Pandemia poate afecta bebeluşii. Nu fii stresată dacă nu vrei copii cu ADHD sau dependenţe

  • Gravidele stresate pot naşte copii cu dificultăţi de învăţare sau ADHD
  • Nivelul ridicat de cortizol pătrunde placenta şi dăunează dezvoltării creierului
  • Diana Nistor, însărcinată în luna a noua, a văzut fetiţa la ecograf, în lipsa soţului
  • Like Creaţa resimte stresul pandemiei şi se relaxează cu sport şi citit
  • Nu ascuta ştiri negative şi păstrează o rutină zilnică pentru a avea un bebeluş sănătos
399 afișări
Imaginea articolului Pandemia poate afecta bebeluşii. Nu fii stresată dacă nu vrei copii cu ADHD sau dependenţe
Dacă aştepţi un copil să ştii că pandemia este un pericol şi pentru fătul încă nenăscut. Stresul mamei determină niveluri ridicate de cortizol, care străpunge placenta şi ajunge la copil. Acest hormon de stres este dăunător pentru structurile importante din creier, mai ales în perioada de formare a fătului. După naştere, bebeluşul poate avea de la de la colici, la dificultăţi de învăţare, ADHD sau predispoziţie spre diverse dependenţă, arată un studiu britanic.
 
„Pot să existe anumite întârzieri în dezvoltarea copilului, uneori e vorba de naştere prematură, greutate mai mică la naştere a copilului al cărui mamă a trecut printr-un episod foarte stresant. La nivel cognitiv sau emoţional, unele studii arată că cei care în perioada prenatală au fost expuşi stresului au comportamente mai agresive decât alţi copii, anumite dependenţe. Pot să exite anumite întârzieri în dezvoltare sau vocabular mai puţin dezvoltat dacă în perioada respectivă mama are anumite influenţe la nivel hormonal şi are repercursiune asupra dezvoltării fătului”, spune Ana Maria Cazan, psiholog.
 
Diana Nistor este însărcinată în luna a noua. A aflat asta chiar în martie, când s-a instaurat panica în România. Are câteva regrete, dar a reuşit să rămână echilibrată emoţional şi să diminueze stresul perioadei.
 
„Recunosc că toată treaba asta cu coronavirus mi-a furat din bucuria de a deveni mamă. Soţul meu nu m-a putut însoţi la nicio ecografie, nu a putut auzi fetiţa, nu a putut să o vadă în timp real. N-am avut nicio vacanţă în afara ţării. Cu toate astea, am rămas pozitivă, optimistă şi entuziastă. M-am bucurat prin activităţi, am citit foarte mult, am dansat şi cântat muzică rap şi am ieşit cu căţeluşa în parc”, povesteşte Diana.
 
Influenceriţa Like Creata aşteaptă şi ea un copil şi îţi spune care e sentimentul în pandemie.
 
„Să fii însărcinată în pandemie clar nu e uşor. Cred că eşti puţin mai stresată faţă de o femeie care nu aşteaptă un bebeluş şi asta pentru că ai o responsabilitate în plus, o viaţă de care trebuie să ai grijă. A fost foarte trist momentul în care am auzit cum îi batea inimioara şi el nu era acolo. Mănânc, mă uit la TV, mai ud un brăduţ, citesc o carte. M-am reapucat şi de sport”, spune ea. 
 
Certurile cu partenerul sau violenţa din partea soţului sunt factorii care dăunează cel mai mult fătului. În schimb, sprijinul bărbatului ar putea diminua stresul gravidei. Ana Maria Cazan, psiholog îţi dă câteva sfaturi:
 
„Foarte imporntant este suportul social pe care îl are viitoarea mămică în această perioadă. Să încercăm să reducem expunerea la ştirile negative, să ne limităm la aspectele obiective. Să ne păstram o anumită rutină. Să citeşti ceva frumos, să păstrezi legătura cu terapeutul sau medicul care te îngrijeste în perioada respectivă.”
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici