Referendumul privind desfiinţarea judeţului Constanţa va avea loc pe 6 noiembrie

Referendumul privind desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa va avea loc pe 6 noiembrie, după ce Curtea de Apel Constanţa a respins joi acţiunea Prefecturii de anulare a hotărârii Consiliului Judeţean de organizare a referendumului.

1353 afișări
Imaginea articolului Referendumul privind desfiinţarea judeţului Constanţa va avea loc pe 6 noiembrie

Referendumul privind desfiinţarea judeţului Constanţa va avea loc în 6 noiembrie (Imagine: Darius Mitrache/Medifax Foto)

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Constanţa, în conformitate cu prevederile articolului 4, alineatele 1 şi 2, din hotărârea Consiliului Judeţean nr. 179/2011, persoanele cu drept de vot din judeţul Constanţa sunt chemate la urne duminică, 6 noiembrie, pentru a spune dacă sunt de acord "cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale judeţul Constanţa".

Curtea de Apel Constanţa a respins joi recursul Prefecturii la decizia Tribunalului Constanţa care respinsese acţiunea de anulare a hotărârii Consiliului Judeţean ce prevedea organizarea referendumului privind reorganizarea administrativ-teritorială.

Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Constanţa, instanţa a respins recursul ca fiind nefondat, decizia magistraţilor fiind definitivă şi irevocabilă.

Tribunalul Constanţa a respins, în luna iulie, acţiunea Prefecturii Constanţa de anulare a hotărârii numărul 179 a Consiliului Judeţean Constanţa care prevedea organizarea unui referendum privind desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa.

Reprezentanţii Prefecturii Constanţa au atacat hotărârea respectivă cu recurs, care a fost respins joi de instanţa Curţii de Apel Constanţa.

Consilierii PSD şi PNL au votat în şedinţa extraordinară din 22 iunie a Consiliului Judeţean Constanţa organizarea unui referendum în data de 17 iulie privind desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa. Consilierii PDL au refuzat să participe la această şedinţă motivând că a fost convocată nelegal.

În data de 23 iunie, prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a atacat în instanţă hotărârea respectivă a CJC, motivând că aceasta a fost votată într-o şedinţă extraordinară care nu putea fi convocată pentru un asemenea motiv şi că tema respectivă este de interes naţional, şi nu local şi că CJC nu putea convoca o şedinţă extraordinară pe acest subiect deoarece nu este prevăzut în lege.

Potrivit hotărârii 179 a Consiliului Judeţean Constanţa, data referendumului se stabileşte în prima duminică după trecerea unui termen de cel puţin 20 de zile înainte de desfăşurarea acestuia, calculat de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti, acţiunea urmând să aibă loc, cel mai probabil, în cursul lunii noiembrie.

Tema reorganizării administrative a ţării a fost adusă în discuţie în luna mai de către reprezentanţii PDL, iar la începutul lunii iunie, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă prin crearea a opt judeţe mari sau şapte judeţe şi municipiul Bucureşti.

Reprezentanţii opoziţiei au contestat propunerea, cu care nu au fost de acord în totalitate nici liderii UDMR.

Ulterior, mai multe consilii judeţene au emis hotărâri privind organizarea de referendumuri pe tema intenţiei de reîmpărţire administrativă, majoritatea acestor decizii ale autorităţilor judeţene fiind contestate în instanţă de prefecturi.

Problema reorganizării administrative nu a fost tranşată nici până în prezent. Reprezentanţii UDMR susţin că reorganizarea nu va avea loc până în 2012, iar "dacă se va face, se va face fără UDMR", pentru că Uniunea nu acceptă variantele propuse până acum şi susţine luarea unei decizii la începutul următorului ciclu electoral. Liderii PDL afirmă, la rândul lor, că reorganizarea administrativ-teritorială rămâne între priorităţile politice ale partidului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici