Nu trebuie să faci sport zilnic pentru a trăi mai mult şi mai sănătos. Cât trebuie să te antrenezi îţi spune cel mai nou studiu

  • Nu trebuie să faci sport de 4-5 ori pe săptămână, dacă nu poţi, nu ai timp sau ţi se pare prea mult.
  • Un nou studiu arată că poţi ţine la distanţă bolile şi decesul cauzat de afecţiuni şi dacă faci câteva exerciţii fizice în weekend.
13840 afișări
Imaginea articolului Nu trebuie să faci sport zilnic pentru a trăi mai mult şi mai sănătos. Cât trebuie să te antrenezi îţi spune cel mai nou studiu
Săptămânal, adulţii ar trebui să facă circa 150 de activitate fizică şi două zile de antrenament de rezistenţă (ajută muşchii, oasele).  Însă nu este timp suficient, dacă incluzi şi programul de muncă, activităţile casnice, timpul petrecut în trafic etc. Unde mai pui oboseala acumulată şi lipsa de energie.
 
Dar, cum cea mai bună investiţie este în tine însuţi, aşadar, în weekend, în loc de alte activităţi neimportante, poţi alege să faci sport, fie acasă, la sală, sau în parcul de lângă bloc. 
 
Persoanele active fizic, chiar şi doar în weekend trăiesc mai mult şi sunt mai sănătoase (fizic şi mental) decât cele inactive, arată un nou studiu publicat în JAMA Internal Medicine
 
Corpurile noastre sunt făcute pentru mişcare, nu sedentarism, este ceva cunoscut. Iar specialiştii repetă, de ceva timp, faptul că atunci când suntem sedentari prea mult timp, ne creştem riscul de a ne răni, de a dezvolta probleme cu articulaţiile, a pierde masă musculară şi a ne îngrăşa.
 
Studiul a cuprins aproape 351.000 de participanţi, bărbaţi şi femei, pe o perioadă de circa 10 ani. 
 
Iar rezultatele sale arată că persoanele care fac sport, fie în weekend, fie în cursul săptămânii au de câştigat cam la fel, spun cercetătorii. Regula este ca activitatea fizică să fie una moderată sau intensă şi să fie săptămânală, şi, de preferat să dureze circa 150 de minute, cu pauze mici de odihnă. Nu uita însă de încălzire, iar la final, de stretching. În timpul sesiunii de sport, după, precum şi ziua următoare este important să te hidratezi foarte bine.
 
„Luptătorii de weekend” este un tipar pentru mulţi oameni, care nu au timp de sport în cursul săptămânii, însă „fiecare minut de sport contează”, spune Eric Shiroma, om de ştiinţă la Institutul naţional al îmbătrânirii din SUA.
 

De ce să treci de la sedentar, la activ fizic

 
Sportul ne ajută să fim mai puternici fizic şi mai liniştiţi mental: previne sau ţine sub control anxietatea, depresia şi stările de nervozitate şi irascibilitate. Bonus: adormim mai repede şi dormim mai profund. 
 
Un alt studiu, din 2018, arată că activitatea fizică joacă un rol vital pentru sănătatea mintală, un capitol la care uneori „scârţâim” din cauza problemelor personale, a pandemiei, crizei economice, războiului şi alte evenimente greu de procesat şi de acceptat.
 
Pentru cei sedentari mult timp, poate fi dificil sau provocator să „se apuce” de sport. Dar, ca în fiecare activitate, poţi începe cu paşi mici, la propriu: să cobori şi să urci scările în loc să iei liftul, să ieşi la alergat cu câinele sau cu partenerul/prietenul cel mai bun, sau cu bicicleta/rolele. Iar treptat să începi cu exerciţii uşoare de pe YouTube. Poţi face cardio, exerciţii de rezistenţă cu sau fără echipament (benzi, gantere etc), sau combinate. Totul e să creşti dificultatea gradual.
 
Tot ce contează este să faci sport cu plăcere, să te recompensezi pentru noua activitate şi să nu  te laşi. Iar dacă o faci, să reiei apoi gradual, cu răbdare şi blândeţe faţă de corpul tău. Cel mai greu nu este să începi, ci să nu renunţi, aşadar lucrează la consecvenţă şi ţine minte motivele pentru care alegi să faci antrenament.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici