Protest al sindicaliştilor din energie la sediile Guvernului

Sindicaliştii din energie au pichetat, marţi, Palatul Victoria şi sediul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, nemulţumiţi de furnizarea de energie scumpă consumatorilor casnici şi IMM-urilor, iar cea ieftină este păstrată "pentru preferaţi".

2 afișări
Imaginea articolului Protest al sindicaliştilor din energie la sediile Guvernului

Protest al sindicaliştilor din energie la sediile Guvernului

Peste două sute de sindicalişti au protestat, marţi, în faţa Executivului, cerând implicarea autorităţilor în organizarea pieţei de energie electrică privind modul în care se elaborează reglementările din acest domeniu. "Piaţa trebuie să fie transparentă, să nu mai aducă prejudicii consumatorilor captivi (casnici şi IMM - n.red.), care de trei ani au fost păgubiţi cu trei miliarde de euro", a declarat preşedintele executiv al Federaţiei Univers - Energia Mileniului III, Dumitru Chiriţă.

Reprezentanţii energeticienilor au depus la Guvern, la ANRE şi la Ministerul Finanţelor câte un memoriu cu toate nemulţumirile lor, pichetele urmând să fie organizate şi miercuri.

Consumatorii captivi plătesc cu până la 40 la sută mai mult la energie electrică faţă de tariful reglementat, din 2004, pentru că Autoritatea Naţională de Reglementare în acest domeniu furnizează acestor consumatori energie mai scumpă şi "consumatorilor preferaţi" energie mai ieftină, potrivit sindicaliştilor BNS.

Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Federaţia Univers-Energia Mileniului III vor declanşa, la nivel naţional, o campanie prin care cele opt milioane de consumatori casnici şi întreprinderile mici şi mijlocii – care au avut statut de consumator captiv în intervalul 1 ianuarie 2004 - 1 iulie 2007 – vor fi informaţi că au plătit facturi "umflate" cu cel puţin 20 la sută, din vina autorităţilor, declara, în urmă cu două săptămâni, preşedintele BNS, Dumitru Costin.

"Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Guvernul au refuzat să respecte obligaţia legală de a furniza consumatorilor captivi cel puţin 20 la sută din producţia proprie de energie electrică de la fiecare producător (conform cu ponderea consumului casnic din total consum), direcţionând energia ieftină produsă de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica spre consumatori industriali preferaţi. În acest fel, consumatorii captivi au fost obligaţi să consume numai energie scumpă şi să plătească facturi cu cel puţin 20 la sută, până la 40 la sută mai mari", explica Costin.

Cele două organizaţii sindicale îi vor informa pe consumatorii afectaţi ce trebuie să facă din punct de vedere procedural pentru a-şi recupera în instanţă banii plătiţi în plus, "sume nu tocmai mici, cel puţin pentru IMM-uri", spunea Costin.

Liderul BNS a spus că se va adresa comisarului european pe Energie, atrăgând atenţia asupra faptului că România nu respectă Directiva europeană 54/2003 privind regulile pe piaţa de energie, iar autorităţile române tolerează abuzurile, cetăţenii fiind obligaţi să plătească în plus la fiecare factură.

Sindicaliştii solicită Guvernului să anuleze contractele încheiate în mod netransparent şi nelegal de unii producători cu anumiţi furnizori "deştepţi", să definească în mod clar ce este un consumator vulnerabil, pentru ce cantitate de energie electrică se acordă subvenţie de la bugetul public şi care sunt reglementările concrete care trebuie respectate la achiziţia şi vânzarea energiei electrice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici