Percheziţii la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate. Un ofiţer, reţinut de DIICOT

Un ofiţer de poliţie al Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate a fost reţinut de procurorii DIICOT, acesta fiind acuzat că a favorizat o persoană cercetată într-un dosar. Marţi seara, anchetatorii au făcut percheziţii la sediul BCCO.

2731 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate. Un ofiţer, reţinut de DIICOT

Percheziţii la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate. Un ofiţer, reţinut de DIICOT

Procurorii susţin că, în luna martie, poliţistul vizat ar fi avut o discuţie cu Dumitru Oane Bogdan, persoană cercetată în această cauză, bărbatul spunându-i anchetatorului că în noaptea precedentă a participat la comiterea unei infracţiuni, furând şapte baxuri cu ţigări de contrabandă, transportate în cursul aceleiaşi nopţi la un apartament situat în municipiul Bucureşti.

Toate aceste convorbiri au fost purtate de către ofiţerul de poliţie sub aparenţa furnizării, de către inculpat, a unor informaţii despre infracţiuni comise de persoane din anturajul său, cel din urmă acţionând ca un veritabil ”colaborator” al ofiţerului de poliţie, în lipsa unei autorizări date în acest scop de procuror, în condiţiile art. 148 C.p.p., explică DIICOT.

Anchetatorii susţin că în condiţiile în care bărbatul i-a spus poliţistului că a participat la infracţiune, acesta nu a constatat săvârşirea infracţiunilor de furt şi contrabandă, "împiedicând astfel tragerea la răspundere penală a autorului faptei."

Ulterior, DIICOT a destructurat grupul din care făcea parte bărbatul favorizat, însă Dumitru Oane Bogdan nu se afla în ţară, la sfârşitul lunii iunie având o nouă discuţie telefonică cu poliţistul.

"Ofiţerul de poliţie a discutat din nou cu inculpatul Dumitru Oane Bogdan, aflat pe teritoriul Republicii Elene la acel moment, căruia i-a adus la cunoştinţă despre descinderile efectuate şi l-a asigurat că se va interesa despre calitatea procesuală a inculpatului în prezenta cauză. Acţionând din nou ”la adăpostul” primirii de informaţii de la ”sursa” sa, ofiţerul de poliţie l-a sfătuit pe inculpat, în mod voalat, să nu revină în ţară, până la momentul în care va afla, cu exactitate, stadiul urmăririi penale derulate împotriva celui din urmă, toate acţiunile sale fiind de natură să împiedice urmărirea penală a inculpatului", explică procurorii.

Persoana favorizată, Dumitru Oane Bogdan, zis Bodi, este acuzată că, în cursul lunii mai 2016, împreună cu Iova Paul zis „Ion Petrişor”, Iova Aurel zis „Ghiniţă” şi Dumitrescu Cristian-Marius zis „Buze” a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, grup la care au aderat şi pe care l-au sprijinit apoi şi alte persoane, în vederea comiterii în principal a infracţiunii de şantaj.

Începând cu toamna anului 2016, scopul şi componenţa grupului au fost diversificate, fiind planificată comiterea unor noi infracţiuni (contrabandă, contrabandă asimilată, trafic de migranţi şi alte infracţiuni contra patrimoniului) şi atrase, în cadrul grupării, şi alte persoane, care au sprijinit activitatea acesteia prin contribuţii permanente sau intermitente, scopul final fiind subsumat obţinerii unor foloase materiale, precizează anchetatorii.

Aceştia ar fi "exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane vătămate pe care a ameninţat-o cu acte de violenţă îndreptate împotriva familiei şi bunurilor sale, precum şi cu darea în vileag a unor înregistrări compromiţătoare, pentru a obţine de la aceasta, în mod injust, o sumă de bani".

"În vederea realizării acestui scop, inculpaţii au realizat acţiuni concertate de intimidare a persoanei vătămate, prin urmărirea acesteia, inclusiv prin GPS, agresarea unei persoane de încredere, aducerea de distrugeri autovehiculelor şi agresarea câinilor de pază ai acesteia. În baza acestor acte de constrângere, la data de 21.12.2016, persoana vătămată a remis membrilor grupării suma totală de 2.400 de euro, sumă ce le-a fost plătită în două tranşe, în cursul aceleiaşi zile", spun procurorii.

Acţiunile ar fi continuat, la o altă dată determinând victima să le dea 1.200 lei.

"În dimineaţa zilei de 05.12.2016, inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpaţii Iova Paul zis Ion Petrişor, Balcan Marian zis „Grasu”, Iova Fănel zis „Gigi”, Iova Aurel zis „Ghiniţă”, Filipescu Alexandru Ionuţ zis „Nee”, declinându-şi calitatea de poliţişti şi folosindu-se de o legitimaţie care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, cunoscând că în interiorul acestuia se află ţigări provenite din contrabandă, autotursim pe care l-au sustras, prin acte de violenţă fizică exercitate asupra ocupanţilor acestuia. Autotursimul a fost abandonat în cursul aceleiaşi zile pe Calea Giuleşti, Sector 6, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia cele 50 de baxuri de ţigări, deţinute nelegal în autoturisim de către persoanele vătămate", mai arată procurorii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici