Peste 1.000 case trebuie reconstruite în urma inundaţiilor, Boc cere amplasarea în zone neinundabile

Aproximativ 1.033 de case vor trebui reconstruite în urma inundaţiilor din această vară, a anunţat duminică premierul Emil Boc, solicitând prefecţilor, într-o videoconferinţă, să supravegheze modul de eliberare a autorizaţiilor, astfel încât casele să fie construite în zone neinundabile.

35 afișări
Imaginea articolului Peste 1.000 case trebuie reconstruite în urma inundaţiilor, Boc cere amplasarea în zone neinundabile

Peste 1.000 case trebuie reconstruite în urma inundaţiilor, Boc cere amplasarea în zone neinundabile (Imagine: Liliana Bujdei/Mediafax Foto)

Şeful Executivului a arătat că evaluarea pagubelor produse de inundaţii se apropie de final şi se conturează pagube de sute de milioane de euro.

Boc a precizat că inundaţiile au produs pagube în 37 judeţe, în special în Moldova, fiind afectate 6.979 case, din care 5.946 au fost avariate, 182 distruse şi 851 sunt în pericol de prăbuşire. Astfel, vor trebui reconstruite 1.033 de case.

Premierul a arătat că Guvernul va furniza materialele pentru reconstrucţie, iar prefecţii trebuie să monitorizeze modul în care sunt eliberate noile autorizaţii de construcţie. Boc a solicitat ca autorizaţiile să fie eliberate rapid, iar casele să fie reconstruite în zone unde nu există pericol de inundaţii.

Boc a mulţumit prefecţilor pentru modul în care au reacţionat la inundaţii pentru salvarea vieţilor şi diminuarea pagubelor, subliniind că în general reacţia autorităţilor a fost una bună.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că autorităţile locale au transmis Guvernului peste 90% din centralizările de evaluare a pagubelor produse de inundaţii, iar datele indică faptul că totalul acestor pagube este de ordinul sutelor de milioane de euro.

Întrebat de jurnalişti dacă va solicita FMI modificarea ţintei de deficit bugetar ca urmare a pagubelor produse de inundaţii, premierul a răspuns că Executivul îşi va face "socotelile" şi va lua o decizie.

Datele centralizate până în prezent de către autorităţi relevă că totalul pagubelor produse de inundaţiile înregistrate în acest an depăşesc 400 milioane euro, putând ajunge la aproximativ 450 milioane euro, susţin surse ministeriale.

Datele transmise în urmă cu o săptămână de Ministerului Dezvoltării indicau că pagubele produse de inundaţii sunt estimate la aproximativ 250 milioane lei (circa 59 milioane euro), în condiţiile în care 3.480 de case au fost afectate, alte 250 s-au prăbuşit, iar 31,4 km de drumuri naţionale sunt deteriorate.

La începutul lunii iulie, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, declara că Guvernul ar putea cere FMI discutarea creşterii deficitului convenit, invocând forţa majoră, determinată de inundaţiile care au afectat România.

Berceanu adăuga că, dacă faţă de actualul deficit de 6,8% ar fi acceptată o creştere la 7%, aceasta reprezintă aproximativ 250 de milioane de euro, fonduri care ar putea fi alocate unor proiecte concrete de remediere a efectelor inundaţiilor, care să fie resorbite din punct de vedere financiar pe parcurs.

Ulterior, premierul Emil Boc a declarat că în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional nu s-a pus problema creşterii deficitului bugetar, iar România va trebui să se încadreze în cel deja stabilit cu Fondul, de 6,8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici