Video Procesiune impresionantă, sâmbătă seara, la Iaşi. Racla cu moaştele Sfintei Parascheva, protectoarea Moldovei, purtată pe umeri

Mii de credincioşi au participat, sâmbătă seara, la Iaşi, la Calea Sfinţilor, o procesiune în timpul căreia racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtată pe umeri pe străzile din centrul Iaşului.

1826 afișări

Mii de persoane au participat, sămbătă seara, la Calea Sfinţilor, o procesiune devenită tradiţională în capitala Moldovei.

În cortegiul care a transportat racla cu moaştele Sfintei Parascheva s-au aflat 70 de preoţi din toate lăcaşele de cult ale Arhiepiscopiei Iaşilor. Lor li s-au alăturat studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, dar şi 165 de călugăriţe venite din mănăstirile Moldovei.

În fruntea procesiunii s-au aflat IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

La fel ca în fiecare an, procesiunea a fost deschisă de Fanfara Garnizoanei Iaşi, iar militarii Brigăzii 15 Mecanizate, cunoscuţi sub numele de Lupii Negri, au mers în pas de defilare şi au purtat torţe cu făclii pe tot parcursul drumului. Lor li s-au alăturat şi jandarmi şi angajaţi ai ISU.

Procesiunea a început la Catedrala Mitropolitană şi a urmat traseul: strada I.C. Brătianu, strada Cuza Vodă, strada Armeană, Biserica Sfântul Sava, strada Costache Negri, Mănăstirea Trei Ierarhi şi Catedrala Mitropolitană.

Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi la Iaşi în următoarele zile pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

În acest an, manifestările dedicate sărbătorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva au loc în perioada 11-15 octombrie. Alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi aduse spre închinare şi moaştele Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, din Insula Corfu, Grecia.

Sfânta Liturghie este programată luni şi se va desfăşura pe o scenă amplasată în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici