Secretarul de stat în MAI: Va fi o noapte albă pentru toţi cei care lucrează pe utilaje în zonele cu probleme

Secretarul de stat în MAI Mihai Capră a declarat, sâmbătă seară, că 53 de localităţi sunt încă izolate şi 46 nu au curent electric, intervenţiile de deszăpezire continuând şi în cursul nopţii.

480 afișări
Imaginea articolului Secretarul de stat în MAI: Va fi o noapte albă pentru toţi cei care lucrează pe utilaje în zonele cu probleme

Secretarul de stat în MAI: Va fi o noapte albă pentru toţi cei care lucrează pe utilaje în zonele cu probleme (Imagine: Balazs Atila/Mediafax Foto)

"Va fi o noapte albă pentru toţi cei care lucrează pe utilaje în zonele cu probleme", a spus Mihai Capră.

Secretarul de stat a menţionat că 79 de drumuri judeţene sunt blocate, 53 de localităţi sunt încă izolate din cauza ninsorilor, iar 46 nu au curent electric.

Inspectoratul General al Aviaţiei a efectuat sâmbătă 16 intervenţii, 14 fiind pentru transportul la spital sau la centre sociale a unor persoane, iar două umanitare, pentru apă şi alimente.

Referindu-se la situaţia din zilele următoare, Mihai Capră a spus că prefecturile din zonele neafectate au început operaţiuni de colactere- distribuţie a ajutoarelor din zonele calamitate. Astfel, unităţile din Maramureş au transportat alimente în Buzău, cele din Suceava au dus două camioane cu alimente şi alte obiecte necesare pentru Buzău şi Ialomiţa, iar cele din Ilfov au pregătit un camion cu alimente.

Pentru intervenţia în judeţul Buzău Prefectura Capitalei a deplasat opt utilaje de deszăpezire în Buzău, iar CNADNR a suplimentat numărul de utilaje în Vrancea.

Mihai Capră a declarat că în Galaţi, la Buciumeni, există un drum judeţean care avea un strat de gheaţă foarte mare, aproape imposibil de îndepărtat, iar ISU a dinamitat acea porţiune, operaţiunea încheindu-se cu succes.

"Am luat legătura în celelalte zone dacă e nevoie să ia astfel de măsuri pentru îndepărtarea gheţii să o poată face", a spus secretarul de stat.

El a spus că la centrele de asistenţă socială 288 de persoane, numărul total de persoane transportate la astfel de unităţi de la prima avertizare fiind de 7.096. Sâmbătă, opt persoane au decedat din cauza hipotermiei, astfel că totalul deceselor de la prima avertizare a ajuns la 65.

Decesele nu s-au înregistrat în judeţele cu probleme, ci în Cluj, Iaşi, Suceava, Timiş, Vaslui.

Ca urmare a avertizărilor ANM pentru 31 de judeţe şi Bucureşti s-a dat dispoziţie prefecţilor de a convoca în şedinţe extraordinare membrii comitetelor pentru stabilirea măsurilor care să fie aplicate, a spus secretarul de stat în MAI.

Astfel, au fost stabilite măsuri pentru monitorizarea fenomenelor meteorologice şi a direcţiilor de acţiune pentru instituţiile cu atribuţii, primarii au fost atenţionaţi cu privire la responsabilităţile care le revin, respectiv avertizarea populaţiei, a instituţiilor şi a opreatorilor economici despre fenomenele meteorologice care vor urma, identificarea punctelor vulnerabile, pregătirea utilajelor pentru deblocarea căilor de acces, luarea în evidenţă a persoanelor care necesită tratament medical, identificarea riscurilor pentru persoane în situaţii dificile: femei gravide, bătrâni, persoane cu probleme grave de sănătate.

Ministrul Gabriel Berca a cerut prefecţilor şi comitetelor din judeţele avertizate cu cod portocaliu şi galben de ninsori să raporteze urgent situaţia, sâmbătă seară, la Comitetul Interministerial pentru Situaţii Urgenţă pentru a se putea dispune măsurile necesare.

Totodată, ministrul Administraţiei şi Internelor i-a asigurat pe reprezentanţii comitetelor judeţene de sprijin financiar, în condiţiile în care vor fi acordate ajutoare, aceste măsuri urmând să fie luate în baza propunerilor Comitetelor Judeţene de Urgenţă.

Primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, alături de ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, au mers, sâmbătă, în judeţele Buzău şi Vrancea, pentru evaluarea situaţiei la faţa locului.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul judeţului Vrancea a fost convocat în jurul orei 10.00, la sediul Primăriei din localitatea Dumbrăveni, unde autorităţile au prezentat situaţia localităţilor afectate de fenomenele meteorologice periculoase, precum şi modul de intervenţie din aceste zone.

În urma discuţiilor şi analizei efectuate, ministrul Gabriel Berca le-a cerut autorităţilor locale să intensifice colaborarea pentru a putea soluţiona prompt problemele comunităţii în urma ninsorilor şi pentru a se putea acţiona ferm şi eficient pentru sprijinirea pentru persoanele aflate în dificultate, dar şi în misiunile pentru salvarea de vieţi omeneşti.

Vizita de lucru a continuat în judeţul Buzău, în localităţile Săgeata şi Vadul Paşii, ulterior, în jurul orei 12.00, fiind convocat Comitetul Judeţean pentru situaţii de urgentă, la sediul Consiliului Judeţean Buzău, pentru a se evalua situaţia existentă la nivelul zonelor afectate de căderile de zăpada din judeţ.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a solicitat autorităţilor locale din Buzău să acţioneze cu prioritate pentru salvarea oamenilor şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate, să colaboreze în misiunile specifice ce se impun în situaţiile produse ca urmare a căderilor de zăpadă.

Începând de vineri, din ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor, efectivele MAI care acţionează în judeţele Buzău şi Vrancea au fost suplimentate prin detaşarea de jandarmi şi pompieri de la inspectoratele judeţene Prahova şi Bacău.

Începând de vineri a fost dispusă măsura ca elicopterele disponibile la unităţile de aviaţie din Bucureşti şi Iasi să fie folosite, cu prioritate, pentru misiunile de salvare din zonele afectate din aceste două judeţe.

De sâmbătă, ora 9.00, elicopterele Ministerului Administraţiei şi Internelor au efectuat 16 zboruri pentru acordarea de sprijin şi salvarea a 14 persoane aflate în situaţii medicale dificile.

Totodată, piloţii au executat şi misiuni umanitare constând în transportul de urgenţă al unor cantităţi de alimente pentru oamenii din aceste zone afectate.

În acest moment, 3.357 lucrători din cadrul structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor acţionează cu 1.063 utilaje pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice. La aceştia se adaugă alţi 2.315 reprezentanţi ai instituţiilor cu responsabilităţi, care sprijină populaţia din zonele afectate.

În continuare, situaţia este gestionată la nivelul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgentă şi monitorizată permanent la nivelul Comitetului Interministerial pentru Situaţii de Urgenţă.

Meteorologii au prelungit avertizarea Cod portocaliu de ninsori abundente până marţi la ora 14.00 şi au extins-o pentru jumătatea sudică a ţării, potrivit informării postate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Astfel, de luni, ora 12.00 până marţi, ora 2.00, Codul portocaliu de ninsori abundente va fi valabil pentru toate judeţele din jumătatea sudică a ţării şi pentru Dobrogea.

Vor fi afectate municipiul Bucureşti şi judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea.

Aici va ninge abundent, iar vantul va sufla cu rafale de până la 55 kilometri pe oră, stratul nou de zăpadă depăşind 30 - 50 de centimetri.

În intervalul menţionat judeţele Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Timis vor fi sub avertizare Cod galben de ninsori.

În zona litoralului şi a Deltei Dunării vor fi precipitaţii mixte şi se va forma polei.

De marţi noapte la ora 2.00 până marţi la ora 14.00, avertizarea de Cod portocaliu de ninsori se va restrânge pentru judeţele Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea.

În intervalul menţionat judeţele Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Vâlcea vor fi sub avertizare cod galben.

Iniţial, avertizarea Cod portocaliu fusese emisă până luni la ora 12.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici