Războiul din Ucraina, ziua 734. Macron ridică miza conflictului pentru Aliaţi: şeful Franţei nu exclude posibilitatea trimiterii de trupe terestre la Kiev / 5 regiuni din Ucraina au fost atacate peste noapte de ruşi / Zelenski nu întrezăreşte victoria fără ajutor american / Ucraina avertizează asupra unei campaniii de dezinformare din partea Rusiei

Coaliţia anti-Rusia s-a adunat la Paris, sub coordonarea preşedintelui francez Macron, şi a transmis că va face tot posibilul pentru ca Putin să nu câştige în Ucraina.

2929 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 734. Macron ridică miza conflictului pentru Aliaţi: şeful Franţei nu exclude posibilitatea trimiterii de trupe terestre la Kiev / 5 regiuni din Ucraina au fost atacate peste noapte de ruşi / Zelenski nu întrezăreşte victoria fără ajutor american / Ucraina avertizează asupra unei campaniii de dezinformare din partea Rusiei

Războiul din Ucraina, ziua 734. Macron ridică miza războiului: şeful Franţei nu exclude posibilitatea trimiterii de trupe terestre la Kiev / 5 regiuni din Ucraina au fost atacate peste noapte de ruşi

UPDATE Ucraina avertizează: Rusia va lansa o campanie de dezinformare şi teorii conspiraţioniste în perioada următoare

Declaraţia făcută de Comitetul de Informaţii subliniază faptul că Rusia va încerca, prin intermediul acestei campanii de dezinformare, să întrerupă mobilizarea ucraineană, să răspândească dezinformări cu privire la incapacitatea Ucrainei de a învinge şi să reducă sprijinul ţării din partea coaliţiei pro-ucrainene din lume.

Comitetul de Inforrmaţii a apreciat că operaţiunea specială ,,Maidan-3" va atinge punctul culminant în martie-mai 2024, iar în perioada următoare, se aşteaptă ca Rusia să răspândească informaţii menite să creeze conflicte atât interne, cât şi externe, notează PravdaUA.

UPDATE Zelenski a discutat despre acordul de pace cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat detaliile unui acord de pace cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, după ce astăzi a efectuat o vizită neaşteptată în această ţară, notează Sky News.

,,Am discutat despre punctele formulei de pace şi despre progresele care pot fi făcute în implementarea lor. Conducerea Arabiei Saudite poate ajuta la găsirea unor soluţii echitabile", a spus el în cadrul unei postări pe platforma X.

La sfârşitul săptămânii, liderul de la Kiev a declarat că un acord de pace va fi prezentat Rusiei în această primăvară, scrie sursa menţionată.

UPDATE Vasili Dubkov, unul dintre avocaţii lui Navalnîi, reţinut la Moscova - surse media ruseşti / Avocatul anunţă că a fost eliberat

Un avocat al lui Alexei Navalnîi, care a murit în închisoare luna aceasta, ar fi fost arestat la Moscova, relatează Sky News, care citează Novoya Gazeta.

Autorităţile ruse nu au confirmat încă arestarea lui Dubkov, informează BBC.

La scurt timp după, avocatul Vasili Dubkov a declarat pentru postul de ştiri independent rus Verstka că a fost eliberat, informează Sky News. 

El nu a oferit un motiv pentru arestarea sa, dar a spus că a fost vorba de o obstrucţionare a activităţii sale de avocat, relevă sursa citată. 

UPDATE Militari francezi ar putea avea un rol non-combat în Ucraina, spune ministrul de Externe de la Paris

UPDATE Vizită neanunţată a lui Zelenski în Arabia Saudită

Volodimir Zelenski a sosit în Arabia Saudită pentru o întâlnire neanunţată anterior cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, informează Reuters.

Într-o postare pe Telegram, preşedintele ucrainean a precizat că vizita de lucru are ca scop continuarea "dialogului regulat" cu liderul saudit, tema principală fiind o "formulă de pace".

"Subiectul numărul doi este întoarcerea prizonierilor şi a persoanelor deportate... Sunt sigur că şi această întâlnire va aduce rezultate", a scris el.

UPDATE Ucraina se retrage din satele Stepove şi Severne de lângă Avdiivka

 Cele două sate sunt situate la nord de Lastochkyne, care a fost ocupat de trupele ruse pe 26 februarie.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina doboară al doilea avion rusesc Su-34 într-o singură zi

Forţele ucrainene au doborât al doilea avion de atac rusesc Su-34 într-o singură zi, pe 27 februarie, a anunţat Forţele Aeriene.

UPDATE Ucraina raportează lupte grele în direcţia Bakhmut, în timp ce Rusia îşi retrage rezervele

Lupte intense au loc în sectorul Bakhmut din regiunea Doneţk, în timp ce forţele ruse încearcă să avanseze spre Chasiv Yar, aflat în apropiere, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului de forţe din est, Illia Yevlash.

UPDATE Centrul Naţional de Rezistenţă: Partizanii ucraineni aruncă în aer biroul partidului lui Putin în oraşul ocupat Nova Kahkovka

Rezistenţa ucraineană a aruncat în aer un birou al partidului Rusia Unită în oraşul ucrainean ocupat Nova Kaciovka, a declarat Centrul Naţional de Rezistenţă la 27 februarie.

UPDATE Letonia prelungeşte interdicţia de intrare pentru cetăţenii ruşi

Letonia a prelungit restricţiile privind vizele pentru cetăţenii ruşi până în martie 2025, a anunţat Ministerul leton al Afacerilor Externe la 27 februarie.

UPDATE NATO, 4 ţări europene spun că nu iau în considerare trimiterea de trupe în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precum şi liderii Germaniei, Suediei, Poloniei şi Cehiei, ar fi declarat că nu iau în considerare trimiterea de trupe în Ucraina, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat posibilitatea unei prezenţe militare occidentale în această ţară.

UPDATE Reţelele de socializare au redevenit disponibile în Rusia

Aplicaţiile de socializare, inclusiv Instagram şi Facebook, au devenit brusc disponibile în Rusia, relatează Reuters, potrivit Sky News.

Platformele de social media au fost restricţionate în Rusia la scurt timp după invazia Ucrainei din februarie 2022.

UPDATE Stoltenberg: nu există planuri privind dislocarea de militari NATO în Ucraina

Jens Stoltenberg susţine că „nu există planuri” ca militarii NATO să fie dislocaţi în Ucraina. A fost primul comentariu al şefului NATO după declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit Sky News. 

UPDATE Forţele Aeriene: Rusia nu a mai folosit avioane A-50 de câteva zile

Rusia nu a mai folosit un avion de avertizare timpurie şi control A-50 de câteva zile, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, Iurii Ihnat, în direct pe 27 februarie, la doar câteva zile după ce Rusia a pierdut al doilea avion de acest model.

UPDATE Parlamentul European aprobă un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Parlamentul European a votat pentru aprobarea pachetului de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, cunoscut sub numele de Facilitatea pentru Ucraina, la 27 februarie.

UPDATE Guvernator: Resturi de drone avariază o linie electrică în regiunea Poltava, provocând pene de curent

Resturi provenite de la o dronă rusă au avariat o linie electrică din regiunea Poltava în timpul unui atac în timpul nopţii de 27 februarie, provocând pene de curent pentru peste 200 de locuitori, a anunţat guvernatorul Filip Pronin.

UPDATE Sondaj: 44% dintre ucraineni cred că Occidentul a obosit să mai sprijine Ucraina

Ponderea ucrainenilor care cred că Occidentul a obosit să mai sprijine Ucraina a crescut de la 30% la 44% în doar patru luni, potrivit unui sondaj publicat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS) la 27 februarie.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina doboară un avion rusesc Su-34

Forţele ucrainene au doborât un avion de vânătoare rusesc Su-34 pe frontul de est, a anunţat comandantul Forţelor Aeriene Mykola Oleshchuk la 27 februarie.

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au provocat rănirea a 9 persoane în ultima zi

Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au rănit nouă persoane în ultima zi, au anunţat autorităţile regionale la începutul zilei de 27 februarie.

UPDATE VoA: Armata americană foloseşte fonduri proprii pentru a antrena soldaţi ucraineni

Oficiali militari americani au declarat pentru VoA că, dacă nu se schimbă nimic, armata americană din Europa şi Africa ar putea rămâne fără resurse "pentru tot", inclusiv pentru sprijinul acordat Ucrainei şi pentru antrenamentele cu partenerii NATO, până în vară.

UPDATE Franţa şi Olanda sprijină planul Cehiei de a cumpăra muniţie pentru Ucraina în afara UE

Franţa şi Olanda susţin planul Cehiei de a achiziţiona sute de mii de cartuşe pentru Ucraina din afara UE, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul olandez Mark Rutte au declarat jurnaliştilor la 26 februarie.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina doboară 11 drone şi 2 rachete Kh-59 lansate de Rusia în cursul nopţii

Forţele ucrainene au doborât 11 din cele 13 drone de atac "kamikaze" şi două din cele patru rachete de croazieră Kh-59 lansate de Rusia în cursul nopţii, a anunţat Forţele Aeriene la 27 februarie.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 411.550 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 411.550 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 27 februarie. Acest număr include 850 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

UPDATE Un protest în ziua alegerilor, „ultimul testament” al lui Navalnîi

UPDATE Primele reacţii internaţionale, după ce Macron a anunţat că Europa ar putea trimite trupe în Ucraina

UPDATE Presă: Putin vrea să expulzeze Crucea Roşie din teritoriile ocupate

UPDATE Kiev: ploaie de rachete şi drone, noaptea, în 5 regiuni

În timpul nopţii, armata rusă a lansat o ploaie de drone şi rachete asupra regiunilor de est, vest şi centrul Ucrainei, în Harkov, Sumi, Dnipropetrovsk, Hmelniţka, Kirovograd. Acest lucru a fost prezentat de Forţele Aeriene din Kiev, citate de Rbc-Ucraina. „Ruşii au atacat cu 13 drone kamikaze de tip Shahed, rachete balistice Iskander-M/KN-23, patru rachete aeriene ghidate Kh-59 şi o rachetă antiradar Kh-31P. 11 drone şi 2 rachete au fost distruse de antiaeriene. concediază Ucraina”, a spus Forţele Aeriene.

UPDATE Zelenski, la CNN: este imposibil de câştigat fără ajutorul SUA. Dacă Trump îl sprijină pe Putin, va fi împotriva americanilor

„Fără ajutorul american, Rusia ar putea câştiga şi milioane de ucraineni vor muri”, a spus Volodimr Zelenski într-un interviu pentru CNN. „Donald Trump nu a înţeles obiectivele lui Vladimir Putin, nu-l cunoaşte, nu a înţeles că nu se va opri niciodată”. Vorbind cu corespondentul reţelei americane la Kiev, preşedintele ucrainean a adăugat că nu înţelege cum ar putea Trump să susţină linia Kremlinului. „Este incredibil, dar dacă Trump alege să-l sprijine pe Putin, va fi împotriva americanilor”, a adăugat Zelenski.

UPDATE Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre occidentale

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că va fi creată o nouă coaliţie pentru a furniza Ucrainei rachete şi muniţie cu rază mai lungă de acţiune, adăugând că nici trimiterea de trupe terestre occidentale pentru a lupta împotriva invaziei ruse nu ar trebui exclusă. „Nu există astăzi un consens pentru a trimite trupe terestre... dar nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a spus Macron după o întâlnire a liderilor europeni la Paris. Macron a spus că noua coaliţie va fi înfiinţată pentru a furniza „rachete şi bombe cu rază medie şi lungă de acţiune” Ucrainei şi a adăugat: „Suntem convinşi că înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea şi stabilitatea în Europa”.

Liderii europeni reuniţi la Palatul Elysée au convenit ieri să se îndrepte către o „economie de război” pentru a ajuta Ucraina să facă faţă invaziei ruse, a anunţat preşedintele francez Emmanuel Macron. „Înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea şi stabilitatea Europei”, a insistat Macron într-o conferinţă de presă la finalul întâlnirii, care a reunit peste 20 de şefi de stat şi de guvern europeni. România a fost reprezentată de Klaus Iohannis.

Macron a subliniat că „nu există astăzi un consens” pentru a trimite trupe terestre, dar a avertizat că nimic nu poate fi exclus în viitor şi a dat exemplu că în urmă cu doi ani nimeni nu s-a gândit să trimită avioane de luptă în Ucraina.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici