- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.04.2018, 10:45)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
PSD vrea o Zi a Gastronomiei şi Vinului pe 15 septembrie. Mohaci: Nu există nuntă fără sarmale
PSD vrea ca pe data de 15 septembrie românii să sărbătoarească Ziua Naţională a Gastronomiei şi Vinului Românesc, potrivit unei iniţiative depuse la Senat. Iniţial, data sărbătorii era pe 11 septembrie, dar aceasta se suprapunea cu comemorarea atentatelor teroriste, din 2001, de la WTC din New York.
282 afișări

PSD vrea o Zi a Gastronomiei şi Vinului pe 15 septembrie. Mohaci: Nu există nuntă fără sarmale
În şedinţa de marţi a Biroului permanent al Senatului, parlamentarii PSD care au semnat proiectul de lege, printre care şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au anunţat că-şi retrag semnăturile de pe iniţiativa care prevedea ca data sărbătorii naţionale să fie pe 11 septembrie.
Întrebat de presă dacă acest gest are vreo legătură cu data comemorării atentatelor asupra World Trade Center din 2001, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: "Să ştiţi că e o zi foarte nostimă, e o zi foarte bună, o zi de petrecere. Nu cred că dacă este o suprapunere de date în sensul acesta ar fi o problemă. Cred că ar fi exagerat. Dar eu vorbesc de ziua în sine, c-o să fie 11 septembrie, c-o să fie o altă zi, cred că e o zi binevenită. Pe lângă multe alte zile de sărbătoare care au fost aprobate de Parlament."
ULTIMELE ȘTIRI
-
Jennifer Lopez și Ben Affleck se despart după trei săptamâni de la nuntă
-
Vicepreşedintele Samsung, graţiat de preşedintele sud-coreean. A fost condamnat pentru mită
-
Ambasadorul Rusiei la ONU a vorbit despre o eventuală catastrofă nucleară la Zaporojie. România, printre cele mai afectate ţări de contaminarea radioactivă
-
Taiwanul respinge modelul "o singură ţară, două sisteme" propus de Beijing
În cele din urmă, deputatul PSD, Mihai Mohaci, iniţiatorul proiectului a modificat data sărbătorii pentru 15 septembrie, potrivit documentului înregistrat la Senat, prima cameră sesizată.
"O componentă importantă a tradiţiei româneşti este arta culinară specifică zonelor geografice, cu influenţe istorice de la cei care au trecut sau au poposit pe teritoriul ţării şi care şi-au pus amprenta pe bucătăria românească: influenţa otomană, greacă, arabă, armenească, bizantină. Stabilirea unei zile care să celebreze această bogăţie de gusturi şi tradiţii româneşti este necesară pentru a scoate în evidenţă calităţile bucătăriei şi vinului românesc şi a le face cunoscute, sub numele ZIUA GASTRONOMIEI ŞI A VINULUI ROMÂNESC. Propunem astfel ca Ziua Gastronomiei şi a Vinului Românesc să fie în data de 15 septembrie apropiată de ziua în care se sărbătoreşte Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie. De altfel, începutul lunii septembrie este şi propice pentru evenimente de resort datorită abundenţei agricole lcoale, produsele toamnei fiind astfel valorificate cu pricepere şi măiestrie", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Deputatul social-democrat reaminteşte că ţara noastră are o tradiţie culinară, cu feluri de mâncare reprezentative la mesele de nuntă sau din perioada campaniilor militare româneşti.
"România, ţară cu tradiţie milenară, nu are cum să lipsească de pe harta culinară a Europei, cu cât sunt felul de mâncare care ne sunt reprezentative. Nu există nuntă fără sarmale şi nu există campanie militară românească fără fasole la cazan. Ca să nu mai vorbim despre ghiveciurile mănăstireşti care însoţesc acest neam ortodox de-a lungul posturilor", explică Mohaci în expunerea de motive.
Pentru această sărbătoare autorităţile centrale şi locale pot organiza evenimente specifice pe 15 septembrie finanţate din bugetul de stat.
"Art. 2 (1) Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi organizată de către autorităţile publice centrale, locale şi de către celelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale. (2) Autorităţile publice centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor precizate prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate", se arată în proiectul de lege.
Iniţiativa legislativă înregistrată la Senat pentru dezbatere este semnată de 16 parlamentari PSD, printre care şi şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi un deputat independent Remus Borza (ex ALDE).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:08
EXCLUSIV/ Gândurile lui Cristoiu, de la ora 19.00, la SMART TV
-
astăzi, 09:00
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 170. Situaţia centralei nucleare de la Zaporojie ţine o lume întreagă cu sufletul la gură / Moscova: există risc de catastrofă radioactivă în orice moment / Ucraina încarcă astăzi 23.000 de tone de grâu pentru Etiopia