Risc mare de avalanşe în Munţii Parâng şi Şureanu

Meteorologii au emis o avertizare de risc mare de avalanşe (grad 4) în Munţii Parâng şi Şureanu şi de risc însemnat în Munţii Făgăraş, Bucegi, Ţarcu-Godeanu şi Rodnei.

177 afișări
Imaginea articolului Risc mare de avalanşe în Munţii Parâng şi Şureanu

Risc mare de avalanşe în Munţii Parâng şi Şureanu

Potrivit informării ANM, valabilă de vineri seara până luni seara, în Munţii Parânfg şi Şureanu este risc mare de avalanşe (grad 4).

În ultimele zile s-au acumulat cantităţi importante de precipitaţii în zona masivelor Parâng şi Şureanu, ninsori la peste 1.800 metri şi predominant ploi sub 1.500 m. Între 1500-1800 m precipitaţiile au fost mixte, temporar ploi sau ninsori.

La peste 1800 m, stratul de zăpadă recent depusă depăşeşte pe alocuri 50 cm, este parţial umezit şi va mai creşte. Datorită vântului puternic din zonele înalte, o mare parte din zăpadă a fost
viscolită şi depusă pe văi, unde sunt acumulări mai importante, iar pe versanţii nordici şi estici s-au format noi plăci de vânt în apropierea crestelor. În profunzime, stratul vechi de zăpadă este compact şi întărit, cu cruste subţiri în interior.

Declanşarea avalanşelor de dimensiuni medii şi izolat mari este posibilă atât spontan, cât şi în condiţiile unei slabe supraîncărcări, îndeosebi pe pantele mai înclinate şi mai ales prin ruperea plăcilor de
vânt.

Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar pe anumite văi, unde sunt depozite mai mari de zăpadă şi se pot declanşa avalanşe umede de dimensiuni mici şi medii, prin alunecarea stratului umezit peste crustele de la bază şi uneori chiar până la fund. Riscul este amplificat la supraîncărcări.

În Munţii Făgăraş, Bucegi, Ţarcu-Godeanu şi Rodnei, riscul de avalanşă este însemnat (grad 3).

Risc moderat de avalanşe se înregistrează în Munţii Călimani-Bistriţei.

Conform meteorologilor, la munte vremea se menţine mai caldă decât normalul termic al acestei perioade. Cerul va fi temporar noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala precipitaţii temporare, predominant sub formă de ninsoare în cursul nopţii şi dimineţii de sâmbătă, inclusiv la altitudini joase, iar în restul perioadei predominant ninsori la peste 1600 m şi temporar ploi la altitudini mai joase. Se va depune strat nou de zăpadă, în special la peste 1700 m, local consistent în Carpaţii Occidentali, în cei Meridionali şi în nordul celor Orientali.

Vântul va prezenta intensificări temporare de 50-60 km/h în majoritatea masivelor, iar pe creste vor atinge 80-90 km/h, viscolind ninsoarea şi reducând vizibilitatea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici