O lume fără internet: Jumătate din tinerii britanici doresc o „restricție digitală”
Sondajul, făcut de British Standards Institution pe un eșantion de 1.293 de tineri, dezvăluie relația complicată a noii generații cu tehnologia digitală.
Aproape 70% dintre participanți au declarat că se simt mai rău după ce petrec timp pe rețelele sociale, iar 68% consideră că timpul petrecut online le afectează negativ sănătatea mintală. În ciuda acestor sentimente, un sfert dintre respondenți recunosc că petrec patru sau mai multe ore zilnic pe platformele sociale.
Jumătate dintre tinerii chestionați ar susține o „restricție digitală” care să le limiteze accesul la anumite aplicații și site-uri după ora 22:00. Acest rezultat vine în contextul în care secretarul pentru tehnologie, Peter Kyle, a sugerat că guvernul britanic ia în considerare posibilitatea de a impune ore de închidere obligatorii pentru aplicații precum TikTok și Instagram.
Studiul mai arată că tinerii adoptă frecvent comportamente riscante online: 42% și-au mințit părinții despre activitățile lor digitale, 40% au recunoscut că au un cont fals sau „de unică folosință”, iar 27% s-au dat drept o persoană complet diferită. Îngrijorător este și faptul că 27% dintre respondenți și-au partajat locația cu persoane necunoscute.
Rani Govender de la NSPCC (Societatea Națională pentru Prevenirea Cruzimii față de Copii) avertizează că restricțiile digitale, deși utile, nu pot singure să împiedice expunerea tinerilor la conținuturi dăunătoare. „Ei vor putea vedea toate aceste riscuri în alte momente ale zilei”, explică Govender, subliniind că prioritatea ar trebui să fie crearea unor „site-uri mult mai sigure și mai puțin dependente”.
Andy Burrows, director executiv la Molly Rose Foundation, organizație caritabilă de prevenire a sinuciderilor, consideră că sunt „necesare de urgență noi legi pentru a integra o abordare a reglementării bazată pe siguranță încă din faza de proiectare, care să pună nevoile copiilor și ale societății înaintea celor ale marilor companii din domeniul tehnologiei”.