- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (21.05.2015, 11:23)
- Vasile Măgrădean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Poliţia Cluj poate identifica infractorii mai uşor, de pe camerele video, cu un soft unic în ţară - FOTO
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj utilizează un soft unic în România, care duce la identificarea mai uşoară şi rapidă de pe camerele video de supraveghere a infractorilor sau a numerelor de înmatriculare ale unor maşini. Softul este folosit de poliţiştii din 50 de ţări, din Europa până în SUA.
Urmărește
5906 afișări
REPORTAJ: Poliţia Cluj poate identifica infractorii mai uşor, de pe camerele video, cu un soft unic în ţară (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj a fost dotat cu un soft cumpărat de Primăria Cluj-Napoca, despre care primarul Emil Boc spune că este unic în România şi permite prelucrarea imaginilor de pe camerele video de supraveghere, astfel încât se ajunge la identificarea mai uşoară şi mai rapidă a unor infractori sau a numerelor de înmatriculare ale maşinilor.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 23:02
• Analiză: De ce trebuie să vindem motorina, energia şi gazul la preţuri aliniate la UE
-
ieri, 15:47
-
ieri, 20:31
• Probleme la reţelele de socializare ale Meta. Facebook, Instagram şi Whatsapp au picat în România
-
ieri, 19:04
-
ieri, 20:53
-
ieri, 22:28
• Averea lui Elon Musk depăşeşte 400 de miliarde de dolari, o premieră istorică
-
ieri, 17:50
-
ieri, 16:11
-
ieri, 16:49
• Boala X, care provoacă numeroase decese în Africa, monitorizată cu atenţie de români
-
ieri, 16:53
-
ieri, 15:25
• Wizz Air introduce două noi rute din România şi frecvenţe crescute pe alte cinci
-
ieri, 17:29
• Rusia s-ar pregăti să folosească din nou racheta sa experimentală Oreshnik împotriva Ucrainei
-
ieri, 16:27
• BNR a stabilit miercuri un curs de 4,96 lei pentru un euro, cea mai mică valoare din iulie
-
ieri, 14:30
-
ieri, 14:35
• Limitarea mandatelor şefilor serviciilor de informaţii a trecut de Camera Deputaţilor
Softul, creat de o firmă italiană, este folosit în prezent de poliţiştii din peste 50 de state din Europa, dar şi din SUA. Înaintea achiziţionării noului soft, criminaliştii clujeni lucrau cu un sistem care nu era specializat pentru îmbunătăţirea înregistrărilor video, cu ajutorul căruia se făceau doar simple corecţii de luminozitate, contrast şi culoare.
Un criminalist al IPJ Cluj a explicat pentru MEDIAFAX cum funcţionează noul soft şi ce rezultate se pot obţine.
Inspectorul principal de poliţie, specialistul criminalist Mihai Teodorescu, lucrează la Laboratorul de investigaţii video şi expertiza imaginilor din IPJ Cluj şi a învăţat rapid cum se utilizează noul soft, despre care spune că este foarte prietenos. În faţa a două monitoare, acesta explică modul de funcţionare a softului.
”Suntem primii din ţară care implementăm acest soft, Amped Five. O direcţie de lucru este investigarea înregistrărilor video sau a fotografiilor, încercând să stabilim cât mai multe informaţii despre persoanele sau maşinile surprinse pe camere. O cameră video surprinde o persoană bănuită că a fi comis o infracţiune, dar nu întotdeauna imaginea este de cea mai bună calitate. Şi atunci intervine softul care exploatează la maximum înregistrarea respectivă, astfel încât îi aducem corecţii şi o îmbunătăţim. Este un soft creat de o firmă italiană, versatil, cu o interfaţă foarte prietenoasă cu utilizatorul şi la care primim constant update-uri”, a spus Teodorescu.
Potrivit acestuia, cu ajutorul noii tehnologii se poate vedea mai clar ce tatuaje are o persoană surprinsă pe camera video, dacă poartă inele sau cercei, pentru a putea fi identificată mai uşor.
”Se poate determina din imagini şi înălţimea unei persoane pe baza unor repere stabilite în mod direct, a unor obiecte care au dimensiuni stabilite cu certitudine. Dacă o persoană este surprinsă în faţa unei uşi, se măsoară uşa şi se poate determina înălţimea acesteia”, a mai spus Teodorescu.
Criminalistul de la IPJ Cluj a menţionat că noul soft permite şi identificarea mai uşoară a caracterelor de pe plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor chiar în condiţii de vizibilitate redusă - semiîntuneric sau ploaie - sau chiar şi în situaţia în care maşina nu este surprinsă de camerele video din faţă sau spate.
”Avem o înregistrare video făcută de cineva cu mai multe maşini parcate, iar numărul de înmatriculare al uneia este surprins dintr-o parte, din lateral spate, şi nu se vede perfect. Filmarea este tremurată, iar în imagine se vede că plouă. Noi putem selecta secvenţa video a autoturismului respectiv, o stabilizăm în zona plăcuţei de înmatriculare, după care îndreptăm plăcuţa, care este oblică, cu ajutorul softului, astfel încât ea să devină un dreptunghi, ca şi când ar fi fost făcută filmarea din spate. După mici reglaje ale filtrelor de claritate, pot fi citite numerele de pe plăcuţă. De la nimic, avem ceva”, a explicat criminalistul de la IPJ Cluj.
De asemenea, cu ajutorul soft-ului se poate descifra un număr de înmatriculare al unei maşini filmate pe timp de noapte şi care are farurile stinse sau se poate obţine o calitate mai bună a unei imagini neclare.
”Se măreşte expunerea, apoi imaginea se stabilizează. Din fiecare cadru, softul ia care este cel mai bun şi îl suprapune cu următoarele şi din mai multe cadre va ieşi o imagine mai bună. Se poate îmbunătăţi imaginea şi din reglarea nivelurilor de culoare. Un alt exemplu este o fotografie a unui bărbat îmbrăcat într-un tricou, care vorbeşte la mobil şi se află în faţa unei clădiri. Imaginea este neclară, cauzată de echipamentul optic, dar noi o putem îmbunătăţi, astfel încât reuşim să citim inscripţia de pe tricou şi se poate distinge faţa acestuia mult mai clar. Avem şi posibilitatea de a compara imaginea rezultată cu cea originală, pentru a se vedea diferenţa”, a mai explicat criminalistul clujean.
După efectuarea corecţiilor şi obţinerea unei imagini mai clare, softul generează un raport automat care arată ce modificări au fost aduse fişierelor digitale, video sau foto, şi pe baza căror algoritmi se bazează aceste modificări.
”Noi creştem în credibilitate în momentul în care formulăm concluzii într-un raport criminalistic şi indicăm autorii acelor algoritmi, cărţile publicate şi editurile. Cu ajutorul acestui soft, răufăcătorii pot fi identificaţi mult mai uşor. De acum înainte, înregistrările video vor putea fi exploatate mai mult şi mai bine, scoatem maximum din imagini. Plaja noastră de lucru este de la contravenţii, infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, infracţiuni cu violenţă, infracţiuni contra vieţii, toate categoriile de infracţiuni sunt acoperite de această sferă a înregistrărilor video”, a concluzionat Mihai Teodorescu.
Acesta a absolvit în 2009 Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” şi lucrează de atunci la Serviciul Criminalistic al IPJ Cluj.
Softul a fost cumpărat cu 20.000 de euro de Primăria Cluj-Napoca, iar Consiliul Local a aprobat încheierea unui contract de comodat, pe o perioadă de doi ani, între municipiu şi IPJ Cluj, pentru folosirea sa.
Citește pe alephnews.ro: Exercițiile fizice îți stimulează IQ-ul. Știai că sportul funcționează ca o școală pentru creier?
Citește pe www.zf.ro: De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Un raport ONU arată că fenomenul La Nina s-ar putea dezvolta în următoarele trei luni, dar va fi scurt şi va avea intensitate redusă
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
Stenogramele halucinante ale discuției Adrianei Bahmuțeanu cu psiholoaga de la DGASPC despre copiii rămași în casa lui Prigoană! Momentul când Bahmu nu a mai ținut cont de nimic
CANCAN.RO
Cât costă o cafea mică la Târgul de Crăciun din Piața Constituției. E de 5 ori mai scumpă decât la automat!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe