Numărul accidentelor rutiere provocate de şoferi băuţi la volan a crescut în ultimii patru ani

La nivel naţional, numărul accidentelor rutiere grave provocate de şoferi care au condus sub influenţa alcoolului a crescut în ultimii patru ani, de la 226 de cazuri în anul 2013 la 247 înregistrate anul trecut, potrivit datelor furnizate, la solicitarea MEDIAFAX, de către Poliţia Română.

562 afișări
Imaginea articolului Numărul accidentelor rutiere provocate de şoferi băuţi la volan a crescut în ultimii patru ani

Numărul accidentelor rutiere provocate de şoferi băuţi la volan a crescut în ultimii patru ani

În 2017, au fost înregistrate 247 de accidente rutiere grave pe fondul consumului de alcool, în urma cărora au fost 63 de decese, iar alte 249 de persoane au fost rănite grav.

La nivel naţional, în anul 2013 au fost 226 de accidente rutiere grave cauzate de şoferi care au condus sub influenţa băuturilor alcoolice, în urma cărora au decedat 53 de persoane, iar 269 au fost rănite grav. În anul de referinţă, accidentele provocate de conducerea sub influenţa alcoolului erau pe locul al nouălea în topul cauzelor accidentelor rutiere.

În anul 2014, la nivel naţional au fost 234 de accidente grave care s-au soldat cu 49 de morţi şi 235 de victime. Conducerea sub influenţa alcoolului a urcat pe locul al zecelea, în 2014, comparativ cu 2013, în clasamentul cauzelor accidentelor grave.

Un număr de 239 de accidente s-au petrecut în ţară în anul 2015 cauzate de şoferi care au urcat băut la volan, ceea ce a dus la 34 de decese şi 256 de persoane rănite grav. Accidentele produse de conducerea în stare de ebrietate s-au clasat pe locul al doisprezecelea în topul cauzelor accidentelor în 2015.

Potrivit datelor Poliţiei Române, la nivel naţional, în anul 2016 s-au înregistrat 223 de accidente cauzate de şoferi băuţi, în urma cărora au murit 56 de persoane şi alte 223 au fost rănite grav. Pentru 2016 coliziunile provate de şofatul sub influenţa alcoolului a ocupat locul al unsprezecelea în clasamentul cauzelor accidentelor.

Deşi sunt considerabil mai puţine cazuri în care au existat, la nivel naţional, accidente rutiere provocate de şoferi care s-au suit la volan sub influenţa drogurilor, numărul acestora a înregistrat o uşoară creştere. Astfel, Poliţia Română a centralizat pentru anul 2015 un singur accident cauzat de conducerea sub influenţa drogurilor care a dus la un deces şi rănirea gravă a altei persoane, în timp ce în 2017 au fost înregistrate două accidente rutiere grave din cauza conducerii sub influenţa drogurilor, în urma cărora două persoane au fost rănite grav. În anii 2013, 2014 şi 2016 nu a fost înregistrat niciun accident rutier grav care să fi fost cauzat de condusul sub influenţa drogurilor.

"În perioada 2013- 2017, la nivel naţional, conducerea pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a reprezentat a unsprezecea cauză de producere a accidentelor rutiere, în timp ce conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive se situează pe locul 33, din totalul de 42 de cauze generatoare.La nivel naţional, în perioada 2013-2017, conducerea pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice a fost a unsprezecea cauză de producere a accidentelor rutiere, iar accidentele provocate de şoferi care s-au urcat la volan sub influenţa drogurilor se situează pe locul 33, din totalul de 42 de cauze generatoare" au precizat reprezentanţii Poliţiei Române la solicitarea MEDIAFAX.

Cel mai recent caz al unui şofer care s-a urcat băut la volan s-a petrecut chiar sâmbătă dimineaţă, in Capitală, când un poliţist de la Brigada Rutieră a Capitalei a fost transportat la spital după ce a fost lovit de o maşină în timp ce verifica actele unui şofer. Accidentul a avut loc în jurul orei 04.00, la intersecţia Bulevardului Unirii cu Splaiul Independenţei, în timp ce poliţistul oprise un şofer ca să-i verifice actele. Potrivit purtătorului de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei, Ovidiu Munteanu, în timp ce agentul verifica documentele respectivului conducător auto a fost lovit de un autoturism al cărui şofer nu s-a asigurat la schimbarea direcţiei de mers. Poliţistul a fost transportat la spital cu răni uşoare, însă nu a rămas internat. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0.70 mlg/l alcool pur în aerul expirat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici