Primarul din Voluntari, cercetat de DNA pentru o autorizaţie de construcţie emisă lui Teia Sponte

Primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, este cercetat de procurorii DNA într-un nou dosar în legătură cu modul în care a emis o autorizaţie de construcţie pentru un imobil al cărui beneficiar este apropiatul lui Gigi Becali, Teia Sponte.

1121 afișări
Imaginea articolului Primarul din Voluntari, cercetat de DNA pentru o autorizaţie de construcţie emisă lui Teia Sponte

Teia Sponte (Imagine: Mediafax Foto)

În rechizitoriul prin care primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, a fost trimis în judecată, la sfârşitul lunii decembrie, pentru fals intelectual, se arată că acesta va fi cercetat, într-un dosar disjuns din această cauză, în legătură cu modul în care a emis o autorizaţie de construcţie pentru un imobil de opt etaje aparţinând lui Teia Sponte.

Potrivit rechizitoriului procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), din analiza registrului de autorizaţii de construire şi a registrului de certificate de urbanism pe 2007 a Primăriei Voluntari au fost revocate două autorizaţii. Una dintre acestea este autorizaţia de construcţie nr. 122 din 8 mai 2007, pentru un imobil de opt etaje amplasat pe un teren de 999,98 metri pătraţi, situat în oraşului Voluntari, al cărei beneficiar este Teia Sponte.

În urma analizării documentaţiei care a stat la baza autorizaţiei de construire nr. 122 au fost găsite ilegalităţi comise de funcţionarii Primăriei Voluntari. Mai precis, procurorii arată în rechizitoriu că autorizaţia 122 a avut la bază Hotărârea Consiliului Local numărul 24/2007, "urmare a unei propuneri venite din partea Primăriei Voluntari, decisă cu încălcarea dispoziţiilor legale".

"S-a aprobat pentru proiectul imobiliar aparţinând numitului Teia Sponte un PUD (plan urbanistic de detaliu - n.r.) pentru clădire două subsoluri, parter şi opt etaje, deşi Consiliul Judeţean Ilfov îşi dăduse, în prealabil, avizul favorabil pentru un PUZ (plan urbanistic zonal - n.r.) pentru o clădire cu parter şi opt etaje", arată procurorii în rechizitoriu.

Relevantă în sensul ilegalităţilor comise de angajaţii Primăriei Voluntari este adresa nr. 11441 din 5 iunie 2007 a Prefecturii Ilfov, prin care s-a solicitat "reanalizarea în vederea revocării" Hotărârii Consiliului Local Voluntari nr. 24 din 16 martie 2007, deoarece prin această hotărâre se aprobă Planul urbanistic de detaliu pentru o clădire cu două subsoluri, parter şi opt etaje, în timp ce Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean Ilfov a dat aviz favorabil unui Plan Urbanistic Zonal pentru un imobil cu parter şi opt etaje.

"Forţaţi de această adresă, urmare a faptului că Prefectura Ilfov constatase ilegalităţile comise, funcţionarii Primăriei Voluntari au trecut la solicitarea revocării hotărârii Consiliului Local, decisă cu încălcarea legii, astfel că la 21.06.2007, prin hotărârea nr. 79, Consiliul local Voluntari a revocat hotărârea 24 din 16.03.2007", se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Procurorii mai arată că ulterior, în 4 iulie 2007, Primăria Voluntari a revocat autorizaţia de construire 122 din 8 mai 2007 pentru imobilul lui Teia Sponte, "deşi ar fi trebuit să ceară anularea acesteia, printr-o acţiune în constatare, instanţei de contencios administrativ", potrivit legilor în vigoare.

"Scopul folosirii acestei revocări ilegale de altfel rezultă explicit din cronologia documentelor eliberate ulterior, mai precis evitarea trecerii unei perioade mari de timp în care s-ar fi judecat acţiunea din contencios administrativ , mai ales că era vacanţă judecătorească, cu consecinţa întârzierii lucrărilor de construcţie. În realizarea acestui scop, la scurt timp se aprobă prin hotărîrea Consiliului Local Voluntari cu nr 107 din 16.07.2007 Planul Urbanistic Zona pentru imobilul lui Teia Sponte, pentru ca mai apoi, în baza vechiului certificat de urbanism din 2006, să fie emisă o nouă autorizaţie de construire cu nr 291 din 11.09.2007, semnată chiar de funcţionarii Florentin Pandele, Carmen Şerban - secretar în Primăria Voluntari şi arhitectul Iosif Moscu", potrivit rechizitoriului.

Anchetatorii precizează în documentul citat că Teia Sponte este „unul dintre subordonaţii pe linie de afaceri ai numitului Gigi Becali, acesta din urmă aflându-se în relaţii apropiate de prietenie cu primarul Florentin Pandele”. Astfel, potrivit procurorilor, "din analiza documentaţiei ce a stat la baza revocării autorizaţiei 122 din 08.05.2007 au rezultat suspiciuni de posibile infracţiuni de corupţie şi fals intelectual comise de funcţionarii de la Primăria Voluntari".

În 23 decembrie, primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, alături de arhitectul şef şi secretarul general al primăriei, a fost trimis în judecată pentru fals, în legătură cu modul de obţinere a autorizaţiilor de construire a ansamblului rezidenţial de locuinţe Athos.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Florentin Costel Pandele - primar PSD al oraşului Voluntari, judeţul Ilfov, pentru fals intelectual în formă continuată; Cristian Iosif Moscu - arhitect şef al Direcţiei Urbanism din cadrul Primăriei Voluntari, acuzat de fals intelectual în formă continuată; Carmen Nicoleta Şerban - secretar general al Primăriei Voluntari, acuzată de fals intelectual în formă continuată; Yilmaz Oguz - acuzat de cumpărare de influenţă şi uz de fals, în formă continuată; Liliana Filip - director general la SC Real Construction Companies Group SA, acuzată de complicitate la cumpărare de influenţă şi uz de fals în formă continuată; Gheorghe Florea, pentru trafic de influenţă.

Potrivit rechizitoriului, în 25 septembrie 2007, Florentin Pandele, împreună cu Carmen Şerban şi Cristian Moscu, a eliberat, în fals, autorizaţia de construire pentru ansamblul rezidenţial Athos, confirmând în mod nereal în conţinutul acestui act administrativ că sunt îndeplinite condiţiile cerute de lege.

Cu toate că, în aceeaşi zi, emitenţii actului au revocat acest act administrativ (modalitate neprevăzută de lege), el a intrat totuşi în posesia inculpaţilor Yilmaz Oguz şi Liliana Filip, care au demarat lucrările de construire imediat, în octombrie 2007. Astfel, au încheiat circa 60 de antecontracte de vânzare cumpărare pentru apartamente din ansamblul rezidenţial Athos, încasând aproximativ cinci milioane de euro.

Pentru ca Yilmaz Oguz şi Liliana Filip să poată obţine avizele ce lipseau la momentul emiterii autorizaţiei de construire, primarul Florentin Pandele, secretarul general şi arhitectul şef al instituţiei au emis în fals un nou document intitulat "anexă la certificatul de urbanism", omiţând să îl dateze şi să îl înregistreze.

În perioada noiembrie-decembrie 2007, Yilmaz Oguz şi Liliana Filip au folosit acest nou înscris falsificat pentru a solicita avizul de mediu de la Agenţia de Mediu Bucureşti şi pentru a obţine avizarea Planului Urbanistic Zonal de către Consiliul Judeţean Ilfov.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Yilmaz Oguz, Liliana Filip şi Gheorghe Florea, pentru ca instanţa să dispună confiscarea specială a sumei de 180.000 de euro.

Judecarea dosarului începe în 22 ianuarie, la Tribunalul Bucureşti.

Citeşte şi:

Primarul oraşului Voluntari, arhitectul şef şi secretarul general al instituţiei, deferiţi justiţiei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici