Plafonarea contribuţiei va reduce cu 80 mil. euro suma virată fondurilor de pensii private

Plafonarea contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) la 2% în 2009 va reduce cu peste 80 milioane de euro suma virată în acest an în conturile celor peste patru milioane de persoane înscrise la acest sistem, potrivit datelor APAPR.

22 afișări
Imaginea articolului Plafonarea contribuţiei va reduce cu 80 mil. euro suma virată fondurilor de pensii private

Plafonarea contribuţiei va reduce cu 80 mil. euro suma virată fondurilor de pensii private (Imagine: Mediafax Foto)

"Cei mai vehemenţi ar trebui să fie cei peste patru milioane de tineri, cărora prin această măsura li se bagă efectiv mâna în buzunare. Dacă această decizie politică va fi luată de către actualul Guvern, ei vor pierde în total peste 80 milioane de euro din banii de pensie în acest an, bani care azi vor fi irosiţi cu măsuri populiste", a declarat, duminică, într-un comunicat remis MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Crinu Andănuţ.

Potrivit proiectului de buget pentru 2009, contribuţia aferentă fondurilor de pe Pilonul II va fi menţinută la 2% din venitul brut pe care o plăteşte fiecare angajat.

Nivelul contribuţiilor virate către sistemul privat de pensii trebuie să crească cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008, până la 6% din veniturile brute ale participanţilor în 2016, conform Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

Astfel, fondurile de pensii trebuie să încaseze contribuţia majorată cu 0,5 puncte procentuale, la 2,5%, în luna martie, calculată conform salariilor angajaţilor din ianuarie.

Andănuţ a afirmat că o eventuală decizie în acest sens înseamnă un atentat la un drept câştigat de proprietate asupra acestor contribuţii.

"Măsura amanetează viitorul actualei generaţii de salariaţi, sacrificând interesele a peste patru milioane de români pe altarul unor interese politice de moment, încercând să acopere grave erori în administrarea banului public făcute până astăzi de către clasa politică", a spus şeful APAPR.

APAPR va trimite, luni, scrisori oficiale împotriva acestei măsuri către toţi oficialii guvernamentali responsabili, se arată în comunicat. În plus, întrucât propunerea de îngheţare a contribuţiilor afectează nu doar pe cei peste patru milioane de participanţi, ci şi interesele administratorilor, asociaţia anunţă măsuri de protest pe plan internaţional.

"APAPR va riposta dur, pe plan internaţional, la o eventuală decizie de îngheţare a contribuţiei. Măsura afectează planurile de afaceri ale unor mari companii financiare internaţionale, care au investit peste jumatate de miliard de euro (...) numai pentru Pilonul II. Instabilitatea şi lipsa de predictibilitate a sistemului legislativ (...) va aduce din nou grave prejudicii de imagine României, care îşi va alunga din nou potenţialii investitori internaţionali pe termen lung", a spus Andănuţ.

Potrivit unor calcule estimative prezentate de APAPR în luna ianuarie, plafonarea contribuţiei la Pilonul II însemnă o reducere de circa 2.000 de lei a sumei virate în acest an în contul fiecărui participant.

Sumele aferente contribuţiei la Pilonul II pentru anul 2009 au fost estimate la circa 1,7 miliarde de lei.

Dacă propunerea din proiectul de buget va fi pusă în practică, cele 14 fonduri prezente pe Pilonul II vor primi contribuţii cu peste 330 milioane de lei mai reduse.

Pe Pilonul II sunt prezente 14 fonduri de pensii private obligatorii, cu 4,58 milioane de clienţi.

Citeşte şi:

Contribuţia angajatului la pensiile private obligatorii va rămâne la 2% din venit, în acest an

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici