Salman Rushdie trăieşte după atacul suferit şi va fi operat. Agresorul, în custodia Poliţiei

  • Salman Rushdie este în viaţă după atacul suferit, afirmă guvernatorul New York-ului.
  • Scriitorul va fi operat.
  • Agresorul a fost reţinut, informează Reuters.
756 afișări
Imaginea articolului Salman Rushdie trăieşte după atacul suferit şi va fi operat. Agresorul, în custodia Poliţiei

Salman Rushdie, romancierul de origine indiană care a stat ascuns ani de zile sub ameninţări cu moartea din partea Iranului din cauza scrierilor sale, a fost înjunghiat în gât pe scenă la o conferinţă în statul New York şi transportat cu elicopterul la spital, a anunţat poliţia.

„Primeşte îngrijirile de care are nevoie”, a declarat guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, precizând că scriitorul este în viaţă.

Andrew Wylie, un purtător de cuvânt al lui Rushdie, a transmis o declaraţie scrisă în care spune că „Salman este în operaţie”.

Autorul a căzut pe podea atunci când bărbatul l-a atacat, iar apoi a fost înconjurat de un mic grup de persoane care i-au ridicat picioarele, aparent pentru a trimite mai mult sânge în partea superioară a corpului, în timp ce atacatorul a fost imobilizat, potrivit unui martor prezent la conferinţă.

Rushdie, care s-a născut într-o familie musulmană din Kashmiri în Bombay, cunoscut în prezent sub numele de Mumbai, înainte de a se muta în Marea Britanie, s-a confruntat cu ameninţări cu moartea pentru cel de-al patrulea roman al său, „Versetele satanice", despre care unii musulmani au spus că ar conţine pasaje blasfemiatoare. Romanul a fost interzis în multe ţări cu populaţie musulmană numeroasă la publicarea sa în 1988.

Un an mai târziu, ayatollahul Ruhollah Khomeini, pe atunci liderul suprem al Iranului, a pronunţat o fatwa, sau un edict religios, prin care îi îndemna pe musulmani să îl ucidă pe romancier şi pe toţi cei implicaţi în publicarea sa pentru blasfemie.

Rushdie, care şi-a numit romanul „destul de blând”, s-a ascuns timp de mulţi ani. Hitoshi Igarashi, traducătorul japonez al romanului, a fost asasinat în 1991. În 1998, guvernul iranian a declarat că nu va mai susţine fatwa, iar Rushdie a trăit relativ deschis în ultimii ani.

Organizaţii iraniene, unele afiliate guvernului, au ridicat o recompensă de milioane de dolari pentru uciderea lui Rushdie. Iar succesorul lui Khomeini în funcţia de lider suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, încă din 2017, că fatwa este încă valabilă.

Rushdie a publicat o carte de memorii despre viaţa sa sub fatwa, intitulată „Joseph Anton”, pseudonimul pe care l-a folosit în timp ce se afla sub protecţia poliţiei britanice. Cel de-al doilea roman al său, „Midnight Children”, este o alegorie a realismului magic, plasată în timpul împărţirii Indiei în 1947, şi a câştigat Premiul Booker. Noul său roman, „Victory City”, urmează să fie publicat în februarie.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat după atac că este consternat de faptul că Rushdie a fost „înjunghiat în timp ce îşi exercita un drept pe care nu ar trebui să încetăm niciodată să îl apărăm”.

Rushdie se afla la Chautauqua Institution pentru a lua parte la o discuţie despre faptul că Statele Unite servesc drept azil pentru scriitorii şi artiştii aflaţi în exil şi „ca o casă pentru libertatea de exprimare creativă”, potrivit site-ului instituţiei.

Nu au existat controale de securitate evidente la locul de desfăşurare, personalul verificând pur şi simplu biletele de intrare ale oamenilor, a declarat martorul ocular care se afla în public. Chautauqua a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebată despre măsurile de securitate.

Rushdie a devenit cetăţean american în 2016 şi locuieşte în New York. El a fost un critic acerb al religiei din toate domeniile. El a criticat opresiunea şi violenţa din India, ţara sa natală, inclusiv sub guvernul hindus-naţionalist al premierului Narendra Modi, membru al Partidului Bharatiya Janata.

Misiunea Iranului la Naţiunile Unite de la New York nu a transmis o reacţie.

PEN America, un grup de apărare a libertăţii de exprimare al cărui fost preşedinte este Rushdie, a declarat că este „în stare de şoc şi oroare” în legătură cu ceea ce a numit un atac fără precedent asupra unui scriitor din Statele Unite.

„Salman Rushdie a fost vizat pentru cuvintele sale timp de zeci de ani, dar nu s-a clintit niciodată şi nici nu a şovăit”, a declarat Suzanne Nossel, directorul executiv al PEN, într-un comunicat. În cursul dimineţii, Rushdie i-a trimis un e-mail pentru a o ajuta cu relocarea scriitorilor ucraineni care caută refugiu, a spus ea.

Senatorul american Chuck Schumer din New York a numit acest lucru „un atac asupra libertăţii de exprimare şi de gândire”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici