Primul registru electronic naţional pentru pacienţii cu melanom, lansat la Cluj

Societatea Română de Dermato-Oncologie a lansat la Cluj-Napoca primul registru electronic naţional al pacienţilor cu melanom. Medicii solicită sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru popularizarea acestuia şi pentru a decide obligativitatea înscrierii bolnavilor.

316 afișări
Imaginea articolului Primul registru electronic naţional pentru pacienţii cu melanom, lansat la Cluj

Primul registru electronic naţional pentru pacienţii cu melanom, lansat la Cluj

Preşedintele Conferinţei Naţionale cu participare internaţională a Societăţii Române de Dermato-Oncologie şi a Conferinţei Asociaţiei Dermatologilor Transilvani, care are loc la Cluj-Napoca, Rodica Cosgarea, a declarat, vineri, presei, că un astfel de registru este important pentru a se cunoaşte numărul bolnavilor de melanom din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Societatea Română de Dermato-Oncologie a lansat în cadrul conferinţei de la Cluj-Napoca primul registru electronic naţional pentru bolnavii de melanom, adulţi şi copii, deoarece la nivelul Ministerului Sănătăţii aşa ceva nu există. Este important un astfel de registru pentru a se ştii câţi bolnavi de melanom avem, deoarece au apărut terapii noi, care sunt foarte costisitoare, şi este nevoie de o evaluare a necesarului acestor medicamente. Solicităm ajutorul Ministerului Sănătăţii pentru popularizarea acestui registru şi să se decidă obligativitatea înregistrării bolnavilor cu melanom de către cadrele medicale”, a spus Cosgarea.

Potrivit acesteia, iniţial, un registru care nu era electronic a fost înfiinţat în urmă cu trei ani pentru cele şase judeţe din Regiunea de Nord-Vest a României în care s-au înregistrat de către medici peste 2.000 de persoane diagnosticate cu melanom.

”Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), incidenţa melanomului în România este de 3,9 la 100.000 de locuitori, dar când am făcut evaluarea în urmă cu trei ani pe cele şase judeţe am ajuns la o incidenţă de 11 la 100.000 de locuitori, de trei ori mai mult. Concluzia este că nu avem date reale şi de aceea este nevoie de un astfel de registru electronic, unde datele se înscriu uşor”, a explicat Rodica Cosgarea.

În cadrul conferinţei de la Cluj-Napoca, specialiştii dermato-oncologi abordează teme precum leziuni precanceroase, tumori cutanate şi melanom, care apare şi la vârste tinere, dar şi tumori pediatrice sau dermatoze inflamatorii.

Societatea Română de Dermato-Oncologie, înfiinţată la Cluj-Napoca în 2010, a fost afiliată la începutul lunii iunie la Societatea Europeană de Dermato-Oncologie.

Melanomul este cea mai gravă formă de cancer de piele, fiind responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Numărul cazurilor de melanom a crescut de peste 4 ori în ultimii 30 de ani în Europa şi SUA.

La Cluj-Napoca se desfăşoară în perioada 15-17 iunie 2017 cea de-a VIII-a Conferinţă Naţională cu participare internaţională a Societăţii Române de Dermato-Oncologie şi a XXI-a Conferinţă a Asociaţiei Dermatologilor Transilvani. Manifestarea reuneşte peste 300 de medici dermatologi din ţară şi străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici