că cifra nu se va opri la 64, din diferite motive. Acum a fost un motiv psihologic şi era de aşteptat", spune Nela Muşat, mama lui Andrei.

Asociatia Colectiv a anunţat, sâmbătă, că unul dintre supravieţuitorii incendiului din club a murit, nefiind explicate circumstanţele decesului. Tânărul decedat este Răzvan Soroceanu, iubita lui fiind una dintre persoanele care au murit în urma incendiului din club.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici