Video REPORTAJ | VOT în Teleorman: Unii oameni de acord ca Jandarmeria să aibă putere mai multă de ”executare a TERORIŞTILOR de la mitinguri” / VIDEO

Votarea în Teleorman se desfăşoară între speranţă la oraş şi resemnare la sate, de la „de când am intrat în UE nu am avut parte decât de avantaje” în Alexandria la „sunt de acord cu împuternicirea Jandarmeriei să le dea putere mai multă de executare a teroriştilor care sunt pe la mitinguri” la sat.

3000 afișări

Secţiile de votare din Alexandria au fost pline, maşinile au umplut străzile, în timp ce la sate oamenii păreau mai resemnaţi, iar localnicii nu păreau să fi înţeles ideea desfăşurării referendumului, dar nici efectele concrete ale alegerilor europarlamentare.

În dimineaţa zilei alegerilor, în Alexandria părea a fi o zi lucrătoare: maşini pe străzi, oameni alergând în toate direcţiile, iar secţiile de votare pline. Se formaseră cozi încă de dimineaţă, iar oamenii aşteptau răbdători să le vină rândul. În secţiile de votare prezenţa este mai mare decât de obicei în prima parte a zilei, iar oamenii, în marea lor majoritate, îşi exprimau intenţia de a vota atât pentru europarlamentare, cât şi pentru referendumul pe justiţie.

Un bărbat între două vârste iese din secţie mulţumit de sine. L-am întrebat dacă şi-a exprimat opţiunea şi la referendum şi la europarlamentare şi a răspuns: „Am speranţa unei schimbări cât mai rapide, se simte lucrul ăsta de ceva vreme şi vrem să fim cu adevărat în Europa. Am votat ambele variante, consider că este normal să votăm şi referendumul, pentru că sunt nişte întrebări pertinente, sunt nişte bani până la urmă alocaţi în acest sens şi este normal să acordăm atenţie şi acestui referendum”.

La doar câteva minute după plecarea lui din secţia de votare, am întâlnit-o pe Florina, o doamnă din Alexandria, pentru care schimbarea a devenit un deziderat extrem de important. Doamna Florina a spus că, fără dubii, viitorul trebuie privit cu seriozitate şi responsabilitate: „Să văd o schimbare în mai bine, să văd o schimbare către o ţară într-adevăr europeană, cu oameni din ce în ce mai tineri şi mai inteligenţi sus la putere, care ştiu să facă diferenţa între ce vor pentru ei şi ce trebuie să facă pentru ceilalţi, care i-au ales. Şi cam atât. Am votat şi la referendum. Corupţia e o problemă la nivel mondial, dar mai ales în ţara mea şi pentru asta trebuie să o stopezi, să o opreşti la timp”.

Şi tinerii au fost prezenţi la secţiile de votare din Alexandria, încă de la primele ore ale zilei.

Bogdan a venit la urne însoţit de mama şi de prietena lui şi a acceptat să ne spună motivul pentru care a decis să se implice de data aceasta în procesul electoral: „Am votat pentru o Românie mai puţin coruptă şi pro-Uniunea Europeană, pentru că de când am intrat în UE nu am avut parte decât de avantaje, nu suntem una dintre ţările dezvoltate, ca să contribuim mai mult decât primim fonduri de la Uniunea Europeană”.

Am decis să verificăm atmosfera din mediul rural al Teleormanului.

Aici, starea de spirit a oamenilor nu rezona deloc cu aceea din urban. Mult mai resemnaţi, oamenii care locuiesc în ruralul teleormănean nu par să fi înţeles foarte bine nici ideea desfăşurării referendumului pe justiţie, nici efectele concrete ale alegerilor europarlamentare. Cu toate acestea, au ieşit la vot, fie pentru că au deja obişnuinţa participării, fie pentru că le-a spus cineva cu autoritate să facă acest lucru.

În comuna Buzescu din Teleorman era rumoare încă de dimineaţă. Oamenii s-au dus la secţiile de votare cu noaptea-n cap, însă au fost reţinuţi la ieşirea de la urne.

Nea Ilie, de exemplu, deşi nu votase, stătea rezemat de gardul secţiei de votare şi se gândea. Uneori, mai schimba câteva vorbe cu trecătorii care mergeau să voteze. A spus, totuşi, că va vota în cele din urmă, dar că nu se aşteaptă la nimic bun:

Aţi votat la referendum?

N-am votat nici la referendum, nici la europarlamentare.

De ce?

Urmează să votez.

Cu ce speranţe votaţi?

Cu alea cu care-am votat şi pân’ acuma.

Un alt sătean trece prin zonă şi spune că nu se aşteptă să se schimbe mare lucru. Spune o glumă amară şi trece mai departe. Noi continuăm.

Referendumul pe justiţie îl consideraţi important?

Depinde de fiecare cum îl înţelege, ce să zic.

Dar corupţia e o problemă care există în România…

Cred că e cea mai mare problemă. E cea mai mare problemă. Numai că… ce să? Dacă e vorba de justiţie, cred că e la pământ.

Un domn elegant, probabil abia venit de la slujba de duminică, se îndreaptă spre ieşire, împreună cu soţia. Întrebat dacă a votat, acesta ne priveşte optimist şi ne spune că încrederea lui stă în… Dumnezeu.

Cu ce speranţe aţi votat?

Pentru o Românie liberă, pentru viitorul copiilor, nepoţilor şi să trăim mai bine.

Aţi votat şi la referendum?

Da.

Vă aşteptaţi ca acest referendum să schimbe problemele legate de corupţia din România?

Sperăm. Dumnezeu e suveran şi iubeşte România asta şi cred că îşi va spune un cuvânt. Speranţa e Dumnezeu!

Ne îndreptăm către o localitate învecinată, şi anume Nanov. Aici sunt doar două secţii de votare, improvizate în sediile unor şcoli. De gardul secţiei stau sprijiniţi câţiva bărbaţi, care spun că n-au votat încă sau că au votat, dar urmăresc ce se întâmplă şi cum evoluează situaţia. Niciunul nu pare entuziasmat de ziua alegerilor europarlamentare, deşi admit că e o zi importantă. Cel mai tânăr dintre ei ne spune că a votat pentru o îmbunătăţire a situaţiei din ţară: „Am votat pentru ceva mult mai bine în ţara asta, pentru o schimbare. Mi-aş dori să se schimbe foarte multe, avem nevoie de mai multe lucruri mai bune. Locuri de muncă, drumuri, canalizări, tot ce-avem nevoie. Avem drumuri, totuşi mai trebuiesc şi prin sate, nu doar pe europene”.

Când am ajuns, însă, la capitolul corupţie, tânărul a început să se agite şi a făcut semn discret să mutăm camera. Aşa că am vorbit cu bărbatul de lângă el, care nu votase încă. Acesta s-a ferit de declaraţii clare: „N-am votat, dar acu ajung. Bineînţeles că votez şi pentru referendum. Deocamdată nu se ştie cam nimic, că vă spun adevărul adevărat. Dar mergem acum la vot şi vedem ce se întâmplă”.

Îl întrebăm, aşadar, acelaşi lucru şi pe cel de-al treilea bărbat rezemat de gardul secţiei de votare. Acesta e mărturiseşte că a votat: „Am votat pentru mai bine. Şi la referendum, e posibil să fie eficient, nu ştiu, sperăm”.

Dar toţi trei spun, la unison, că simt că se schimbă ceva, pentru că „se vede mişcare mai mult decât înainte”.

Într-o altă localitate din Teleorman, comuna Ţigăneşti, oamenii votează într-o clădire dezafectată, care a fost, pe vremuri, şcoală. Aici, un vârstnic a mers la urne încă de la prima oră, pe bicicletă. Acesta ne-a spus că se aşteaptă ca lucrurile să rămână exact aşa cum sunt, pentru că mai bine ca acum nu mai poate fi: „Numa aşa strigă la toţi: penal, inculpat. Dragnea are procesul ăla şi din câte aud şi eu de la ăştia, zice că n-are nicio motivaţie acolo în el, pentru ce… ”.

Un alt trecător aude discuţia şi intervine: „Iohannis a avut 63 de dosare”!

Apoi bătrânul continuă: „Şi niciun prejudiciu n-are Dragnea! Şi el are şase case, care ştie toată ţara, că aşa fură toţi ăştia de la Consiliul Popular când intră în funcţii şi banii ăştia nu vrea să-i dea ţării”.

Îl întrebăm, totuşi, ca să înţelegem mai bine: „Nu credeţi că Dragnea e corupt?”, la care, bătrânul răspunde categoric: „Nu cred. Să demonstreze ei cu ce. Nu l-a prins cu nimic. Femeile alea au dat declaraţii că...”

Intervine din nou trecătorul: „Numai Dragnea poate să fie corupt? Eu ştiu că vă doare când spune de Iohannis. Dar nu numai Dragnea e infractorul ţării. Poate să fie vinovat şi Iohannis, şi Cioloş, vorbim de ceilalţi”.

Localnicul spune că nu a votat la referendum: „La referendum n-am votat. Păi ce să votez acolo? Nu înţeleg, nu înţeleg ce scrie! Alea, chiar dacă votez eu într-un fel, ce ştie ei, tot aia face! Cu ce sunt de acord? Sunt de acord cu asta, cu împuternicirea Jandarmeriei şi Poliţiei să le dea putere mai multă de executare a teroriştilor ăştia care sunt pe la votare, pe la mitinguri, pe la toate astea. Vine ăla la ăia la poartă şi nu-l ia nimenea, domnule? Îl strigă lui ăla peste gard, îi aduce cruce lui Iliescu, îi vopseşte gardul, scrie tot felul de prostii, atârnă veceuri pe gard, păi am ajuns aşa în România unde era liniştea de pe pământ? Trebuie schimbaţi toţi de la A la Z. Ăştia toţi sunt corupţi”.

Judeţul Teleormanul are un număr de 311.499 votanţi înscrişi pe liste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici