Popa (APDRP): 12.500 de tineri s-au stabilit la ţară şi au început afaceri cu fonduri europene

Directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, a anunţat, vineri, la Sibiu, că 12.500 de tineri s-au mutat în zona rurală şi au început o afacere cu bani europeni, cei mai mulţi alegând zonele de deal şi munte.

879 afișări
Imaginea articolului Popa (APDRP): 12.500 de tineri s-au stabilit la ţară şi au început afaceri cu fonduri europene

Popa (APDRP): 12.500 de tineri s-au stabilit la ţară şi au început afaceri cu fonduri europene

Directorul adjunct al APDRP, Nicolae Popa, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că există foarte multe cereri de la tineri interesaţi să se mute în mediul rural şi să dezvolte acolo o afacere cu bani europeni, mai ales în zonele de deal şi munte.

"Din ce am constatat noi, există cereri foarte multe pentru zona montană şi zona de deal, acolo unde nu sunt ferme mari. De exemplu, în judeţul Alba, în Munţii Apuseni, nu există niciun abator, nicio făbricuţă de lapte. Aici sunt tineri. Un lucru foarte important pe care l-am văzut acum şi, pentru prima dată o să-l practicăm în programul nostru 2014-2020, se vor da bani de la UE pentru lanţuri de magazine. Lanţuri scurte de magazine, în aşa fel ca să scurtăm drumul de la producător la consumator, iar acele produse tradiţionale, specifice zonei, să ajungă cât mai repede la consumator", a declarat Nicolae Popa.

Potrivit acestuia, "micul producător sau micul fermier nu va ajunge niciodată la marile retailuri sau nu va avea posibilitatea financiară să ajungă la marile retailuri", iar "lumea s-a plâns de treaba asta, că nu poate să îşi creeze o reţea de magazine ca să-şi vândă propriile produse".

Popa a precizat că, în România, până în prezent, toate fabricile de prelucrare a laptelui şi cărnii, cu fonduri UE, s-au făcut numai în zona urbană, nimeni nu s-a orientat către zona de munte, deşi cei care investesc la munte pot beneficia de 70 la sută sumă nerambursabilă.

"Toate capacităţile de producţie, de prelucrare a cărnii şi a prelucrare a laptelui s-au concentrat numai pe zona urbană. Nu s-a realizat nimic în zona montană, absolut nimic. Şi, pentru a încuraja tinerii şi pe cei care vor să facă capacităţi de producţie pe procesare în zona montană, asigurăm această creştere de 20 la sută a sumei nerambursabile. De pildă, cei care sunt cu fermele mici şi vor să acceseze şi un fond pe Măsura 1.2.1. sau să-şi facă un abator sau o fabrică de lapte pe măsura 1.2.3. primesc nu 50 la sută sumă rambursabilă, ci 70 la sută", a completat directorul adjunct al APDRP.

Întrebat câţi tineri au reuşit să se stabilească la ţară şi să îşi înceapă până acum o afacere cu bani europeni, Nicolae Popa a răpuns: "12.500 de tineri au beneficiat de treaba aceasta, au rămas în aşteptare încă 13.000, nu am mai avut bani".

Popa a afirmat că acei 13.000 de tineri care au reuşit să facă proiecte bune, dar nu au mai primit bani de la UE vor fi nevoiţi să facă din nou proiecte, cu speranţa că vor primii bani începând din 2014.

Popa a precizat că, dacă anul acesta APDRP a avut 380 de milioane de euro pentru tinerii care se instalează la ţară, în 2014 vor fi 612 milioane de euro, "ceea ce înseamnă că un tânăr care se mută la ţară şi începe o afacere cu bani europeni are şansa să primească mai mulţi bani: în loc de maxim 40.000 de euro, de la anul poate primi 60.000 de euro".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici