Risc de inundaţii şi viituri rapide în 13 judeţe

Treisprezece judeţe au fost avertizare hidrologic cu coduri portocaliu şi galben, hidrologii atenţionând că încpând de vineri seară şi până duminică se pot produce viituri rapide pe versanţi, torenţi şi pâraie, precum şi creşteri de debite chiar până la depăşirea cotelor de inundaţie.

1 afișare
Imaginea articolului Risc de inundaţii şi viituri rapide în 13 judeţe

Risc de inundaţii şi viituri rapide în 13 judeţe

Astfel, Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a transmis, vineri după-amiază, o avertizare cu cod portocaliu prefecturilor din judeţele Alba, Bihor, Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara şi Timiş, precum şi o atenţionare cu cod galben judeţelor Alba, Cluj, Dolj, Mehedinţi, Sibiu, Olt şi Vâlcea.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, începând de vineri, ora 21.00 şi până duminică, ora 20.00, în judeţele avertizate sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, precum şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri mici cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie şi de atenţie.

În a doua parte a intervalului de atenţionare hidro, codul galben pentru judeţele Alba, Cluj, Mehedinţi şi Vâlcea se transformă în cod portocaliu.

În judeţele avertizate cu cod portocaliu, bazinele hidrografice unde există risc de viituri şi creşteri de niveluri până la depăşirea cotelor de inundaţie sunt Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, afluenţii de pe cursul mijlociu al Mureşului, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu şi pe afluenţii Oltului mijlociu şi inferior.

Totodată, hidrologii atenţionează că în judeţele avertizate cu cod galben, există risc de viituri rapide şi creşteri de niveluri cu depăşirea cotelor de atenţie pe cursurile superioare şi râurile mici din bazinele hidrografice Someşul Mic, afluenţii Mureşului mijlociu şi inferior, Cibin, Desnăţui şi Jiul inferior.

În urma avertizărilor meteorologice şi hidrologice, autorităţile au stabilit dublarea personalului pentru serviciile de dispecerat ale Administraţiei Naţionale Apele Române, Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi Ministerului Mediului, precum şi înfiinţarea unor servicii de veghe în instituţiile care au atribuţii de intervenţie în astfel de cazuri.

Administraţiile locale din judeţele avertizate sunt obligate să atenţioneze localnicii, să monitorizeze zonele turistice, în special cele de campare, să supravegheze podurile şi podeţele pentru a înlătura buştenii şi alte obstacole din albie şi să asigure servicii permanente la primării. De asemenea, în caz de inundaţii, autorităţile locale trebuie să stabilească locuri de refugiu, trasee de evacuare, zone de acordare a primului ajutor şi să intervină cu utilajele proprii la acţiunile de protecţie.

Totodată, autorităţile le recomandă localnicilor să nu meargă în zonele avertizate, să nu stea în zona râurilor, pâraielor, torenţilor şi barajelor, să ia măsuri pentru a-şi proteja locuinţele şi să sprijine autorităţile pentru limitarea efectelor inundaţiilor. În situaţii extreme, populaţia trebuie să se supună de urgenţă ordinului de evacuare dat de autorităţi.

Autorităţile fac apel la turiştii care se află în judeţele avertizate să nu campeze în zona albiilor râurilor sau pe versanţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici