Proiect PSD: Poliţia poate interveni dacă pacienţii cu tulburări psihice agresează personalul medical

Deputatul PSD Corneliu Buicu a depus la Senat un proiect de lege ce prevede posibilitatea intervenţiei Poliţiei şi Jandarmeriei asupra unui pacient cu tulburări psihice aflat în ambulanţă, la solicitarea personalului medical, dacă se consideră că pacientul este violent şi reprezintă un pericol.

551 afișări
Imaginea articolului Proiect PSD: Poliţia poate interveni dacă pacienţii cu tulburări psihice agresează personalul medical

Proiect: Poliţia poate interveni asupra pacienţilor cu tulburări psihice care agresează personalul

„Transportul persoanei în cauză la spitalul de psihiatrie se realizează, de regulă, prin intermediul serviciului de ambulanţă, cu mijloace de transport dotate cu mijloace adecvate de contenţionare. În cazul în care comportamentul persoanei în cauză este vădit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, pe timpul transportului, personalul serviciilor de urgenţă poate solicita reprezentanţilor Poliţiei sau Jandarmeriei luarea măsurii contenţionării. Transportul bolnavului psihic cu ambulanţa se efectuează, întotdeauna, cu însoţitor. În cazuri justificate, la solicitarea personalului serviciilor de urgenţă, reprezentanţii Poliţiei sau Jandarmeriei acordă sprijinul necesar în vederea imobilizării persoanei în cauză cu mijloace adecvate de contenţionare şi însoţirea acesteia în ambulanţă, până la sosirea la spital”, prevede modificarea adusă articolului 57 din Legea nr.487/2002 a sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice.

În forma în vigoare, Poliţia şi Jandaermeria erau prezente la transportul cu ambulanţa a unui pacient cu tulburări psihice, însă legea nu prevedea care erau atribuţiile celor două instituţii.

Astfel, potrivit iniţiatorului, deputatul PSD Corneliu Buicu, propunerea legislativă crează cadrul legal şi clarifică modalitatea cooperării dintre cadrele medicale şi cele ale poliţiei în situaţiile prevăzute.

„Prin modificarea propusă, se va clarifica modalitatea cooperării dintre echipajele medicale de urgenţă şi cele ale Poliţiei, respectiv Jandarmeriei, cu ocazia transportului pacienţilor bolnavi psihic, care au un comportament agresiv şi pun în pericol atât viaţa, cât şi bunurile altor persoane. Prin crearea unui cadru legislativ clar, se vor reduce/elimina incidentele apărute pe durata transportului acestei categorii de pacienţi.”, se arată în expunerea de motive.

Totodată, deputatul PSD a explicat că au fost sesizate numeroase cazuri de agresiune, care au cauzat atât rănirea personalului, cât şi distrugerea aparatelor medicale foarte costisitoare.

„În ultima perioadă de timp, au fost sesizate tot mai numeroase cazuri referitoare la rănirea sau agresarea personalului medical, aflat în ambulanţe, de către pacienţii cu tulburări psihice. De asemenea, au fost înregistrate distrugeri ale echipamentelor medicale din ambulanţe, acestea fiind costisitoare şi determinând scoaterea din uz a ambulanţei, pe o perioadă nedeterminată. Pacientul bolnav psihic, aflat în criză, nu poate fi imobilizat, violenţa şi forţa de care dă dovadă fiind exhaustivă.”, mai spune iniţiatorul.

Proiectul este înregistrat la Senat, primă cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici