Proiectul privind pensiile militarilor, finalizat: Se revine la principiile legii 164/2011

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că a finalizat proiectul de lege privind pensiile militarilor, care încearcă să rezolve bulversarea sistemului creată în urmă cu doi ani, urmând să îl transmită până vineri spre dezbatere la ministerele Muncii şi Internelor şi la Serviciile de informaţii.

4200 afișări
Imaginea articolului Proiectul privind pensiile militarilor, finalizat: Se revine la principiile legii 164/2011

Proiectul privind pensiile militarilor, finalizat: Se revine la principiile legii 164/2011 (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Proiectul de lege este finalizat, o să îl înaintez la Ministerul Muncii şi la celelalte ministere care au pensionari din fostul sistem militar astfel încât să se revină la normalitate", a afirmat Duşa, joi, înainte de şedinţa Comitetului Executiv al PSD.

El a subliniat că prin "cârpelile" legii date de Guvernul Boc s-au creat de fapt alte discriminări şi de aceea este nevoie de o nouă lege, care să aplice principiile legii 164/2001 privind pensiile militare, care a funcţionat normal 10 ani şi nu a creat probleme.

Duşa a arătat că legea 164 a fost elaborată pe principiile legilor similare din statele NATO şi nu a dus la inechităţi în sistem.

"Legea care a existat, legea 164 privind pensiile militare a fost o lege care a funcţionat 10 ani de zile, nu a creat discriminări, a fost elaborată pe principiile legilor din ţările NATO (…) Nu există evidenţă foarte serioasă privind veniturile pe care le-au realizat militarii. Eu nu caut vinovaţii, eu vreau să rezolv problema oamenilor din sistemul militar şi eu întotdeauna respect legea şi vreau să o rezolv cu respectarea legea şi fără a crea discriminări şi noua lege tocmai acest lucru face", a afirmat Duşa, arătând că principiul contributivităţii care a fost introdus de Guvernul Boc nu a fost funcţional.

El a arătat că deşi pe legea actuală s-a dorit să se scadă presiunea pe bugetul Ministerului, efectul a fost contrar.

"Atunci când s-a trecut de la legea privind pensiile militare la această lege, cheltuielile ministerului au crescut cu peste 500 de milioane. Dacă pensiile reprezentau 2 miliarde de lei, acum reprezintă 2,5 miliarde. Aplicarea acestui principiu al contribuţiei salariatului s-a dorit să se scadă presiunea pe buget, nu s-a scăzut, s-a crescut. Şi eu cred că o revenire la normalitate este urgentă şi nu se poate face decât printr-o nouă lege", a spus Duşa.

El a amintit că la preluarea ministerului a găsit 18.000 de dosare nefinalizate care au fost rezolvate între timp, precum şi 28.000 de contestaţii depuse.

"Am găsit 28.000 de contestaţii şi se rezolvau patru pe zi, acum se rezolvă circa 100 de contestaţii, dar indiferent câte artificii am creat, problema nu se rezolvă decât printr-o nouă lege care să privească exact pensiile celor care provin din sistemul de Apărare", a concluzionat ministrul.

Mircea Duşă a spus că noua lege poate fi adoptată şi prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului, însă el îşi doreşte ca după ce va fi discutată cu rezerviştii şi sindicatele militarilor să fie dezbătută şi în Parlament.

"După aceea voi discuta în Guvern dacă să se treacă prin ordonanţă sau prin Parlament prin procedură foarte rapidă. Eu sunt de părere că trebuie trecut prin Parlament, am foarte mult timp, trei ani cât am fost lider de grup parlamentar, am spus că există un abuz de ordonanţe de urgenţă", a mai spus Duşa.

Ministrul a precizat că cel târziu vineri va trimite proiectul la Ministerul Muncii, la Ministerul de Interne, la Servicii.

"După ce va fi dezbătută şi cu rezerviştii, cu structurile militare şi cu sindicatele, voi veni cu legea în Parlament", a mai spus Duşa.

Premierul Victor Ponta a declarat că aşteaptă de la ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu o soluţie în privinţa banilor pentru pensiile militarilor, după ce PNL a anunţat că nu mai e de acord cu taxarea salariilor bugetarilor de peste 4.000 lei, banii strânşi astfel fiind necesari pentru aceste pensii.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la finalul şedinţei USL, că subiectul taxei de solidaritate de 10% a fost în discuţie şi urmează să mai fie analizat, precizând că le-a transmis partenerilor să nu vină la rectificarea bugetară cu solicitări de sume suplimentare dacă se opun acestei propuneri.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus, la rândul său, la finalul şedinţei USL, că PNL se opune "categoric" introducerii unei taxe de solidaritate de 10%, susţinută de premierul Victor Ponta, precizând că eventualele venituri la bugetul de stat nu sunt semnificative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici