Oprea, de Ziua Aviaţiei: Forţele aeriene ale Armatei vor fi înzestrate cu echipamente performante

Forţele aeriene ale Armatei vor fi înzestrate cu mijloace şi echipamente performante, a anunţat, miercuri, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, la ceremonia de marcare a Zilei Aviaţiei Române, eveniment care s-a desfăşurat la Piaţa Aviatorilor în prezenţa a peste 200 de persoane.

781 afișări
Imaginea articolului Oprea, de Ziua Aviaţiei: Forţele aeriene ale Armatei vor fi înzestrate cu echipamente performante

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"În dotarea Forţelor Aeriene au intrat primele aeronave de transport scurt-mediu curier de tipul C-27 J SPARTAN şi vă asigur că nu ne vom opri aici, iar structurile acestei categorii de forţe vor fi înzestrate cu mijloace şi echipamente performante, care să fie în măsură să răspundă eficient provocărilor generate de riscurile şi ameninţările actuale la adresa securităţii naţionale şi globale", a spus Gabriel Oprea la ceremonia de marcare a Zilei Aviaţiei.

Cu această ocazie, Statului Major al Forţelor Aeriene i-a fost înmânat Drapelul de Luptă.

"România îşi onorează cu consecvenţă angajamentele asumate în plan internaţional, alăturându-se eforturilor de menţinere a păcii, în operaţiunile de sprijin, de stabilizare şi reconstrucţie în zonele de conflict şi, mai ales, s-a angajat cu hotărâre în lupta împotriva terorismului internaţional. Aviatorii militari români au fost parte integrantă a acestor eforturi, asigurând fie legătura aeriană pentru camarazii din celelalte categorii de forţe cu teatrele de operaţii din Irak, Afganistan sau Balcanii de Vest, fie asumându-şi direct misiuni sub egida Alianţei Nord-Atlantice: misiuni cum au fost cele de Poliţie Aeriană în Ţările Baltice, conducerea operaţională a Aeroportului Internaţional din Kabul - asumată, iată, pentru a doua oară de România ori participarea în Bosnia-Herţegovina la Operaţiunea ALTHEA, condusă de Uniunea Europeană - unde Forţele Aeriene Române au asigurat două detaşamente de elicoptere Puma-Socat", a spus ministrul.

El a amintit că militarii din cadrul Forţelor Aeriene ale Armatei României, la începutul acestui an, au operaţionalizat cu succes podul aerian către Libia, o misiune de evacuare aeriană în premieră după cel de-al Doilea Război Mondial, prin care au fost evacuate cu succes 317 persoane - 231 de români şi 86 de cetăţeni străini.

Ministrul a menţionat şi "eroismul tuturor acelora care, de-a lungul timpului, pe câmpurile de bătălie sau, în ultimii ani, în misiuni executate în teatrele de operaţii ori pe teritoriul naţional, au căzut la datorie".

"Lecţia supremă pe care ne-o lasă eroii noştri este aceea că toţi cei care şi-au asumat până la capăt destinul de a sluji cu onoare şi cu devotament ţara trebuie să se dedice cu toată fiinţa împlinirii acestui ţel şi, în calitate de cetăţean şi de ministru al apărării naţionale, îmi exprim întreaga recunoştinţă şi întregul respect faţă de camarazii noştri căzuţi la datorie şi faţă de toţi cei care sunt gata să apere, cu preţul vieţii, valorile în care cred românii", a spus el.

Ceremonia a început în jurul orei 9.00, la eveniment asistând numeroşi militari, oficiali. dar şi aproximativ 200 de cetăţeni, în majoritate trecători aflaţi în zonă la acea oră. A fost intonat imnul, s-a ţinut un scurt serviciu religios şi au fost depuse mai multe coroane de flori din partea principalelor instituţii ale statului, precum şi din partea unor asociaţii şi organizaţii.

La finalul ceremoniei, Piaţa Aviatorilor a fost survolată de formaţii de aeronave de tip MiG-21 LanceR, IAR-330, C-27J Spartan, IAR-99 ŞOIM, Mi-17 şi EC-135, aparţinând Forţelor Aeriene Române şi Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Printre oficialii prezenţi s-au numărat, pe lângă ministrul Gabriel Oprea, şefii categoriilor de arme, secretarii de stat din MApN, deputatul PNL George Scutaru, senatorul Cristian Diaconescu şi primarul Andrei Chiliman. Circulaţia a fost închisă timp de peste o oră pe bulevardul Aviatorilor , între Piaţa Victoriei şi Piaţa Charles de Gaulle.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în martie 2010 propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT cotă aproximativ 1,3 miliarde dolari.

Ministerul Apărării preciza la acel moment că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.

Emil Boc a declarat, însă, la începutul lunii august 2010 că Guvernul nu dispune de bani pentru avioanele F16, răspuns oferit la doar două zile după expirarea termenului până la care România trebuia să achite o primă tranşă de bani.

Ulterior, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, la Pro TV, că România a luat decizia "de natură pur economică" de a renunţa la programul de achiziţionare de avioane F16, deoarece SUA vroiau să vândă şi nu să finanţeze vânzarea acestor aparate către România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici