Şcoli fără bani de salarii până la sfârşitul anului. Avertisment al unor reprezentanţi ai profesorilor

Salariile cadrelor didactice din judeţul Vrancea sunt în pericol din cauza costului standard per elev, iar şcolile ar putea rămâne fără bani până la sfârşitul anului, anunţă sindicaliştii din domeniul educaţiei.

1013 afișări
Imaginea articolului Şcoli fără bani de salarii până la sfârşitul anului. Avertisment al unor reprezentanţi ai profesorilor

Şcoli fără bani de salarii până la sfârşitul anului. Avertisment al unor reprezentanţi ai profesorilor

Reprezentanţii profesorilor au făcut calcule şi au aflat că în prezent, în judeţul Vrancea, sunt 25 de unităţi de învăţământ care au probleme financiare, ISJ fiind nevoit să redistribuie către acestea banii cuveniţi altor şcoli.

Costul standard per elev este un etalon în funcţie de care se calculează suma de bani pe care o primeşte lunar fiecare unitate de învăţământ de la Ministerul Educaţiei, prin intermediul Inspectoratului Şcolar General. Problema este că etalonul nu este bine gândit şi provoacă mari diferenţe între şcoli, spun sindicaliştii din învăţământ.

Vrancea este printre judeţele cu mari probleme la acest capitol, subiectul fiind dezbătut de ani de zile.

Reprezentanţii pofesorilor din judeţul Vrancea spun că în vară au întârziat salariile profesorilor de la trei şcoli şi că, în prezent, sunt 25 de unităţi care se confruntă cu probleme financiare.

Situaţia se va agrava şi se va ajunge în situaţia în care aproape toate cele 120 unităţi din judeţ vor rămâne fără bani de salarii până la sfârşitul anului, anunţă sindicaliştii.

„Este o problemă veche de ani de zile, dar acum este vizibilă, se vede că nu sunt bani pentru salariile profesorilor pentru că plăţile se fac prin intermediul Inspectoratului Şcolar. Problema gravă este costul standard per elev, este subdimensionat, este ridicol, noi spunem chestia asta de ani de zile. Este ca un bulgăre de zăpadă, în vară au fost câteva şcoli unde salariile profesorilor au întârziat cu două-trei săptămâni, acum sunt 25 de unităţi în această situaţie, în octombrie vor fi 50, vor şi şi mai multe în noiembrie, iar la finalul anului, cu mici excepţii, toate şcolile din judeţul Vrancea vor rămâne fără bani de salarii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Vrancea, Constantin Ionescu.

Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea recunosc faptul că există o problemă din cauza costului standard atât în judeţul lor, cât şi alte zone ale ţării, dar spun că profesorii nu sunt în pericol de a rămâne fără salarii.

„Noi sperăm că nu se va ajunge în situaţia în care profesorii nu-şi primesc salariile. Nu există acest pericol acum, cu siguranţă se vor găsi soluţii. Nu există nicio plângere a profesorilor privitoare la salarii şi ştiu că există discuţii la nivel de minister şi sindicate pentru a modifica costul standard, astfel încât să dispară această problemă”, a spus, la solicitarea MEDIAFAX, inspectorul şcolar general al judeţului Vrancea, Lauriana Ailincuţei.

Sindicaliştii spun că situaţia salariilor nu va fi rezolvată până când Ministerul Educaţiei nu va regândi modul de calcul al banilor alocaţi şcolilor şi grădiniţelor.

„Trebuie regândit costul standard, sunt situaţii aberante. De exemplu, Colegiul Unirea, un colegiu de top din Focşani, nu se încadrează în costul standard. Ca să se plătească salariile se iau bani de la alte şcoli, se face o echilibrare, dar nu ştiu dacă vor mai reuşi acest lucru”, a precizat Constantin Ionescu.

Costul standard pentru fiecare elev/preşcolar pentru învăţământul preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat, pentru anul 2018, este de 4.413 lei. În funcţie de acest etalon se stabileşte finanţarea de bază a unei unităţi de învăţământ preuniversitar. Concret, suma pe care o primeşte o şcoală rezultă din multiplicarea costului standard per elev/preşcolar cu coeficienţii specifici unităţii de învăţământ şi cu numărul de elevi. Costul standard se aplică pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici