Percheziţii în Capitală şi în două judeţe pentru destructurarea reţelei de clonare de carduri

Procurorii DIICOT au făcut, luni, 15 percheziţii domiciliare simultane în judeţele Bacău şi Galaţi, precum şi în Capitală, pentru destructurarea reţelei de falsificatori de carduri care acţiona în mai multe state europene şi care a adus un prejudiciu de peste 6,5 milioane de euro.

52 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în Capitală şi în două judeţe pentru destructurarea reţelei de clonare de carduri

Percheziţii în Capitală şi în două judeţe pentru destructurarea reţelei de clonare de carduri

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de DIICOT - Serviciul teritorial Bacău, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Bacău au făcut, în cursul acestei zile, 15 percheziţii domiciliare simultane în judeţele Bacău şi Galaţi, precum şi în Bucureşti, urmare a cererii de asistenţă judiciară internaţională formulate de către autorităţile judiciare din Italia.

Conform sursei citate, au fost reţinute 11 persoane pe numele cărora sunt emise mandate de arestare europene sub acuzaţiile de apartenenţă la grup infracţional organizat şi comitere de infracţiuni informatice.

Grupul infracţional organizat acţionează din anul 2006, atât pe teritoriul Italiei, cât şi al României şi altor state europene, procedând la obţinerea ilegală a codurilor de cărţi de credit/plată în cadrul centrelor comerciale situate pe teritoriul Italiei. Ulterior, membrii grupării foloseau cardurile clonate pentru a face cumpărături în diverse magazine sau pentru a scoate bani de la bancomate.

Potrivit comunicatului DIICOT, în România avea loc fabricarea aparatelor skimmer, care necesita studierea preliminară a aparatelor POS, precum şi studiul sistemelor de protejare a datelor citite prin intermediul password-ului în aşa fel încât cunoaşterea datelor cărţilor de credit să poată fi disponibilă doar subiecţilor situaţi la nivelele înalte ale organizaţiei, prin introducerea password-ului doar de către aceştia cunoscut. Urma faza de instalare a aparatelor skimmer, şi aceasta necesitând aptitudini tehnice deosebite, efectuată de către persoane cărora le revenea sarcina localizării în mod anticipat a magazinului unde urmau să opereze. Instalarea se realiza la ora de închidere a magazinului ales anterior, prin intermediul infiltrării unui asociat.

Recuperarea aparatelor skimmer instalate era de obicei realizată lunar de acelaşi grup care făcea instalarea.

"Faza imediat următoare, de recuperare a datelor conţinute de aparatele skimmer, era în schimb realizată de către subiecţi situaţi în cadrul ierarhiei la un nivel imediat superior, dotaţi în vederea descărcării datelor înmagazinate în memorie, creări de clone şi retribuiri cuvenite asociaţiilor aparţinând celulei teritoriale prin intermediul cedării de alte coduri de cărţi de credit clonate, provenite în mod normal din alte operaţiuni similare, dar care fuseseră efectuate în afara teritoriului naţional şi în orice caz prin intermediul prelevării banilor efectuate pe teritoriul naţional şi extra-naţional în anumite perioade de timp, succesive descărcării datelor înregistrate de aparatele skimmer", arată sursa citată.

O parte din membrii grupului infracţional organizat sunt în prezent arestaţi de către autorităţile judiciare italiene şi olandeze.

Anchetatorii estimează că până în prezent au fost clonate 15.000 de carduri, prejudiciul produs prin efectuarea de operaţiuni frauduloase fiind de peste 6.500.000 de euro.

Un număr de 11 persoane, membre ale unei reţele de falsificatori de carduri care acţiona în străinătate, au fost reţinute, luni, în cadrul unei anchete derulate sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Dintre acestea, zece persoane vor fi duse pentru punerea în aplicare a mandatelor europene de arestare la curţile de apel din Galaţi şi Bacău, în timp ce unul din membrii reţelei va fi prezentat Curţii de Apel Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici