Video Noi proteste în Capitală: Peste 1.500 de sindicalişti ai grefierilor, anunţaţi astăzi în Piaţa Victoriei | FOTO, VIDEO

Peste 1.500 de sindicalişti ai grefierilor reuniţi în patru sindicate şi o asociaţie profesională, cărora li se vor alătura sindicalişti de la Federaţia Publisind şi de la Blocul Naţional Sindical, sunt aşteptaţi să protesteze vineri, în Piaţa Victoriei, pentru condiţii mai bune de muncă

826 afișări

Mitingul va fi organizat vineri, 22 martie, între orele 11.00 şi 13.00, în Piaţa Victoriei, de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial, alături de care vor participa sindicalişti de la SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba şi Sindicatul Dreptatea Vrancea, afiliate la Federaţia Publisind, care reprezintă 75% din totalul personalului auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete, la nivel naţional.

Grefierii sunt susţinuţi şi de Asociaţia Grefierilor din România şi de federaţiile membre ale Blocului Naţional Sindical. Lor li se vor adăuga grefieri din instanţele şi parchetele bucureştene, precum şi din partea sindicatelor afiliate la federaţiile membre ale Blocului Naţional Sindical, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cătălin Trăistaru, preşedintele SNGJ Dicasterial.

Grefierii sunt nemulţumiţi de volumul mare de activitate şi cer suplimentarea schemelor de personal şi elaborarea unui nou statul al profesiei, care să recunoască atribuţiile efective ale grefierilor. Aceştia mai cer regulamente interne care să corespundă realităţilor din instanţe şi parchete, ”transpuse într-o salarizare corespunzătoare, dar, mai ales, unitară”.

”Pasivitatea factorilor de decizie – timp de 14 ani de zile s-a refuzat adoptarea unui nou statut al profesiei, iar timp de 10 ani de zile drepturile salariale au fost obţinute pe cale judecătorească – şi neadoptarea unor măsuri concrete şi imediate au determinat tensiune, nemulţumire şi iritare în interiorul acestei categorii profesionale, care s-a simţit uitată, dar, mai ales, ignorată. Neaplicarea sau aplicarea neunitară a legilor succesive de salarizare au determinat ca tocmai noi, grefierii, participanţii la înfăptuirea actului de justiţie, să deveim justiţiabili şi să încărcăm rolurile instanţelor cu sute de dosare pentru recunoaşterea drepturilor salariale”, transmite sindicatul Dicasterial, într-un comunicat remis MEDIAFAX joi.

Sindicaliştii arată că legile succesive de salarizare au avut un efect şi mai grav, respectiv au poziţionat grefierul ca fiind cea mai prost plătită categorie profesională din sistemul de justiţie. "Astfel că, dacă în anii 2000 salariul unui grefier era în procent de 70-80% din salariul unui judecător, în prezent, acesta a ajuns să fie în procent de numai 25-30%, astfel cum a recunoscut, în mod public, însuşi actualul ministr al justiţiei, într-un comunicat de presă. Modificările legislative au adus atribuţii suplimentare care au grevat activitatea grefierilor, mai ales prin transferul unor atribuţii administrative de la magistraţi, cum ar fi redactarea după model a hotărârilor judecătoreşti, iar modificarea regulamentelor de ordine interioară, au adus atribuţii numeroase în sarcina grefierilor care au devenit, pe rând, statisticieni, arhivari, informaticieni, agenţi procedurali şi chiar factori poştali”, potrivit sursei citate.

Membrii organizaţiilor sindicale reprezintă personalul auxiliar de specialitate, cea mai numeroasă categorie din sistem, aproximativ 8.000 de persoane şi este formată din grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri statisticieni, grefieri documentarişti şi specialişti IT şi personal conex – agenţi procedurali, aprozi şi şoferi.

Mitingul a fost anunţat, iniţial, pentru 15 martie 2019, dar Primăria Municipiului Bucureşti a refuzat avizarea, motivând perturbarea acţiunilor organizate în contextul exercitării de România a Preşedenţiei Consiliului UE, spun organizatorii.

Deplasarea participanţilor se va face cu peste 25 de autocare şi microbuze care vor veni în Capitală din toate colţurile ţării.

Mitingul de vineri va fi urmat de alte acţiuni de protest, organizate împreună cu Federaţia Publisind, pe termen nedeterminat, până la soluţionarea revendicărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici