Prăbuşirea stratului de gheaţă de la ambii poli va începe mai devreme decât se aştepta, avertizează un studiu. Şeful ONU: „Am asista la un exod în masă al unor întregi populaţii la scară biblică”

Chiar dacă oamenii vor acţiona corect şi vor putea să stabilizeze temperaturile Pământului până la un maxim de 2 °C, vastele calote de gheaţă din Groenlanda şi Antarctica sunt pe cale să se topească ireversibil, avertizează un nou studiu, publicat recent în Nature.

10598 afișări
Imaginea articolului Prăbuşirea stratului de gheaţă de la ambii poli va începe mai devreme decât se aştepta, avertizează un studiu. Şeful ONU: „Am asista la un exod în masă al unor întregi populaţii la scară biblică”

FOTO European Space Agency

Nivelul global al mării a crescut deja cu aproximativ 20 de centimetri în medie în ultimul secol. Această accelerare calculată ar expune o persoană din 10 la riscul direct al creşterii nivelului mării, a explicat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cadrul unei dezbateri în Consiliul de Securitate de la New York.
 
„Pentru sutele de milioane de oameni care trăiesc în statele insulare mici în curs de dezvoltare şi în alte zone de coastă joase din întreaga lume, creşterea nivelului mării reprezintă o mare problemă”, a spus el. „Am asista la un exod în masă al unor întregi populaţii la scară biblică”, avertizează şeful ONU. 
 
„Dacă nu reuşim să atingem acest obiectiv de emisii, calote de gheaţă se vor dezintegra şi se vor topi într-un ritm accelerat, conform calculelor noastre”, explică fizicianul în domeniul climei Axel Timmermann de la Institutul pentru Ştiinţe Fundamentale din Coreea de Sud, unul dintre autorii studiului publicat în Nature în această lună.
 
Dar noile calcule ale lui Park şi ale echipei sugerează că acest proces ireversibil ar putea fi declanşat la doar 1,8 °C.
 
Doar în cel mai agresiv scenariu de atenuare, care prevedea menţinerea temperaturilor sub 1,5 °C, modelul a arătat că am putea evita această accelerare rapidă a creşterii nivelului mării. „Dacă nu luăm nicio măsură, retragerea calotei glaciare ar continua să crească nivelul mării cu cel puţin 100 de centimetri în următorii 130 de ani”, explică Timmermann. „Acest lucru s-ar adăuga altor contribuţii, cum ar fi expansiunea termică a apei oceanice”. Un astfel de scenariu ar avea un impact serios asupra mega-oraşelor de pe toate continentele, inclusiv asupra unor centre urbane precum Cairo, Mumbai, Shanghai, Londra, Los Angeles, New York şi Buenos Aires, mai notează Guterres.
 

Gheaţa de pe uscat şi de pe mare continuă să se topească la viteze din ce în ce mai mari

 
Prin includerea unor mecanisme de feedback care au lipsit din modelările anterioare, cercetătorul în domeniul climei de la Universitatea Naţională din Pusan Jun Young Park şi colegii săi prezic că un punct major de cotitură se apropie mai repede decât se aştepta.
 
„Modelele computerizate care simulează dinamica calotelor de gheaţă din Groenlanda şi Antarctica adesea nu iau în considerare faptul că topirea calotelor de gheaţă va afecta procesele oceanice, care, la rândul lor, se pot reflecta asupra calotelor de gheaţă şi asupra atmosferei”, explică Park.
 
Pe măsură ce gheaţa de pe uscat şi de pe mare continuă să se topească la viteze din ce în ce mai mari, apa rezultată care ajunge în ocean se concentrează spre suprafaţă, reducând schimbul de căldură din adâncuri şi crescând şi mai mult temperaturile din adânc. Acest adaos de căldură riscă să erodeze şi mai mult contraforturile îngheţate care reţin platoul de gheaţă din Antarctica, ceea ce determină o scurgere şi mai mare de gheaţă topită în ocean.
 
Deşi echipa nu a ajuns încă la o rezoluţie la fel de mare ca a altor modele climatice de top, includerea datelor din aceste procese le permite cercetătorilor să vadă cum influenţează gheaţa topiată stabilitatea calotei de gheaţă. Observăm deja unele dintre aceste efecte în timp real, cu evenimente inedite, cum ar fi ploile din Groenlanda şi creşteri clar observabile ale fluctuaţiilor apei de topire pe platoul de gheaţă din Antarctica, subliniază echipa.
 
„Acest studiu arată în mod clar importanţa de a lua măsuri rapide pentru a reduce cât mai repede posibil emisiile antropice de gaze cu efect de seră în vederea minimizării riscurilor asociate cu pierderea marilor calote de gheaţă”, conchide studiul.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici