Raportul Inspecţiei Judiciare privind controlul la DNA, aprobat parţial de procurorii CSM/ Toader anunţă că soarta conducerii DNA va depinde şi de alte circumstanţe/ Un nou control peste 6 luni

Procurorii din CSM au aprobat, parţial, raportul întocmit de Inspecţia Judiciară după control efectuat la DNA. Documentul urmează să fie trimis la Ministerul Justiţiei, iar ministrul va lua o decizie asupra menţinerii sau revocării conducerii direcţiei. Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că va lua o decizie referitor la conducerea DNA pe baza analizei, evaluării tuturor circumstanţelor, precizând însă că hotărârea nu va fi luată exclusiv pe baza raportului Inspecţiei Judiciare.

2516 afișări
Imaginea articolului Raportul Inspecţiei Judiciare privind controlul la DNA, aprobat parţial de procurorii CSM/ Toader anunţă că soarta conducerii DNA va depinde şi de alte circumstanţe/ Un nou control peste 6 luni

Raportul Inspecţiei Judiciare privind controlul la DNA a fost aprobat, parţial, de procurorii CSM/ Toader anunţă că revocarea sau menţinerea în funcţie a conducerii DNA va depinde şi de alte circumstanţe

Secţia pentru Procurori a CSM a respins observaţiile conducerii IJ pe raportul privind DNA

Sectia pentru procurori a CSM a dispus, marţi, excluderea din conţinutul raportului după controlul la DNA a aspectelor care fac obiectul unor sesizări din oficiu ale Inspecţiei Judiciare privind comiterea unor potenţiale abateri disciplinare. Totodată, au fost respinse observaţiile conducerii IJ.

Secţia pentru procurori a CSM a decis, în urma deliberărilor, să aprobe cu observaţii raportul Inspecţiei Judiciare, observaţiile însuşite vizând o parte din concluziile şi propunerile formulate în mod distinct de către cei şase inspectori judiciari care au efectuat verificări la nivelul secţiilor şi compartimentelor din cadrul DNA.

"Sectia pentru procurori a dispus şi excluderea din conţinutul Raportului a aspectelor care fac obiectul unor sesizări din oficiu ale Inspecţiei Judiciare privind comiterea unor potenţiale abateri disciplinare. Au fost respinse observaţiile conducerii Inspecţiei Judiciare, acestea din urmă neavând rolul de armonizare a unor aspecte neunitare ale Raportului", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii, remis marţi seară MEDIAFAX.

De asemenea, odată cu adoptarea raportului, au fost admise unele din obiecţiunile DNA.

Totodată, Secţia pentru procurori a făcut şi unele propuneri pentru clarificarea unor aspecte care nu au fost analizate suficient în cuprinsul raportului de control, dar şi unele semnalate în spaţiul public. Astfel, Secţia a solicitat Inspecţiei Judiciare dispunerea unui control pentru remedierea deficienţelor constatate la nivelul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, în termen de şase luni de la data aprobării raportului.

Prin acest control, vor fi verificate: situaţia cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări; situaţia cauzelor repartizate spre soluţionare procurorilor Ţuluş Doru Florin şi Moraru Iorga Mihaiela; situaţia comunicărilor procedurale pentru anul 2016, în cazul soluţiilor de clasare dispuse prin ordonanţă şi rechizitoriu, în ceea ce priveşte respectarea dispoziţiilor art. 145 C.p.p.

Totodată, Secţia pentru Procurori a mai solicitat verificarea aspectelor apărute în spaţiul public cu privire la existenţa unor înscrisuri olografe preconstituite şi care au putut forma obiectul unor analize separate ale inspectorilor judiciari, verificarea aspectelor apărute în spaţiul public cu privire la analizarea altor dosare decât cele aferente perioadei 2016 – 01.07.2017, evaluarea declaraţiilor luate procurorilor care nu mai activează în DNA prin compararea cu declaraţiile tuturor procurorilor care în prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei judiciare, dispunerea în termen de 6 luni a unui control la Secţia Judiciară care să includă o analiză detaliată cu privire la situaţia achitărilor definitive în perioada 2016 – semestrul I 2017, în raport de data sesizării primei instanţe şi momentul pronunţării soluţiei definitive.

Procurorii CSM au constatat că "activitatea DNA a fost eficientă"

Potrivit reprezentanţilor CSM, la votul asupra raportului Inspecţiei Judiciare după controlul la DNA procurorii din Consiliu şi-au însuşit o parte dintre concluziile inspectorilor care au făcut controlul la DNA, dar au ţinut cont şi de opiniile conducerii Direcţiei.

Mai exact, procurorii CSM au constatat că "activitatea DNA a fost eficientă".

"Nu au fost analizate, ci excluse din conţinutul raportului aspecte care fac obiectul unor sesizări din oficiu ale Inspecţiei privind comiterea unor potenţiale abateri disciplinare. Atât timp cât ele sunt verificate ca posibile abateri disciplinare, era firesc să nu fie analizate acum, pentru că ar fi fost o antepronunţare a Secţiei. Odată cu aprobarea raportului, au fost admise în parte şi obiecţiunile formulate de unitatea de parchet supusă controlului. O parte dintr obiecţiuni au fost considerate pertinente. Au fost respinse observaţiie conducerii Inspecţiei Judiciare, pentru că acestea nu au fost armonizate. În loc să formuleze aceste observaţii, conducerea trebuia să armonizeze ea însăşi raportul, să completeze cu lipsurile care ea le-a remarcat că există şi apoi să trimită raportul la CSM", a explicat CSM.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus efectuarea unui nou control la DNA peste şase luni pentru verificarea remedierii deficienţelor constatate la Secţia a II-a, situaţia dosarelor pe care le-au avut Ţuluş şi Iorga şi clasările.

"CSM a formulat propuneri proprii de natură a clarifica: dispunerea unui control în vederea remedierii deficienţelor constatate la nivelul Secţiei a II în termen de 6 luni de la data aprobării raportului. Peste şase luni Inspecţia va merge la DNA să verifice: situaţia cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări. 2 situaţia dosarelor repartizate iniţial procurorilor Ţuluş şi Iorga. Situaţia comunicarilor procedurare în 2016 în cazul soluţiilor de clasare dispuse prin ordonanţă şi rechizitoriu. Adică să se verifice dacă în toate dosarele în care s-a dat clasare, prin ordonanţă sau rechizitoriul s-a comunicat persoaei respective dacă a fost interceptată, conform legii", a declarat Ştefan Lucaciuc, purtător de cuvând al CSM.

Secţia pentru procurori a CSM a stabilit şi analizarea altor cauze cu privire alte cauze decât cele aferente perioadei 2016-2017.

"S-a spus că s-a procedat la analizarea altor cauze decât cele pentru care s-a dispus controlul. Controlul s-a dispus 2016-iulie 2017 şi s-ar fi afirmat în spaţiul public că s-au verificat registre din 2004 până în 2015. Să se verifice aceste aspecte care au fost spuse în spaţiul public. Evaluarea declaraţiilor procurorilor care nu mai activează în DNA, prin compararea lor cu declaraţiile tuturor procurilor care în prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul secţiei judiciare", a mai spus Lucaciuc.

Acesta a precizat că se va verifica şi bileţelul prezentat de Kovesi în şedinţa procurorilor.

"Verificarea aspectelor existente în spaţiul public cu privire la existenţa unor înscrisuri olografe preconstituite care au putut forma obiectul unor analize separate ale inspectorilor judiciari. Bileţelul, verificarea acestor aspecte privind bileţelul. A fost un bileţel prin care s-a urmărit să se verifice managementul sau să se verifice anumite dosare?", a completat purtătorul de cuvânt al CSM.

După dezbaterile de marţi, Secţia pentru procurori a CSM a aprobat cu observaţii raportul Inspecţiei Judiciare după controlul la DNA.

Toader: O decizie privind DNA, după evaluarea circumstanţelor. Nu va fi exclusiv pe baza raportului

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, marţi, că va lua o decizie referitor la conducerea DNA pe baza analizei, evaluării tuturor circumstanţelor, precizând însă că hotărârea nu va fi luată exclusiv pe baza raportului Inspecţiei Judiciare.

"Poziţia mea, concluzia mea, pe care o voi comunica, publica, va fi luată pe baza analizei, evaluării tuturor stărilor, circumstanţelor, adică nu exclusiv pe baza acestui raport. Pentru că raportul acesta eu l-am solicitat, concluzia eu o voi formula (...) Având trei pro şi trei contra, rolul ministrului Justiţiei este de a înclina balanţa", a declarat, marţi, ministrul Justiţiei, într-o conferinţă de presă.

Tudorel Toader s-a referit la faptul că raportul Inspecţiei Judiciare după verificările la DNA nu a fost unul unitar, trei inspectori fiind de părere că şefa DNA şi-a făcut treaba bine, ceilalţi trei constatând deficienţe. Ministrul s-a declarat, marţi, nedumerit de componenţa de şase membri a echipei de control de la DNA, precizând că, din câte a înţeles, la fel este şi în cazul inspectorilor judiciari care verifică Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Sunt nedumerit de componenţa comisiei de şase. De regulă, sunt impare, ca să poţi să dai o majoritate. Astăzi am auzit că verificarea de fond de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, verificare care se apropie de final, înţeleg că mai durează o săptămână, se efectuează tot în şase. Sperăm să nu mai fie de trei la trei", a completat Toader.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus efectuarea unui nou control la DNA peste şase luni pentru verificarea remedierii deficienţelor constatate la Secţia a II-a, situaţia dosarelor pe care le-au avut Ţuluş şi Iorga şi clasările.

"CSM a formulat propuneri proprii de natură a clarifica: dispunerea unui control în vederea remedierii deficienţelor constatate la nivelul Secţiei a II în termen de 6 luni de la data aprobării raportului. Peste şase luni, Inspecţia va merge la DNA să verifice: situaţia cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări, situaţia dosarelor repartizate iniţial procurorilor Ţuluş şi Iorga, Situaţia comunicărilor procedurare în 2016 în cazul soluţiilor de clasare dispuse prin ordonanţă şi rechizitoriu. Adică să se verifice dacă în toate dosarele în care s-a dat clasare, prin ordonanţă sau rechizitoriul s-a comunicat persoanei respective dacă a fost interceptată, conform legii", a declarat, marţi, Ştefan Lucaciuc, purtător de cuvânt al CSM.

Secţia pentru procurori a CSM a stabilit şi analizarea altor cauze cu privire alte cauze decât cele aferente perioadei 2016-2017.

"S-a spus că s-a procedat la analizarea altor cauze decât cele pentru care s-a dispus controlul. Controlul s-a dispus 2016-iulie 2017 şi s-ar fi afirmat în spaţiul public că s-au verificat registre din 2004 până în 2015. Să se verifice aceste aspecte care au fost spuse în spaţiul public. Evaluarea declaraţiilor procurorilor care nu mai activează în DNA, prin compararea lor cu declaraţiile tuturor procurilor care în prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul secţiei judiciare", a mai spus Lucaciuc.

Acesta a precizat că se va verifica şi bileţelul prezentat de Kovesi în şedinţa procurorilor.

"Verificarea aspectelor existente în spaţiul public cu privire la existenţa unor înscrisuri olografe preconstituite care au putut forma obiectul unor analize separate ale inspectorilor judiciari. Bileţelul, verificarea acestor aspecte privind bileţelul. A fost un bileţel prin care s-a urmărit să se verifice managementul sau să se verifice anumite dosare?", a completat purtătorul de cuvânt al CSM.

După dezbaterile de marţi, Secţia pentru procurori a CSM a aprobat cu observaţii raportul Inspecţiei Judiciare după controlul la DNA.

"Nu au fost analizate, ci excluse din conţinutul raportului aspecte care fac obiectul unor sesizări din oficiu ale Inspecţiei privind comiterea unor potenţiale abateri disciplinare. Atât timp cât ele sunt verificate ca posibile abateri disciplinare, era firesc să nu fie analizate acum, pentru că ar fi fost o antepronunţare a Secţiei. Odată cu aprobarea raportului, au fost admise în parte şi obiecţiunile formulate de unitatea de parchet supusă controlului. O parte dintre obiecţiuni au fost considerate pertinente. Au fost respinse observaţiie conducerii Inspecţiei Judiciare, pentru că acestea nu au fost armonizate. În loc să formuleze aceste observaţii, conducerea trebuia să armonizeze ea însăşi raportul, să completeze cu lipsurile care ea le-a remarcat că există şi apoi să trimită raportul la CSM", a explicat CSM.

Documentul va fi trimis la Ministerul Justiţiei, iar ministrul va lua o decizie. Tudorel Toader susţinea că atunci când va lua o decizie privind revocarea sau menţinerea în funcţie a conducerii DNA va lua în calcul, pe lângă raportul Inspecţiei Judiciare, decizia CCR privind ancheta OUG 13 şi situaţiile pe care i le-a adus la cunoştinţă Mihaela Iorga.

"După audieri, raportul va fi supus analizei Secţiei de Procurori care va da un vot pe raportul Inspecţiei Judiciare, care poate să fie cu observaţii, indiferent dacă e de admitere sau respingere. Vom vedea cel mai probabil marţea viitoare când e şedinţa de evaluare, aprobarea raportului de control. (..) Indiferent de concluziile pe care le voi trage şi propunerea pe care o voi face sau nu, nu mă voi raporta numai la raportul de control, numai la concluziile celor care au controlat. (..) În raportul acesta nu face nimeni vorbire că în activitatea entităţilor controlate au fost deduse conflicte juridice de natură constituţională. Să nu uităm că instanţa de contencios constituţional a constatat conflict juridic de natură constituţională izvorât din interiorul entităţii controlate şi atunci acest raport îl voi integra celoralte concluzii", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Potrivit reprezentanţilor CSM, procurorii din Consiliu şi-au însuşit o parte dintre concluziile inspectorilor care au făcut controlul la DNA, dar au ţinut cont şi de opiniile conducerii Direcţiei. Mai exact, procurorii CSM au constatat că activitatea DNA a fost eficientă.

Cei care au făcut parte din echipa de control de la DNA, vicepreşedintele Inspecţiei Judiciare şi reprezentanţii DNA au fost audiaţi de procurorii CSM, după finalizarea controlului la DNA.

Raportul Inspecţiei după verificări nu a fost unul unitar, trei inspectori fiind de părerea că şefa DNA şi-a făcut treaba bine, ceilalţi constatând deficienţe.

ERATĂ: În ştirea iniţială, publicată marţi, 31 octombrie, la ora 16:13:11, în loc de "activitatea DNA a fost eficientă şi nu se impune revocarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi", se va citi activitatea DNA a fost eficientă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici