Ritli Ladislau este noul ministru al Sănătăţii. Vezi cum şi-a încheiat jurământul şi de ce a fost primit fără şampanie

Ritli Ladislau a depus, miercuri seară, la Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Sănătăţii, rostind la sfârşit şi câteva cuvinte în limba maghiară, la eveniment fiind prezenţi premierul, preşedintele Camerei, reprezentanţi ai Guvernului, precum şi preşedintele CNAS.

3661 afișări
Imaginea articolului Ritli Ladislau este noul ministru al Sănătăţii. Vezi cum şi-a încheiat jurământul şi de ce a fost primit fără şampanie

Ritli Ladislau (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Noul ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, a rostit, miercuri, la ceremonia desfăşurată la Palatul Cotroceni, ultima parte a jurământului de învestitură - "Aşa să-mi ajute Dumnezeu!" - atât în limba română, cât şi în limba maghiară.

"Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu! Isten engem úgy segéljen!", a spus Ritli Ladislau.

După depunerea jurământului în faţa şefului statului, noul ministru al Sănătăţii a dat mâna cu acesta.

În finalul ceremoniei, preşedintele Traian Băsescu a avut o scurtă intervenţie, spunându-i noului ministru al Sănătăţii că speră să înţeleagă ceea ce predecesorul nu a înţeles, că nu se pot da alţi bani la sănătate până nu se închid robinetele prin care se scurg bani spre ale direcţii, nu spre bolnavi.

"Nu am să spun nimic în afara a ceea ce am discutat înainte de învestirea dumneavoastră. Vreau să ştiţi că dau o atenţie deosebită evoluţiilor reformei în sistemul de sănătate. Vreau să înţelegeţi ceea ce precedesorul dumneavoastră nu a înţeles, că nu se pot da alţi bani la sănătate până când nu închidem robinetele prin care se scurg bani de la sănătate, dar nu înspre bolnavi, ci înspre alte direcţii. Vă doresc mult succes în îndeplinirea mandatului", a spus Traian Băsescu.

La finalul discursului, şeful statului a anunţat că ceremonia s-a încheiat.

"Ceremonia s-a încheiat, şampanie nu avem... austeritate", a punctat Băsescu.

La eveniment au fost prezenţi premierul Emil Boc, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, miniştri, consilieri din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, dar şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.

Şeful statului a semnat, vineri, la propunea premierului, decretul de numire a lui Ritli Ladislau în funcţia de ministru al Sănătăţii.

Premierul Emil Boc a anunţat că noul ministru urmează să coordoneze şi activitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar aceasta îşi va păstra calitatea de ordonator de credite.

"A fost practic propunerea colegilor de la UDMR, pe care am aprobat-o şi am înaintat-o preşedintelui României. Cuvântul de ordine pentru noul ministru al Sănătăţii este continuarea reformei în Sănătate şi aplicarea măsurilor de reformă convenite cu Comisia Europeană şi FMI. Aceste măsuri vizează elaborarea, adoptarea şi implementarea pachetului de servicii minimale, adoptarea taxei clawback şi implementarea cardului naţional de sănătate, prescripţiei electronice şi a fişei electronice a pacientului, precum şi impunerea genericelor ca mod general de utilizare a medicamentelor", a declarat miercuri premierul Emil Boc.

El i-a mulţumit fostului ministru al Sănătăţii Cseke Attila pentru măsurile de reformă luate în domeniu.

Boc a arătat că prin trecerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în coordonarea noului ministru se va realiza o mai bună corelare a politicilor între Ministerul Sănătăţii şi CNAS.

"Prin acest element am dorit să asigurăm funcţionalitatea sistemului şi coordonarea de către Ministerul Sănătăţii, dar cu păstrarea calităţii de ordonator de credite de către CNAS. Va funcţiona mai bine corelarea acestor politici", a afirmat primul ministru.

Vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely a precizat, pentru MEDIAFAX, că noul statut al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, de instituţie coordonată de Ministerul Sănătăţii, va fi reglementat de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă.

UDMR a anunţat, miercuri, că l-a propus pe Ritli Ladislau pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, precizând că împreună cu PDL s-a ajuns la un consens, respectiv ca CNAS să fie "coordonată" de Ministerul Sănătăţii.

Ritli Ladislau îl înlocuieşte în funcţie pe Cseke Attila, care a demisionat pentru că Ministerul Sănătăţii nu a primit banii ceruţi la rectificarea bugetară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici