Ronţăitul la ore târzii creşte riscul de obezitate

  • Ora mesei afectează modul în care organismul stochează grăsimile şi reglează hormonii apetitului, spun cercetătorii.
  • Fie că ronţăim sau luăm o cină consistentă, dacă facem un obicei din asta, creştem riscul de a dezvolta obezitate.
650 afișări
Imaginea articolului Ronţăitul la ore târzii creşte riscul de obezitate

FOTO healthdigest/Twitter

Obezitatea afectează o proporţie considerabilă din populaţia lumii şi contribuie la apariţia bolilor cronice, inclusiv a diabetului, a cancerului şi a altor afecţiuni.
 
Puţine studii au investigat în mod cuprinzător efectele simultane ale mâncatului la ore târzii asupra celor trei factori principali în reglarea greutăţii şi, prin urmare, asupra riscului de obezitate: reglarea aportului caloric, numărul de calorii pe care le arde, şi modificările moleculare din ţesutul adipos.
 
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Harvard Medical School din cadrul Brigham şi Women's Hospital a constatat că momentul în care mâncăm are un impact semnificativ asupra arderii grăsimilor, a apetitului şi a schimbările la nivel molecular din ţesutul adipos. Rezultatele, publicate în Cell Metabolism, arată legătura dintre mâncatul la ore târziu, chiar şi doar ronţăit, şi obezitate.
 
„Am vrut să testăm mecanismele care ar putea explica de ce mâncatul târziu creşte riscul de obezitate„, a explicat autorul principal Frank Scheer, profesor de Medicină la HMS şi director al Programului de cronobiologie medicală din cadrul Diviziei de somn şi tulburări circadiene de la Brigham and Women's. „Cercetările anterioare efectuate de noi şi de alţi cercetători au arătat că mâncatul târziu este asociat cu un risc crescut de obezitate, cu o creştere a grăsimii corporale şi cu un succes diminuat al pierderii în greutate. Am vrut să înţelegem de ce”, a spus specialistul.
 
„În acest studiu, ne-am întrebat dacă ora la care mâncăm contează atunci când toate celelalte lucruri sunt menţinute consecvente”, completează una dintre autori, Nina Vujović , cercetătooare în cadrul Programului de cronobiologie medicală.
 
Vujović, Scheer şi echipa lor au studiat 16 pacienţi cu un indice de masă corporală în intervalul supraponderal sau obez. Fiecare participant a completat două protocoale de laborator: unul cu un program strict de mese timpurii, iar celălalt cu aceleaşi mese, fiecare programată cu aproximativ patru ore mai târziu în cursul zilei.
 
În ultimele două-trei săptămâni înainte de a începe fiecare dintre protocoalele din laborator, participanţii au menţinut programe fixe de somn şi de trezire, iar în ultimele trei zile înainte de a intra în laborator au urmat cu stricteţe diete şi programe de masă identice acasă.
 
„Am descoperit că a mânca cu patru ore mai târziu face o diferenţă semnificativă pentru nivelul de foame resimţit, pentru modul în care ardem caloriile după ce mâncăm şi pentru modul în care depozităm grăsimile, spune Nina Vujović. 
 
Pentru a măsura modul în care timpul de masă a afectat căile moleculare implicate în adipogeneză, sau modul în care organismul stochează grăsimile, cercetătorii au colectat biopsii de ţesut adipos de la un subgrup de participanţi în timpul testelor de laborator, atât în cadrul protocolului de masă luată devreme, cât şi în cel de masă luată seara târziu.
 

E bine sau rău să mâncăm seara târziu?

 
Rezultatele au arătat că mâncatul mai târziu a avut efecte profunde asupra foamei şi asupra hormonilor de reglare a apetitului, leptina şi grelina, care influenţează dorinţa noastră de a mânca. În mod specific, nivelurile hormonului leptină, care semnalează saţietatea, au fost reduse pe parcursul celor 24 de ore în condiţiile în care s-a mâncat mai târziu, comparativ cu condiţiile în care s-a mâncat mai devreme.
 
Atunci când participanţii au mâncat seara târziu, aceştia au ars, de asemenea, calorii într-un ritm mai lent şi  genetică şi au avut o creştere a ţesutului adipos.
 
Vujović a explicat că aceste constatări sunt în concordanţă cu un număr mare de cercetări care sugerează că mâncatul mai târziu poate creşte probabilitatea de a dezvolta obezitate.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici