Prima zi de şcoală. Cum arată aceasta în diferite părţi ale lumii: tradiţii, obiceiuri şi curiozităţi

  • Prima zi de şcoală înseamnă emoţii pentru elevi, părinţi şi dascăli, deopotrivă
  • În unele părţi ale lumii, celebrarea este una cu mare fast, cu festin în familie şi daruri pentru învăţăcei.
  • În schimb, în ţările mai sărace şi tradiţionale, prima zi de şcoală nu primeşte o atenţie deosebită
3814 afișări
Imaginea articolului Prima zi de şcoală. Cum arată aceasta în diferite părţi ale lumii: tradiţii, obiceiuri şi curiozităţi

Prima zi de şcoală. Cum arată aceasta în diferite părţi ale lumii: tradiţii, obiceiuri şi curiozităţi

Prima zi de şcoală este motiv de celebrare în toate ţările din lume, deşi în unele zone accentul este pus pe reguli şi pe îndatorirea de a învăţa, pe care elevii o au faţă de familie şi vârstnicii din societate. Cert este că pentru toţi este o zi încărcată de semnificaţie, emoţii şi visuri.
 
  • În Arabia Saudită, prima zi de şcoală durează mai multe zile
Prima zi de şcoală nu este despre şcoală, ci despre socializare, mâncare şi activităţi de grup. Este o ocazie de a se mândri pentru familia elevei sau elevului.
 
  • În Olanda, primul clopoţel sună la vârsta de 4 ani. Dar nu e presiune, primii ani de şcoală sunt dedicaţi jocului şi socializării. 
 
  • În Elveţia, accentul e pe legătura elevi-părinţi. Copiii primesc pauză de masă de două ori pe zi, iar părinţii îi pot lua pe copii acasă, pentru a prânzi împreună. 
 
  • În Germania, copiii care intră în clasa I primesc cadou un coş plin cu dulciuri şi rechizite - Schultüte
În mai multe oraşe din Germania, boboceii primesc cornete din hârtie pline cu bunătăţi. Un expert în tradiţii a precizat că acest obicei se practică pentru a le arăta micuţilor că statutul lor s-a schimbat, au devenit elevi şi vor fi alte aşteptări de la ei. 
 
Spre deosebire de alte ţări europenene, bobocii sunt acceptaţi la şcoală doar dacă ştiu să scrie şi ţin corect stiloul şi creionul în mână. 
 
  • În Indonezia, prima zi despre şcoală este despre socializare şi joc 
A-ţi face prieteni la şcoală e un aspect crucial în viaţa fiecărui elev şi fiecărei eleve, aşa că, indonezienii o rezervă pentru joc şi joacă: fac activităţi de grup pentru a crea un sentiment de apartenenţă la comunitate, precum şi solidaritate şi empatie între elevi şi eleve. 
 
  • În Japonia, elevii primesc un ghiozdan - randoseru
 
Ai ghicit deja, pentru că ştii că japonezii pun preţ (sic!) pe studiu. La fel ca în Germania, prima zi de şcoală este despre simboluri. Copiii încep un nou stadiu şi încep să aibă acces în societate din prisma noului lor statut: acela de elev, aşadar se bucură şi de mai mult respect din partea adulţilor. 
 
În plus, prima zi de şcoală începe pe 1 Aprilie. Şi nu, nu e păcăleală. Ce mici primesc un ghiodan plin cu rechizite de la părinţii lor. Cei mai avuţi aleg să dăruiască celui mic şi un birou nou, pentru studiul acestuia. 
 
Toţi elevii, indiferent de vârstă poartă uniforme, iar mamele acestora vin îmbrăcate în kimono tradiţionale.
 
  • În India, începe şcoala, în tandem cu musonul, motiv de bucurie pentru copii. Aceştia primesc ghiozdane cu rechizite, dulciuri şi umbrele viu colorate. 
 
  • În Polonia, este despre reguli şi respectarea lor. Băieţii sunt îmbrăcaţi în pantaloni albaştri, iar fetiţele poartă fuste albastre. 
 
  • Prima zi de şcoală nu există în Kuweit 
Fără celebrare specială la şcoală, doar o zi obişnuită de studiu. Totuşi, există un fel de sărbătorire acasă, cu părinţii. Apoi, merg şi îşi cumpără rechizite şi uniforme. 
 
  • În Kazahstan, familia şi prietenii celebrează împreună prima zi de şcoală a piticotului sau piticoatei 
Se găteşte miel, deserturi felurite iar copilul recită din memorie musafirilor numele bunicilor din ultimele 7 generaţii, pentru a onora memoria străbunilor. 
 
  • Rusia începe şcoala pe 1 septembrie - fie că pică duminică sau în zi de sărbătoare. De ce, te-ai întrebat? Este celebrată Ziua Cunoaşterii şi începutul toamnei.
În rest, prima zi de şcoală se aseamănă celei din ţara noastră: se face careu, se fac poze, se dăruiesc flori dascălilor.  Apoi, se sună „primul clopoţel”: o fetiţă este urcată pe umerii unui băiat mai mare şi plimbată de-a lungul careului plin de elevi în timp ce sună din clopoţel pentru a marca începutul şcolii. 
 
  • În România, copiii se îmbracă frumos şi duc flori dascălilor şi fac careu în curtea şcolii, acompaniaţi de către părinţi. 
 
  • În Brazilia, prima zi de şcoală este despre finanţe 
Părinţii fac „provizii” de caiete, creioane şi cărţi cu câteva luni înainte de începutul şcolii. În consecinţă, preţurile la rechizite cresc chiar şi de cinci ori. 
 
  • În Vietnam, elevii şi elevele sunt îmbrăcaţi festiv şi fac un spectacol pentru familie şi prieteni. 
 
  • Şi în final, Finlanda, considerată „raiul” educaţiei. Copiii sunt sărbătoriţi în prima zi de şcoală, se joacă şi socializează. Şi fac asta până în clasa a treia, când încep să primească note. Accentul se pune pe fiecare elev în parte, nu pe competiţie şi notare. 
 

Curiozităţi despre şcoală 

 
  • Inventarea primului stilou
 
Inventatorul Petrache Poenaru a primit un brevet francez pe 25 mai 1827 pentru inventarea primului stilou cu un rezervor, realizat dintr-o pană de lebădă. În 1884, Lewis Edson Waterman i-a adus îmbunătăţiri, transformând-ul într-un stilou ce se poate umple prin intermediul peniţei, fără ca cerneala să se scurgă pe degete. 
 
 
  • Cea mai mare şi aglomerată unitate de învăţământ este City Montessori din Lucknow, India. Înfiinţată în 1959, aceasta avea doar 5 elevi, iar în 2020 înregistrează nu mai puţin de 64.547 elevi. Astfel, este listată în Cartea Guinness a Recordurilor Mondiale. 
 
  • Prima Şcoală Românească şi-a deschis porţile în anul 1495 şi funcţiona în interiorul curţii Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric Şcheii Braşovului. 
 
  • Şcoală la înălţime. Şcoala Phumachangtang din Tibet se află la 5.373 de metri. 
 
  • Cea mai veche şcoală din lume este în Canterbury, Anglia. A fost fondată în anul 597 înaninte de Hr. Deşi este cea mai veche, are echipamente de calitate şi moderne. 
 
  • Elevii din Coreea de Sud fac curăţenie după ce se termină orele. Este o condiţie obligatorie, oricât de obosiţi ar fi după cursuri. La fel şi în Japonia, unde copiii vin singuri la şcoală, îşi aduc pachet cu mâncare fac curăţenie după ei la finalul orelor de curs.
 
  • În Bangladesh există şcoală pe barcă. Fiecare din cele 100 de bărci-şcoală are acces la Internet, o bibliotecă şi este alimentată prin panouri solare. Oamenii au recurs la această soluţie din cauza inundaţiilor anuale care lovesc zone mari din ţară. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici