Sănătatea umană nu poate exista fără oceane sănătoase - raport îngrijorător despre efectele microplasticelor

Abia de 50 de ani ştim că oceanele sunt pline de deşeuri din plastic. Măsurile vin lent şi în proporţii mici comparativ cu dezastrul existent. Oamenii de ştiinţă trag un semnal de alarmă şi spun că sănătatea umană depinde complet de starea oceanelor.

336 afișări
Imaginea articolului Sănătatea umană nu poate exista fără oceane sănătoase - raport îngrijorător despre efectele microplasticelor
Raportul Comisiei Minderoo-Monaco privind materialele plastice şi sănătatea umană este o analiză cuprinzătoare a efectelor materialelor plastice şi a pericolelor pe care acestea le prezintă.
 
O secţiune cheie a raportului, care se ocupă de efectele plasticului în ocean, a fost condusă de cercetătorii Mark Hahn şi John Stegeman de la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI).
 

Constatările cheie ale raportului

  • Materialele plastice sunt o cauză majoră de boală, deficienţă şi mortalitate prematură, în special în rândul comunităţilor vulnerabile, cu venituri mici şi minoritare, şi în special în rândul copiilor.
  • Substanţele chimice toxice care se găsesc în materialele plastice sunt un factor major care contribuie la apariţia cancerului, a obezităţii şi a bolilor cardiovasculare.
  • Deşeurile din plastic sunt răspândite la nivel global, iar microplasticele poluează fiecare aspect al lanţului trofic oceanic şi marin.
 
„Sănătatea oceanelor este legată în mod intim şi complicat de sănătatea umană. Atenţia noastră trebuie să se concentreze acum asupra creării unui acord internaţional larg acceptabil care să abordeze întregul ciclu de viaţă al materialelor plastice, pentru a acorda prioritate sănătăţii oceanului care ne susţine pe toţi”, explică Mark Hahn, cercetător ştiinţific principal în cadrul Departamentului de Biologie al WHOI.
 
„Au trecut doar puţin peste 50 de ani de când suntem conştienţi de prezenţa materialelor plastice în oceane. Lucrările Comisiei Minderoo-Monaco reprezintă un salt semnificativ în ceea ce priveşte conectarea implicaţiilor extinse ale plasticului asupra sănătăţii - pentru ocean şi pentru omenire”, adaugă  autorul principal, Stegeman, cercetător senior în cadrul Departamentului de Biologie de la WHOI.
 
Ştim deja că deşeurile din plastic şi în special microplasticul pun în pericol ecosistemele oceanice de care întreaga omenire depinde pentru hrană, oxigen, mijloace de trai şi bunăstare. „Pe lângă efectele lor intrinseci, materialele plastice pot fi, de asemenea, un vector pentru microorganisme potenţial patogene şi alte substanţe chimice adsorbite din apa poluată”, atrage atenţia Hervé Raps, medic delegat pentru cercetare la Centre Scientifique de Monaco.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici